EO

Vloeistofexpert George Jackson wint Bakhuis Roozeboom Medaille

16 oktober 2019 om 11:53 uur

Chemisch fysicus George Jackson, verbonden aan het Imperial College London, ontvangt dit jaar de Bakhuis Roozeboom Medaille, die de KNAW eens in de vier jaar uitreikt. Hij krijgt de medaille voor de door hem ontwikkelde modellen van het thermodynamisch gedrag van complexe vloeistoffen, die onder andere worden gebruikt in de olie- en gaswinning en de geneesmiddelenindustrie.


Jackson is wereldleider in de ontwikkeling en het gebruik van moleculaire methoden om de thermodynamische eigenschappen van complexe vloeistoffen te simuleren. Zijn werk richt zich zowel op de ontwikkeling van de theorie als op de toepassing ervan in de praktijk.


Hij is een van de geestelijke vaders van de Statistical Associating Fluid Theory, een verzameling van vergelijkingen die heel precies de thermodynamische eigenschappen van complexe vloeibare mengsels voorspelt. Hiermee stond hij aan de basis van een nieuw vakgebied, Molecular Systems Engineering, dat op basis van modellen nieuwe processen en producten ontwerpt op moleculair niveau.

 

Realistische modellen

Jackson baseert zijn modellen op versimpelde, maar realistische modellen van de moleculaire interacties die plaatsvinden in een vloeistof. Zijn modellen voorspellen de structuur, het transport en de dynamica van mengsels, en onder welke omstandigheden welke evenwichten zullen optreden tussen de vloeistof-, damp- en gasfasen van de afzonderlijke componenten. Zijn werk heeft geleid tot een beter begrip van het gedrag van allerlei mengsels, variërend van vloeibare kristallen, polymeren en membranen tot aan biologische systemen.


Bedrijven als Shell, BP, Pfizer, P&G en de Borealis Group gebruiken zijn modellen voor een groot aantal industriële toepassingen, uiteenlopend van de gaswinning, de cosmetica, de geneesmiddelenindustrie tot de afvang en opslag van koolstofdioxide.

 

Curriculum vitae

George Jackson (1962) is sinds 2001 hoogleraar chemische fysica aan het Imperial College London. Hij promoveerde in 1986 aan de Universiteit van Oxford, waarna hij onder andere werkte aan de Cornell Universiteit in Ithaca (VS) en de Universiteit van Sheffield (VK). Jackson is sinds 1995 Fellow van de Royal Society of Chemistry, en sinds 2001 van de Mexican Academy of Molecular Engineering. In 2014 kreeg hij de Guggenheim Medal for Excellence in Thermodynamics van de Institution of Chemical Engineers en in 2020 ontvangt hij de Rossini Award van de International Association of Chemical Thermodynamics. Zijn onderzoeksgroep ontving in 2009 de Research Excellence Award en in 2016 de President's Award for Outstanding Research Team van het Imperial College London.

 

Bakhuis Roozeboom Medaille

De Bakhuis Roozeboom Medaille is in 1911 ingesteld door een aantal wetenschappers als erkenning van de verdiensten van scheikundige en Akademielid H.W. Bakhuis Roozeboom (1854-1907). De prijs wordt eens in de vier jaar toegekend aan een wetenschapper die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de fasenleer.

 

Uitreiking

De uitreiking vindt plaats op 20 januari 2020 in het Trippenhuis in Amsterdam. Tijdens de bijeenkomst wordt ook de Gilles Holst Medaille aan chemicus Andries Meijerink uitgereikt.

 

Gerelateerd nieuws

Ernstige arbeidsongevallen flink gestegen afgelopen vijf jaar

Ernstige arbeidsongevallen flink gestegen afgelopen vijf jaar

Afgelopen vijf jaar is het aantal ernstige arbeidsongevallen flink gestegen. In 2019 ontving de Inspectie SZW in totaal 4.474 meldingen van arbeidsongevallen, 4 procent meer dan in 2018 en ruim 22 procent meer dan in…

Koolstof nanobuis-transistors klaar voor fabrieksvloer

Koolstof nanobuis-transistors klaar voor fabrieksvloer

Koolstof nanobuis-transistors zijn een stap dichter bij de commerciële realiteit, nu MIT-onderzoekers hebben aangetoond dat de apparaten snel kunnen worden gemaakt in commerciële faciliteiten, met dezelfde apparatuur…

Microbiële cyborgs: bacteriën die stroom leveren

Microbiële cyborgs: bacteriën die stroom leveren

Op een dag kunnen 'microbiële cyborgs' worden gebruikt in brandstofcellen, biosensoren of bioreactoren. Wetenschappers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) hebben een programmeerbaar, biohybride…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »