EO

Delft start IoT Fieldlab

21 oktober 2019 om 09:36 uur -

Delft start IoT Fieldlab

De TU Delft is van start gegaan met het fieldlab Delft on Internet of Things (Do IoT). Het Fieldlab richt zich op het ontwikkelen van toepassingen van het IoT, waarbij 5G een belangrijke rol speelt. “Zelfrijdende auto’s in een drukke straat moeten heel snel kunnen communiceren met hun omgeving”, zei decaan John Schmitz van de faculteit Electrotechniek, Wiskunde en Informatica bij de start van het fieldlab. “Daarvoor heb je 5G nodig.”

Ook voor het zogeheten tactiele internet, waarbij we via het internet ook tastzin willen kunnen overbrengen, is 5G een voorwaarde. Daarbij kan bijvoorbeeld een chirurg op afstand een operatie uitvoeren met een robotarm, legde Fernando Kuipers - associate professor van de faculteit EWI en één van de trekkers van het Do IoT fieldlab - uit tijdens de drukbezochte bijeenkomst.


"Voorwaarde is wel dat de robotarm extreem snel reageert en dat de chirurg ook moet kunnen ‘voelen' dat hij bijvoorbeeld niet te diep snijdt. Ook dat kan enkel met de zeer korte reactietijd van het 5G netwerk."

 

Totaaloplossing

Binnen het nieuwe fieldlab werken de faculteiten - Electrotechniek, Wiskunde en Informatica, Techniek, Bestuur en Management en Industrieel Ontwerpen samen om zo niet alleen de technische uitdagingen op te lossen, maar ook kwesties rondom governance, design en sociale aspecten aan te pakken. Alle interessante toepassingen kunnen worden uitgeprobeerd, zodat snel duidelijk wordt welke innovaties werken en welke niet. "Dat kunnen we niet alleen, en daarom hebben een aantal partners om samen te werken aan een totaaloplossing", aldus Schmitz. Het Do IoT Fieldlab is opgericht door de provincie Zuid-Holland, TNO, gemeente Delft, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), gemeente Katwijk, Holland Rijnland en de TU Delft. Wethouder Saskia Bruines van de gemeente Den Haag namens de MRDH: "Deze nieuwe technologie biedt veel mogelijkheden voor deze regio. Het zal de economie en de provincie een mooie boost geven."

 

Drones testen bij Valkenburg

Het lab heeft testlocaties op de TU Delft Campus (The Green Village) en Unmanned Valley Valkenburg bij Katwijk. Op Unmanned Valley Valkenburg gaan toepassingen voor drones worden getest, vertelde wethouder Gerard Mostert. "Op zee kun je bijvoorbeeld drones laten communiceren via 5G zodat je drenkelingen sneller kunt detecteren."

 

T-Mobile

Ook T-Mobile is betrokken bij het Do IoT Fieldlab. Het telecombedrijf is vooral geïnteresseerd in de problemen die worden opgelost. "Wij moeten het 5G-netwerk gaan bouwen. Dat kunnen we alleen als we weten waarvoor het gaat worden gebruikt", zegt Egbert Kroon. "Maar het leuke van het Internet of Things is: de wereld is onbeperkt. We kunnen elk probleem oplossen."

 

The Green Village en station Delft Campus

In Delft is The Green Village de testlocatie, daar kan onder andere worden getest met zelfrijdende auto's. Maar ook rondom het nieuwe station Delft Campus zal worden geëxperimenteerd met 5G en IoT toepassingen.

 

Verbinding met Scheveningen en Rotterdam

Het Do IoT Fieldlab zal verbinding leggen met andere living labs in Scheveningen en Rotterdam, waar onder andere getest wordt hoe een nieuwe slimme digitale infrastructuur kan worden gebruikt voor crowd control.

 

Cybersecurity

"Zo'n netwerk waarbij elk apparaat met elkaar is verbonden, is natuurlijk erg interessant voor minder goedgezinde lieden", zegt Schmitz. "Cybersecurity speelt een grote rol, en daarom werken we ook samen met The Hague Security Delta. Hierdoor kunnen we zorgen dat het Internet of Things ook ‘robuust' wordt. We hebben de juiste mensen aan boord. Dat gaat helemaal goedkomen."

 

Gerelateerd nieuws

Nieuw model beschrijft fouten in kwantumcomputers

Nieuw model beschrijft fouten in kwantumcomputers

In Bilbao is een universeel model ontwikkeld dat kan voorspellen hoe de aantallen topologische defecten zich verdelen in een uit-evenwicht systeem. De resultaten zijn te gebruiken in kwantumcomputers en bij onderzoek…

Beter begrip van het gedrag van elektronen in plasma's

Beter begrip van het gedrag van elektronen in plasma's

Promovendus Bart Platier van de TU/e heeft een nieuwe op plasma gebaseerde productietechniek ontwikkeld voor belichtingsdiffusors, met behulp van plasma’s op lage temperatuur en onder atmosferische druk.…

Deep drone acrobatiek

Deep drone acrobatiek (video)

Een aan de Universiteit van Zürich ontwikkeld navigatiealgoritme stelt drones in staat uitdagende acrobatische manoeuvres te leren. Autonome quadcopters kunnen met simulaties worden getraind om hun snelheid,…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »