‘Rookies’ van Top Dutch Solar Racing verbreken record in Australië

Zonneauto Green Lightning van Top Dutch Solar Racing, dat dit jaar voor het eerst meedoet aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië, heeft het record verbroken in de kwalificatieronde. Het team van Noord-Nederlandse studenten reed de ronde in 1:51:99 met een gemiddelde snelheid van 92.25 kilometer per uur en een zelfgemeten topsnelheid van 142 kilometer per uur.

Kevin Luinge, de lead driver van Top Solar en de coureur van de kwalificatieronde: "We hebben een ongelooflijke tijd neergezet en dat gaat veel voordeel opleveren tijdens de race. Mijn passie is karten en dat ik dat nu zo kan inzetten voor het team is onvergetelijk!"

In de kwalificatierace rijden de 43 deelnemende teams individueel een ronde op het circuit in Darwin. De prestatie van Top Solar is extra uitzonderlijk omdat het team voor de eerste keer deelneemt en dus ook voor het eerst de kwalificatie heeft gereden.

Dag 1 en 2

De uitslag van de kwalificatieronde bepaalt tevens de startpositie van de Challenge zondag. Top Dutch Solar Racing startte dus op pole position. Aan het einde van dag 1 van de eigenlijke race had het team 635 kilometer afgelegd, waarmee het op de derde plek stond. Vattenfall Solar Team eindigde op 2 en de Red E van Universiteit Twente op 1. Agoria Solar Team, dat de kwalificatieronde met een tijd van 2:02:64 als 2e eindigde, op 4.

Na dag 2 staat Twente nog steeds op kop, Vattenfall op 2, Agoria op 3 en Top Solar op 7. Aken, Michigan en Tokio zijn ertussen gekropen.

De wedstrijdroute gaat van Darwin naar Adelaide en duurt tot 20 oktober. Tijdens de race rijden de teams van acht uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s middags. Daarna slaan teams kamp op in de Australische outback, voor overnachting en om zich klaar te maken voor de volgende wedstrijddag. 

agoria

Het team van Agoria in de woestijn