EO

Vliegen in een hete chemische brij

23 oktober 2019 om 06:38 uur

Aan wat voor eisen moeten de materialen in een vliegtuigromp voldoen om 5 keer de snelheid van het geluid te kunnen weerstaan? En hoe test je dit? Op zoek naar een antwoord op dit probleem hebben ingenieurs van het Southwest Research Institute (VS) een reeks tests uitgevoerd met een tweetraps lichtgaskanonsysteem, dat normaal dient voor tests in de ballistiek.


"Hypersonische snelheid wordt gedefinieerd als sneller dan 5 keer de snelheid van het geluid of hoger dan Mach 5. Als iets zo snel vliegt, zal de lucht chemisch uiteenvallen rond het toestel," zegt hoofdauteur van de studie Nicholas Mueschke van SwRI. "Sommige plekken achter de schokgolf die door het voertuig wordt gecreëerd, zijn heter dan het oppervlak van de zon. In wezen zorgt het vliegen door deze vreemde chemische omgeving dat alles wat erdoorheen reist opwarmt, smelt en chemisch reageert met de lucht."


Omdat die omgeving zo uniek is, is het een uitdaging om realistische vluchtomstandigheden te creëren voor het testen van hypersone voertuigen. Windtunnels kunnen aan sommige voorwaarden voldoen, maar bootsen niet de chemische effecten na die een hypersonisch voertuig in de echte vluchtomgeving zou ondervinden. Mueschke en zijn collega's gebruikten het tweetraps lichtgaskanonsysteem van SwRI om hypersonische vluchtomstandigheden te simuleren.


Dit systeem is ontworpen om snelheden tot 7 kilometer per seconde (15.660 mpu) te genereren. Het 22 meter lange systeem wordt traditioneel gebruikt om ballistiek te bestuderen. SwRI-ingenieurs gebruikten het echter om objecten voort te stuwen met snelheden van Mach 10 tot 15 en te bestuderen hoe de hypersonische vluchtomstandigheden een verscheidenheid aan materialen en geometrieën zouden beïnvloeden. Ze proberen te begrijpen hoe de vlucht van deze kleine projectielen de echte hypersonische vluchtomstandigheden nabootsen die voertuigen op ware schaal ervaren. Dit kan doordat het lichte gaskanon een breed bereik van vlieghoogtes kan nabootsen in een akoestisch en chemisch ongerepte vluchtomgeving.


De studie toonde aan dat je de intense verwarming en het materiaalverlies aan voertuigen kunt waarnemen die bij full-size voertuigen optreden, door kleine objecten van verschillende vormen af te vuren.


"We demonstreren niet alleen een nieuwe onderzoekscapaciteit," zei Mueschke. "Dit onderzoek zal ons helpen materiële problemen in verband met hypersone vlucht aan te pakken, de eerste stap naar de technologie van morgen."

 

Gerelateerd nieuws

Brug nodig? AI ontwerpt hem wel

Brug nodig? AI ontwerpt hem wel

Grote ontwerpuitdagingen vereisen een creatieve en onderzoekende manier van beslissingen nemen: een vaardigheid waarin mensen uitblinken. Tot nog toe kon AI dit niet. Als ingenieurs AI gebruiken, passen ze het toe op een…

3D-printer Camozzi in het Guinness Book of World Records (video)

3D-printer Camozzi in het Guinness Book of World Records (video)

De Camozzi Groep heeft een vermelding in het Guinness Book of World Records voor zijn MasterPrint. De 3D-printer is blijkbaar 's werelds grootste printer die print met plastic.

Miljoenen voor onderzoek naar digital twins

Miljoenen voor onderzoek naar digital twins (video)

6 universiteiten en 12 industriële partners gaan samen onderzoek doen naar digital twins. Doel is het ontwerp, de productie en het onderhoud van dit soort systemen te verbeteren. NWO ondersteunt het onderzoek met 4…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Compacte vergrendelmagneten bestand tegen hoge dwarskrachten

Onlangs heeft Magnet Schultz een doorontwikkeling van de serie G SC X geïntroduceerd onder de naam G SC X … B01.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

12 november 2019, Eindhoven

TU/e Data Science Summit

De jaarlijkse TU/e Data Science Summit, met sprekers uit de wereld van wetenschap en industrie, en een...

13 november 2019, Den Bosch

NCAB Group seminar: The challenges of the miniaturization’s densification for PCBs

A free seminar about the challenges of the miniaturization’s densification for PCBs.

13 november 2019, D&F kantoor Breda

Risico Identificatie Technieken in de proces industrie

13 nov, 27 nov en 11 dec 2019

Meer agendapunten »