EO

Dipje in de creatieve output? Neem een nieuw gebouw!

24 oktober 2019 om 16:56 uur

Architectuur- en ingenieursbureau Nika in Maryland (VS) is verhuist naar een gebouw ontworpen volgens de Maharishi Vastu-architectuur en genereert nu 50-80% meer originele ideeën.


Maharishi Vastu is een traditioneel architectuursysteem dat zijn oorsprong in India heeft en daar ook bekend staat als vastu of sthapatya veda. Kenmerken omvatten uitlijning met de hoofdrichtingen; een stil centraal gebied; specifieke plaatsing en verhoudingen van ruimtes; juiste helling en vorm van het land; een vrij uitzicht op zonsopgang; een locatie die ver genoeg verwijderd is van belangrijke bronnen van elektromagnetische straling; en gebruik van natuurlijke materialen en zonne-energie.


De onderzoekers veronderstelden dat deze architectuur een breed scala aan voordelen zou hebben omdat er wordt gezegd dat deze meer in harmonie is met de natuur. "Het lijkt misschien onbekend voor een westers, wetenschappelijk perspectief, maar het feit is dat onze fysiologie nauw verbonden is met de materiële en ritmes en krachten van de aarde en de zon," zei Anil Maheshwari van Maharishi University of Management, de eerste auteur van deze studie. "Traditionele architectuursystemen, die op een groot aantal plaatsen in de wereld zijn ontstaan gedurende een lange tijdspanne, houden rekening met deze dingen. En nu zijn we van plan na te gaan of de veronderstelde voordelen wetenschappelijk kunnen worden geverifieerd."

 

Origineel, open en gedetailleerd

Eerdere verkennende studies hebben gedocumenteerd dat specifieke elementen van het Maharishi Vastu-systeem markers zoals geestelijke gezondheid en hartgezondheid kunnen beïnvloeden. En nu heeft de overgang van een conventioneel gebouw naar Vastu-gebouw Tower Oaks dus geleid tot grote meetbare verbeteringen in de creativiteit van medewerkers. "Het gaat met name om de originaliteit van de gegenereerde ideeën en hun open en gedetailleerde uitwerking," zegt Maheshwari. "Ik denk dat elke organisatie, groot en klein, hiervan kan profiteren."

 

De tests

Maheshwari en zijn groep maten de creativiteit 4 maanden voor en na de verhuizing met de gestandaardiseerde Torrance Tests of Creative Thinking (TTCT). In het bijzonder Uit het onderzoek bleek dat er minder dan 1% kans was dat het resultaat te wijten was aan toeval.


De Torrance Test of Creative Thinking (TTCT) omvat 3 beoordelingen van verbale creativiteit en 5 van figuurlijke creativiteit. De onderzoekers veronderstelden dat de Maharishi Vastu-architectuur bij alle 8 beoordelingen verbetering zou vertonen. Omdat voor-en-na-tests kunnen resulteren in hogere scores op de tweede test, simpelweg omdat de gebruiker bekend is met het testinstrument, heeft TTCT 2 verschillende maar vergelijkbare versies.


De resultaten van de verbale tests vonden een statistisch significante (p <0,05) toename (84%) in originaliteit, maar niet in vlotheid en flexibiliteit. Op de figuurtests, waarbij proefpersonen moeten uitbreiden op een reeks onvolledige cijfers, toonden de resultaten een statistisch significante (p <0,01) toename van originaliteit (48%), uitwerking (61%) en weerstand tegen sluiting ( 40%) (dat wil zeggen een focus op het volgen van nieuwe richtingen om een taak te voltooien). Tests over figuurlijke vlotheid en het vermogen om een abstract origineel concept te noemen, toonden geen effect.

 

Reacties (1)

En wat nu als ze naar een ander conventioneel gebouw waren verhuist? Misschien was de creativiteit dan ook wel beter geworden.
Volgens mij kun je nog niet vaststellen dat het door een Vastu-gebouw wordt veroorzaakt. Het zou ook kunnen zijn dat een nieuwe, frisse omgeving (wat ook een conventioneel gebouw kan zijn) aanspoort tot meer creativiteit.
Om een beter inzicht te krijgen had de groep opgesplitst moeten worden, waarbij 1 helft naar een conventioneel gebouw verhuist en de andere helft naar een Vastu-gebouw.
Hendrik Meijer, 25 oktober 2019 10:51
 

Gerelateerd nieuws

Hoe gebruik je exoskeletten gezond en veilig in de industrie?

Hoe gebruik je exoskeletten gezond en veilig in de industrie?

Nu prototypes van exoskeletten hun nut hebben bewezen, zal het gebruik ervan naar verwachting gaan toenemen. Tot nu toe worden ze vooral ingezet bij het aanpakken van werkgerelateerde aandoeningen aan het…

Een auto als een vleermuis: op weg naar sonarteflectie in het verkeer

Een auto als een vleermuis: op weg naar sonarreflectie in het verkeer

Sonarsensoren zijn een essentieel onderdeel van robots en zelfrijdende auto’s, maar ze hebben hun beperkingen. Zo zijn de metingen niet altijd even betrouwbaar. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en…

‘Eenvoudig aanpassen aandrijfsystemen leidt tot 30% - 60% energiebesparing’

‘Eenvoudig aanpassen aandrijfsystemen leidt tot 30% - 60% energiebesparing’

Door eenvoudige aanpassingen aan elektrisch aangedreven machines kunnen deze 30% tot 60% efficiënter worden. Bedrijven besparen zo al tussen de 3% en 10% op hun elektriciteitsverbruik. Dat blijkt uit een pilot van…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

30 januari 2020, Amsterdam

The Things Conference

Join The Things Conference to speed up your LoRaWAN development process.

Meer agendapunten »