Trimbot snoeit zelfstandig heggen en rozen (video)

Deze week is in Groot-Brittannië een knap staaltje AI-technologie gepresenteerd: de Trimbot, een robot die in staat is zelfstandig heggen en rozen te snoeien. De robot kan dit onder meer dankzij nieuwe technologie op het vlak van 3D computer vision.

De Trimbot – op de projectsite aangeprezen als ‘cutting hedge technology’ – bestaat in de basis uit een maairobot die is uitgerust met een flexibele arm en 5 camera’s. Daarmee kan hij door een tuin navigeren en in 3D de structuur van struiken vastleggen. Door deze structuur te vergelijken met 3D informatie van goed gesnoeide struiken weet de Trimbot waar hij moet knippen en waar niet.

Naast het navigeren en herkennen van de 3D structuur was een belangrijke uitdaging om te zorgen dat de robot zijn werk kan doen onder verschillende licht- en weersomstandigheden.

92% raak

Het project werd geleid vanuit de School of Informatics van de University of Edingburgh. Er waren ook diverse Nederlandse wetenschappers bij betrokken. De UvA heeft bijvoorbeeld een dataset aangelegd met virtuele tuinobjecten en de robot op basis hiervan leren om in een reële setting tuinobjecten te herkennen, bij wisselende omstandigheden. Hij herkent objecten nu in 92% van de gevallen op de juiste manier.