EO

Chemicus Andries Meijerink gelauwerd voor nieuwe lichtgevende materialen

16 oktober 2019 om 12:01 uur

Chemicus Andries Meijerink, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, wint dit jaar de Gilles Holst Medaille. Meijerink krijgt de prijs voor het modelleren, maken en karakteriseren van nieuwe lichtgevende materialen die onder andere verlichting en zonnecellen efficiënter laten werken.


Meijerink is een internationaal vermaard expert in het ontwerpen, samenstellen en doorgronden van materialen die licht uitzenden. Zijn onderzoek is essentieel voor een efficiënte verlichting en de omzetting van zonlicht in elektriciteit.


Meijerink bestudeert kristallijne vaste stoffen en nanokristallen waaraan speciale lichtgevende ionen zijn toegevoegd. Hij ontwikkelt een nieuw lichtgevend materiaal, maakt dat materiaal in het lab, analyseert het vanaf het niveau van individuele atomen tot aan de eigenschappen van het complete materiaal, en vertaalt vervolgens zijn bevindingen naar een praktische toepassing. Zijn werk heeft geleid tot nieuwe fundamentele inzichten in de kwantummechanische interacties tussen ionen. Hij heeft die inzichten ook gebruikt voor praktische toepassingen, bijvoorbeeld om de lichtopbrengst van rode Led-lampjes te vergroten.

 

Curriculum Vitae

Andries Meijerink (1963) promoveerde in 1990 cum laude aan de Universiteit Utrecht en werkte daarna als postdoc aan de Universiteit van Wisconsin, Madison (VS). Na zijn terugkeer werd hij in 1996 benoemd tot voltijds hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, waar hij van 2004 tot en met 2007 decaan van de Faculteit Scheikunde was. Sinds 2009 is hij lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij publiceerde meer dan 330 artikelen en is houder van tien patenten.


Gedurende zijn carrière heeft Andries Meijerink meerdere zware bestuursfuncties gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek van hoog niveau, waarvoor hij onder andere beloond is met de Centennial Award for Luminescence and Display Materials van de Electrochemical Society, de Gouden Medaille van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging, en de Shell Incentive Award. Daarnaast is Meijerink een zeer bevlogen en geliefd docent, wat onder meer blijkt uit het feit dat hij in de afgelopen twaalf jaar al zeven keer de onderwijsprijs voor de beste eerstejaarsdocent kreeg van de Utrechtse Scheikundige Studentenvereniging Proton.

 

Gilles Holst Medaille

De Gilles Holst Medaille is in 1939 door de KNAW ingesteld als eerbetoon aan natuurkundige en Akademielid Gilles Holst (1886-1968). De medaille wordt eens in de vier jaar uitgereikt aan een in Nederland werkzame onderzoeker met grote verdiensten in de toepassingsgerichte natuurkunde of de scheikunde, bij voorkeur op het grensgebied van beide wetenschappen.

 

Uitreiking

De uitreiking vindt plaats op 20 januari 2020 in het Trippenhuis, van de KNAW in Amsterdam.

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe MBD-usergroup gaat ‘maak’ ondersteunen

Nieuwe MBD-usergroup gaat ‘maak’ ondersteunen

Model Based Definition is de volgende halte in een geconsolideerde commodity CAD-markt. Want nu iedereen eindelijk van 2D op 3D is gezet, moet het nu ook 3D blijven. Waarom slaan legio constructeurs na zorgvuldig…

Tijdverdrijf: help Nasa aan een maangraafrobot

Tijdverdrijf: help Nasa aan een maangraafrobot

Voor wie thuis met de handen in het haar zit en niet weet wat hij met zijn tijd moet doen, heeft Nasa nog wel een uitdaging liggen. De organisatie wil graag in de maan graven. En dat is nog niet zo gemakkelijk.

Brandstofzuinig raketmotorontwerp voor ruimtevaartuigen

Brandstofzuinig raketmotorontwerp voor ruimtevaartuigen (video)

Zuiniger en lichtere raketten voor toekomstige ruimtevaartuigen kunnen worden gerealiseerd met een nieuw type motor ontworpen aan de Universiteit van Washington. De rotating detonation engine (RDE) wordt aangedreven door…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
PITmode fusion - toegangsbewaking

De PITmode fusion is een onderdeel van de Safety- en Securityfuncties voor gegarandeerde veiligheid in een systeem

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

9 april 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

9 en 16 april 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30 uur incl....

16 april 2020, Online

The Things Conference

Online conferentie over het netwerk der dingen, LoRaWAN .

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

Meer agendapunten »