EO

Vliegen in een hete chemische brij

23 oktober 2019 om 06:38 uur

Aan wat voor eisen moeten de materialen in een vliegtuigromp voldoen om 5 keer de snelheid van het geluid te kunnen weerstaan? En hoe test je dit? Op zoek naar een antwoord op dit probleem hebben ingenieurs van het Southwest Research Institute (VS) een reeks tests uitgevoerd met een tweetraps lichtgaskanonsysteem, dat normaal dient voor tests in de ballistiek.


"Hypersonische snelheid wordt gedefinieerd als sneller dan 5 keer de snelheid van het geluid of hoger dan Mach 5. Als iets zo snel vliegt, zal de lucht chemisch uiteenvallen rond het toestel," zegt hoofdauteur van de studie Nicholas Mueschke van SwRI. "Sommige plekken achter de schokgolf die door het voertuig wordt gecreëerd, zijn heter dan het oppervlak van de zon. In wezen zorgt het vliegen door deze vreemde chemische omgeving dat alles wat erdoorheen reist opwarmt, smelt en chemisch reageert met de lucht."


Omdat die omgeving zo uniek is, is het een uitdaging om realistische vluchtomstandigheden te creëren voor het testen van hypersone voertuigen. Windtunnels kunnen aan sommige voorwaarden voldoen, maar bootsen niet de chemische effecten na die een hypersonisch voertuig in de echte vluchtomgeving zou ondervinden. Mueschke en zijn collega's gebruikten het tweetraps lichtgaskanonsysteem van SwRI om hypersonische vluchtomstandigheden te simuleren.


Dit systeem is ontworpen om snelheden tot 7 kilometer per seconde (15.660 mpu) te genereren. Het 22 meter lange systeem wordt traditioneel gebruikt om ballistiek te bestuderen. SwRI-ingenieurs gebruikten het echter om objecten voort te stuwen met snelheden van Mach 10 tot 15 en te bestuderen hoe de hypersonische vluchtomstandigheden een verscheidenheid aan materialen en geometrieën zouden beïnvloeden. Ze proberen te begrijpen hoe de vlucht van deze kleine projectielen de echte hypersonische vluchtomstandigheden nabootsen die voertuigen op ware schaal ervaren. Dit kan doordat het lichte gaskanon een breed bereik van vlieghoogtes kan nabootsen in een akoestisch en chemisch ongerepte vluchtomgeving.


De studie toonde aan dat je de intense verwarming en het materiaalverlies aan voertuigen kunt waarnemen die bij full-size voertuigen optreden, door kleine objecten van verschillende vormen af te vuren.


"We demonstreren niet alleen een nieuwe onderzoekscapaciteit," zei Mueschke. "Dit onderzoek zal ons helpen materiële problemen in verband met hypersone vlucht aan te pakken, de eerste stap naar de technologie van morgen."

 

Gerelateerd nieuws

 Nedmag test gebruik waterstof door industrie

Nedmag test gebruik waterstof door industrie

Onder leiding van DNV GL en Celsian (experts in glasproductie) is een internationaal industrieconsortium opgezet Het doel van dit programma is om samen met de industrie technologie en kennis te ontwikkelen voor bestaande…

Crosswind onderzoekt mogelijkheden duurzame energie Noordzee

Crosswind onderzoekt mogelijkheden duurzame energie Noordzee

Het CrossWind consortium, een samenwerking tussen Shell en Eneco, gaat het derde subsidieloze windpark op de Nederlandse Noordzee bouwen en exploiteren, in het windenergiegebied Hollandse Kust (noord).

Ruimtevliegtuig Dawn Mk-II Aurora stopt alleen om te tanken

Ruimtevliegtuig Dawn Mk-II Aurora stopt alleen om te tanken

Het Nederlands/Nieuw-Zeelandse ruimtevaartbedrijf Dawn Aerospace onthulde deze week ruimtevliegtuig Mk-II Aurora waarmee het bedrijf satellieten wil lanceren. De Mk-II Aurora is Dawn Aerospace’s tweede raketaangedreven…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

27 augustus 2020, Online

Printed Electronics | Diversity in Tech

De Organic and Printed Electronics Association (OE-A) en High Tech Campus Eindhoven brengen technologie...

8 september 2020, Eindhoven

Cyber Event

Gratis Cyber Event voor ondernemers in de hightech- en maakindustrie door Cyber Weerbaarheidscentrum...

Meer agendapunten »