EO

Energieneutrale plantenkas wint publieksprijs Dutch Design Awards (video)

28 oktober 2019 om 10:44 uur

De Power Plant

Nieuwe biotechnologieën maken voedselproductie efficiënter, maar kosten doorgaans veel energie. Power Plant is een energieneutrale plantenkas waarin zowel elektriciteit als voedsel geproduceerd wordt door middel van zonlicht. De bezoekers van Dutch Design Week 2019 hebben deze vondst beloond de publieksprijs van Dutch Design Awards.


De aarde ontvangt elk uur voldoende zonlicht om de hele planeet voor een heel jaar van genoeg elektriciteit te voorzien. Power Plant onderzoekt hoe zonnecellen zo in onze dagelijkse omgeving kunnen worden geïntegreerd dat deze onuitputbare bron optimaal benut wordt en voor een veel grotere groep mensen toegankelijk wordt.


Marjan van Aubel streeft naar een Solar Democracy waar zonne-energie toegankelijk is voor iedereen. Met Power Plant als prototype weet ze andere partijen in beweging te brengen, constateerde de Dutch Design Awards jury al in mei: "Power Plant is zo'n sterk ontwerp dat het meteen een icoon is voor het gebruik van zonne-energie en voedselproductie. Een prachtig project van grote waarde, dat bestaande technologie en ontwerpkracht combineert om tot nieuwe mogelijkheden te komen in de energietransitie. Haar studio zet hier goed geïntegreerd design in door slimme keuzes te maken en de juiste esthetiek te gebruiken. Aan de innovaties ligt goed onderzoek ten grondslag en het gebruik van prototypes helpt andere partijen om de volgende stap te zetten. Door een ‘leading position in design' te nemen, fungeert Power Plant als een katalysator voor andere ketens en partijen."

 

5000 stemmers

Bezoekers konden ook dit jaar een stem uitbrengen op hun favoriet tijdens de expositie van alle genomineerden en winnaars van Dutch Design Awards. Hiermee wil Dutch Design Awards het publiek stimuleren om de projecten zelf te komen bekijken. In totaal hebben meer dan 5000 bezoekers hun stem uitgebracht.

 

Super eer

Van Aubel vindt dat het winnen van de prijs laat zien dat ook de consument serieuze behoefte heeft aan oplossingen in de energietransitie: "Power Plant maakt het onderzoek zichtbaar dat normaal gesproken verstopt blijft in het lab waar ik met wetenschappers en onderzoekers aan projecten werk. Tijdens de expo kreeg ik reacties als: ‘Wat simpel en wat mooi!' en ‘Waarom bestaat zoiets nog niet?'. Het winnen van een publieksprijs is voor mij een super eer. Het laat zien dat mensen van allerlei achtergronden Power Plant en mijn onderzoek grote waarde toekennen."

 

 

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

Meer agendapunten »