EO

Boyan Slat maakt ook rivieren plasticvrij (video)

30 oktober 2019 om 14:45 uur

The Ocean Cleanup beperkt zich niet tot het opvissen van plastic uit zee. De afgelopen 4 jaar heeft het bedrijf van Boyan Slat ook een manier gevonden om plastic uit rivieren te vissen vóór het in die zee terecht komt. De Interceptor is afgelopen weekend officieel onthuld. Intussen zijn er al 2 operationeel.


De Interceptor is al sinds 2015 in ontwikkeling. The Ocean Cleanup wil met de Interceptor de 1000 meest vervuilende rivieren, die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 80% van de plasticvervuiling in de oceaan, voor het einde van 2025 aanpakken. The Interceptor is een aanvulling op de oorspronkelijke missie van de organisatie om de wereldzeeën van plastic te ontdoen.


"Om de oceanen echt van plastic te ontdoen, moeten we zowel de erfenis opruimen als de kraan sluiten, zodat er niet nog meer plastic de oceanen kan bereiken. Door onze zeereinigingstechnologie te combineren met de Interceptor, bestaan de oplossingen nu om beide zijden van de vergelijking aan te pakken", zegt Slat.

 

Tot 100.000 kilo per dag

De Interceptor is een schaalbare oplossing die overal kan worden ingezet. Het plastic wordt door een drijfarm naar de mond van de Interceptor gevoerd, waar het met een transportband uit het water wordt gevist en in 6 containers gedumpt. De containers staan op een schuit die los in en uit de Interceptor kan worden gevaren. Als ze vol zijn, wordt het plastic gelost voor recycling. Operators kunnen de Interceptor op afstand in de gaten houden en bedienen. Het lossen wordt uitgevoerd door een lokale partner. Een Interceptor kan 50.000 kilo afval per dag verzamelen, oplopend tot 100.000 onder optimale omstandigheden.


De eerste 2 Interceptors zijn operationeel in Jakarta (Indonesië) en Klang (Maleisië). Een derde systeem wordt geïnstalleerd in de Mekong Delta (Vietnam), terwijl het vierde bestemd is voor Santo Domingo (Dominicaanse Republiek). Thailand wil een Interceptor in zetten bij Bangkok, en verdere overeenkomsten naderen hun voltooiing, waaronder een in LA Country (VS), om de schaalvergroting een nieuwe impuls te geven.

KNAW-symposium

Op woensdag 27 november houdt Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) een symposium over Plasticvervuiling in de oceanen. 4 wetenschappers belichten de mythes en oplossingen. Weten we eigenlijk wel genoeg over de schade die plastic in de oceanen aanricht? En wat doen we er aan?

Met:
  • Erik van Sebille, Associate Professor Oceanography and Climate Change, Universiteit Utrecht – Onze plastic oceanen: waar komt al dat plastic vandaan, waar eindigt het en wat gebeurt er tussenin?
  • Annemarie van Wezel, hoogleraar Environmental Ecology, Institute for Biodiversity and Ecosystem Dynamics (IBED), Universiteit van Amsterdam – Micro-plastics; Macro-mogelijkheden
  • Bart Koelmans, hoogleraar Water and Sediment Quality, Wageningen University en Wageningen Marine Research – Mythes over microplastics
  • Lonneke IJsseldijk, onderzoeker, marien bioloog, Universiteit Utrecht – Plastic een bedreiging voor walvissen?

Meer informatie en aanmelden www.knaw.nl

 

Wild en schepen

De Interceptor werkt op zonne-energie. Lithium-ionbatterijen aan boord maken het mogelijk om dag en nacht zonder geluidsoverlast of uitlaatgassen te werken. Het systeem is verankerd aan de rivierbedding om de natuurlijke stroming van de rivier te gebruiken om het plastic op te vangen en is ontworpen voor een 24/7 autonome werking. De drijvende barrière die wordt gebruikt om het afval in het systeem te geleiden beslaat slechts een deel van de rivier; volgens The Ocean Cleanup interfereert hij niet met andere schepen en is hij niet schadelijk of belemmerend voor wilde dieren.

 

 

Reacties (1)

Je kunt de plastic toch ook bij sluizen eruit filteren!
John Gooren, 31 oktober 2019 11:00
 

Gerelateerd nieuws

Reuzenrad 2.0 (video)

Reuzenrad 2.0 (video)

Ontwerpbureau NorthernLight, ingenieursbureau KCI The Engineers, technologiebedrijf Bosch Rexroth en staalconstructiebedrijf Hillebrand hebben samen een nieuw soort reuzenrad ontworpen.

Crosswind onderzoekt mogelijkheden duurzame energie Noordzee

Crosswind onderzoekt mogelijkheden duurzame energie Noordzee

Het CrossWind consortium, een samenwerking tussen Shell en Eneco, gaat het derde subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee bouwen en exploiteren, in het windenergiegebied Hollandse Kust (noord).

Ultradunne cameralenzen van de toekomst uitgevonden

Metaoppervlak maakt ultradunne cameralenzen mogelijk

In de toekomst kunnen cameralenzen duizenden keren dunner en aanzienlijk minder arbeidsintensief zijn om te produceren. Onderzoekers van de Chalmers University of Technology, Zweden, presenteren nu een nieuwe technologie…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

22 september 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 september 202

Meer agendapunten »