EO

Vliegen in een hete chemische brij

23 oktober 2019 om 06:38 uur

Aan wat voor eisen moeten de materialen in een vliegtuigromp voldoen om 5 keer de snelheid van het geluid te kunnen weerstaan? En hoe test je dit? Op zoek naar een antwoord op dit probleem hebben ingenieurs van het Southwest Research Institute (VS) een reeks tests uitgevoerd met een tweetraps lichtgaskanonsysteem, dat normaal dient voor tests in de ballistiek.


"Hypersonische snelheid wordt gedefinieerd als sneller dan 5 keer de snelheid van het geluid of hoger dan Mach 5. Als iets zo snel vliegt, zal de lucht chemisch uiteenvallen rond het toestel," zegt hoofdauteur van de studie Nicholas Mueschke van SwRI. "Sommige plekken achter de schokgolf die door het voertuig wordt gecreëerd, zijn heter dan het oppervlak van de zon. In wezen zorgt het vliegen door deze vreemde chemische omgeving dat alles wat erdoorheen reist opwarmt, smelt en chemisch reageert met de lucht."


Omdat die omgeving zo uniek is, is het een uitdaging om realistische vluchtomstandigheden te creëren voor het testen van hypersone voertuigen. Windtunnels kunnen aan sommige voorwaarden voldoen, maar bootsen niet de chemische effecten na die een hypersonisch voertuig in de echte vluchtomgeving zou ondervinden. Mueschke en zijn collega's gebruikten het tweetraps lichtgaskanonsysteem van SwRI om hypersonische vluchtomstandigheden te simuleren.


Dit systeem is ontworpen om snelheden tot 7 kilometer per seconde (15.660 mpu) te genereren. Het 22 meter lange systeem wordt traditioneel gebruikt om ballistiek te bestuderen. SwRI-ingenieurs gebruikten het echter om objecten voort te stuwen met snelheden van Mach 10 tot 15 en te bestuderen hoe de hypersonische vluchtomstandigheden een verscheidenheid aan materialen en geometrieën zouden beïnvloeden. Ze proberen te begrijpen hoe de vlucht van deze kleine projectielen de echte hypersonische vluchtomstandigheden nabootsen die voertuigen op ware schaal ervaren. Dit kan doordat het lichte gaskanon een breed bereik van vlieghoogtes kan nabootsen in een akoestisch en chemisch ongerepte vluchtomgeving.


De studie toonde aan dat je de intense verwarming en het materiaalverlies aan voertuigen kunt waarnemen die bij full-size voertuigen optreden, door kleine objecten van verschillende vormen af te vuren.


"We demonstreren niet alleen een nieuwe onderzoekscapaciteit," zei Mueschke. "Dit onderzoek zal ons helpen materiële problemen in verband met hypersone vlucht aan te pakken, de eerste stap naar de technologie van morgen."

 

Gerelateerd nieuws

En kwantumtransistoren maken we van... germanium!

En kwantumtransistoren maken we van... germanium!

Transistoren op basis van germanium kunnen berekeningen uitvoeren voor de toekomstige kwantumcomputer. Met deze ontdekking van het team van Menno Veldhorst (QuTech) staat de transistor, die sinds zijn uitvinding in de…

‘Eenvoudig aanpassen aandrijfsystemen leidt tot 30% - 60% energiebesparing’

‘Eenvoudig aanpassen aandrijfsystemen leidt tot 30% - 60% energiebesparing’

Door eenvoudige aanpassingen aan elektrisch aangedreven machines kunnen deze 30% tot 60% efficiënter worden. Bedrijven besparen zo al tussen de 3% en 10% op hun elektriciteitsverbruik. Dat blijkt uit een pilot van…

Hyundai kruist auto met helikopter en introduceert rijdend ziekenhuis (video)

Hyundai kruist auto met helikopter en introduceert rijdend ziekenhuis (video)

Hyundai grijpt de Consumer Electronics Show (CES) aan om zijn toekomstvisie op stedelijke mobiliteit te tonen. Het bedrijf demonstreert zijn concept voor personenvervoer door de lucht met het Personal Air Vehicle (PAV),…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

30 januari 2020, Amsterdam

The Things Conference

Join The Things Conference to speed up your LoRaWAN development process.

Meer agendapunten »