Voorloper van Wi-Fi WaveLAN krijgt IEEE Milestone plaquette

Nieuwegein ontvangt een IEEE milestone award plaquette voor de ontwikkeling van WaveLAN, de voorloper van Wi-Fi. De plaquette wordt feestelijk onthuld op 29 Oktober 2019, in Theater De Kom.

IEEE, ‘s werelds grootste technische professionele organisatie die technologie voor de mensheid bevordert, erkent de ontwikkeling van WaveLAN als IEEE Milestone. In november 1987 heeft een team van Nederlandse ingenieurs het eerste prototype voor WaveLAN gedemonstreerd in Nieuwegein. Deze technologie heeft rechtstreeks geleid tot de oprichting van de IEEE 802.11 Working Group for Wireless Local Area Networks en was het startschot voor Wi-Fi, dat momenteel alomtegenwoordig is. De WaveLAN Milestone award is de derde die ooit werd uitgereikt in de Benelux.

"Wi-Fi is niet meer weg te denken uit onze maatschappij" zegt Cees Links, Wi-Fi pionier van het eerste uur "Vandaag is Wi-Fi overal aanwezig en de impact op ons leven is veel groter dan wat we bij de start van de ontwikkeling ooit voor mogelijk hielden. De vooruitzichten naar de toekomst lijken onbegrensd. Erg leuk dat we op 29 oktober het hele verhaal van vroeger tot vandaag kunnen horen van de experts die hier nauw bij betrokken waren. En dat we een stap verder kunnen kijken naar wat de toekomst voor Wi-Fi in petto heeft."

Symposium

Het thema van het symposium is Wi-Fi Past, Present & Future en omvat presentaties door onder meer degene die ons het radiospectrum voor WaveLAN heeft bezorgd, IEEE leiders, de oorspronkelijke ontwikkelaars, industrie-veteranen en visionairs die allemaal hun stempel gedrukt hebben op de ontwikkeling van Wi-Fi.

Het symposium licht de ontwikkeling van WaveLAN en de industriestandaard toe, focust op de evolutie naar Wi-Fi, staat stil bij de impact op onze maatschappij en werpt een blik in de toekomst en de recente industrietrends. Deze viering brengt mensen samen die de uitvinding van WaveLAN gestart, beïnvloed en later de commercialisatie van Wi-Fi bevorderd hebben. De genodigden zijn voormalige werknemers, industrieleiders, lokaal bestuur, academici en media. Het symposium en de feestelijke onthulling wordt georganiseerd voor de Stichting WaveLAN20 , die voor dit doel werd opgericht.

IEEE Milestone Awards

Om in aanmerking te komen voor de IEEE milestone status, moeten ontwikkelingen een belangrijke impact op de maatschappij gehad hebben, een unieke oplossing voor een technisch probleem betekend hebben en gedurende minstens 25 jaar hun waarde hebben bewezen voor de mensheid.
De WaveLAN Milestone award is de derde die ooit werd uitgereikt in de Benelux. De andere milestone awards zijn uitgereikt voor de compact disc audio player in 1979, en de ontdekking van supergeleiding in 1911. In Europa zijn ongeveer 80 IEEE Milestone Awards uitgereikt.