EO

Dipje in de creatieve output? Neem een nieuw gebouw!

24 oktober 2019 om 16:56 uur

Architectuur- en ingenieursbureau Nika in Maryland (VS) is verhuist naar een gebouw ontworpen volgens de Maharishi Vastu-architectuur en genereert nu 50-80% meer originele ideeën.


Maharishi Vastu is een traditioneel architectuursysteem dat zijn oorsprong in India heeft en daar ook bekend staat als vastu of sthapatya veda. Kenmerken omvatten uitlijning met de hoofdrichtingen; een stil centraal gebied; specifieke plaatsing en verhoudingen van ruimtes; juiste helling en vorm van het land; een vrij uitzicht op zonsopgang; een locatie die ver genoeg verwijderd is van belangrijke bronnen van elektromagnetische straling; en gebruik van natuurlijke materialen en zonne-energie.


De onderzoekers veronderstelden dat deze architectuur een breed scala aan voordelen zou hebben omdat er wordt gezegd dat deze meer in harmonie is met de natuur. "Het lijkt misschien onbekend voor een westers, wetenschappelijk perspectief, maar het feit is dat onze fysiologie nauw verbonden is met de materiële en ritmes en krachten van de aarde en de zon," zei Anil Maheshwari van Maharishi University of Management, de eerste auteur van deze studie. "Traditionele architectuursystemen, die op een groot aantal plaatsen in de wereld zijn ontstaan gedurende een lange tijdspanne, houden rekening met deze dingen. En nu zijn we van plan na te gaan of de veronderstelde voordelen wetenschappelijk kunnen worden geverifieerd."

 

Origineel, open en gedetailleerd

Eerdere verkennende studies hebben gedocumenteerd dat specifieke elementen van het Maharishi Vastu-systeem markers zoals geestelijke gezondheid en hartgezondheid kunnen beïnvloeden. En nu heeft de overgang van een conventioneel gebouw naar Vastu-gebouw Tower Oaks dus geleid tot grote meetbare verbeteringen in de creativiteit van medewerkers. "Het gaat met name om de originaliteit van de gegenereerde ideeën en hun open en gedetailleerde uitwerking," zegt Maheshwari. "Ik denk dat elke organisatie, groot en klein, hiervan kan profiteren."

 

De tests

Maheshwari en zijn groep maten de creativiteit 4 maanden voor en na de verhuizing met de gestandaardiseerde Torrance Tests of Creative Thinking (TTCT). In het bijzonder Uit het onderzoek bleek dat er minder dan 1% kans was dat het resultaat te wijten was aan toeval.


De Torrance Test of Creative Thinking (TTCT) omvat 3 beoordelingen van verbale creativiteit en 5 van figuurlijke creativiteit. De onderzoekers veronderstelden dat de Maharishi Vastu-architectuur bij alle 8 beoordelingen verbetering zou vertonen. Omdat voor-en-na-tests kunnen resulteren in hogere scores op de tweede test, simpelweg omdat de gebruiker bekend is met het testinstrument, heeft TTCT 2 verschillende maar vergelijkbare versies.


De resultaten van de verbale tests vonden een statistisch significante (p <0,05) toename (84%) in originaliteit, maar niet in vlotheid en flexibiliteit. Op de figuurtests, waarbij proefpersonen moeten uitbreiden op een reeks onvolledige cijfers, toonden de resultaten een statistisch significante (p <0,01) toename van originaliteit (48%), uitwerking (61%) en weerstand tegen sluiting ( 40%) (dat wil zeggen een focus op het volgen van nieuwe richtingen om een taak te voltooien). Tests over figuurlijke vlotheid en het vermogen om een abstract origineel concept te noemen, toonden geen effect.

 

Reacties (1)

En wat nu als ze naar een ander conventioneel gebouw waren verhuist? Misschien was de creativiteit dan ook wel beter geworden.
Volgens mij kun je nog niet vaststellen dat het door een Vastu-gebouw wordt veroorzaakt. Het zou ook kunnen zijn dat een nieuwe, frisse omgeving (wat ook een conventioneel gebouw kan zijn) aanspoort tot meer creativiteit.
Om een beter inzicht te krijgen had de groep opgesplitst moeten worden, waarbij 1 helft naar een conventioneel gebouw verhuist en de andere helft naar een Vastu-gebouw.
Hendrik Meijer, 25 oktober 2019 10:51
 

Gerelateerd nieuws

Brug nodig? AI ontwerpt hem wel

Brug nodig? AI ontwerpt hem wel

Grote ontwerpuitdagingen vereisen een creatieve en onderzoekende manier van beslissingen nemen: een vaardigheid waarin mensen uitblinken. Tot nog toe kon AI dit niet. Als ingenieurs AI gebruiken, passen ze het toe op een…

Miljoenen voor onderzoek naar digital twins

Miljoenen voor onderzoek naar digital twins (video)

6 universiteiten en 12 industriële partners gaan samen onderzoek doen naar digital twins. Doel is het ontwerp, de productie en het onderhoud van dit soort systemen te verbeteren. NWO ondersteunt het onderzoek met 4…

9 jaar bouwen aan 1300 tons staalconstructie voor megatelescoop

9 jaar bouwen aan 1300 tons staalconstructie voor megatelescoop (video's)

De bouw van de Giant Magellan Telescoop (GMT) gaat van start. Deze telescoop en krijgt een scheidend vermogen dat 10 keer zo groot is dan de grootste telescopen tot nu toe, waaronder de Hubble. Alleen al de bouw van de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Compacte vergrendelmagneten bestand tegen hoge dwarskrachten

Onlangs heeft Magnet Schultz een doorontwikkeling van de serie G SC X geïntroduceerd onder de naam G SC X … B01.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

12 november 2019, Eindhoven

TU/e Data Science Summit

De jaarlijkse TU/e Data Science Summit, met sprekers uit de wereld van wetenschap en industrie, en een...

13 november 2019, Den Bosch

NCAB Group seminar: The challenges of the miniaturization’s densification for PCBs

A free seminar about the challenges of the miniaturization’s densification for PCBs.

13 november 2019, D&F kantoor Breda

Risico Identificatie Technieken in de proces industrie

13 nov, 27 nov en 11 dec 2019

Meer agendapunten »