Bedrijven financieren AI-onderwijs

Ahold Delhaize, ING, KLM, NS en Philips hebben besloten om de AI-sector in Nederland een boost te geven. Hun initiaties Kickstart AI geeft onder meer geld voor 25 hoogleraren en universitair (hoofd)docenten die de volgende generatie AI-talent onderwijs moet geven.

Kickstart AI wordt vandaag gelanceerd op de World Summit AI. AI-Hoogleraar Maarten de Rijke van de UvA, tevens directeur van het Innovation Center for Artificial Intelligence: "Nederland is altijd een technologische pionier geweest, een voorloper in de ontwikkeling en innovatie van AI. De kwaliteit van onze AI-specialisten wordt wereldwijd erkend. Maar zonder een nationale AI-strategie en snelle actie, blijft het ernstige tekort aan AI-talent in ons land een van de grootste obstakels bij het bereiken van het volledige potentieel van AI-talent en technologie."

‘Het doel van Kickstart AI is het overbruggen van de kloof ophet gebied van AI tussen Nederland en andere landen, zoals het VK, de VS en China, die op dit vlak flinke vooruitgang hebben geboekt’, stellen de bedrijven. ‘Om de positie van Nederland als pionier en uitvinder van nieuwe technologieën te behouden, moeten de Nederlandse overheid, bedrijven, organisaties en universiteiten een inhaalslag maken met betrekking tot structurele investeringen en de beschikbaarheid van wereldwijd AI-talent.’
De initiatiefnemers bundelen met dit gezamenlijke voor het eerst hun krachten op deze manier. Ze willen samenwerken met de overheid, de industrie en andere leveranciers van technologie. Naast het onderwijsinitiaties start Kickstart AI:

  • AI superchallenges: Een competitie om het wereldwijde profiel van Nederland te vergroten door wereldwijd AI-talent te mobiliseren bij het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen, zoals op het gebied van gezondheid en mobiliteit.
  • Nationale AI-Cursus: Als onderdeel van een bredere inspanning om de kennis en acceptatie van AI in Nederland te vergroten, gaan Kickstart AI-bedrijven de Nationale AI-Cursus niet alleen bij het grote publiek en hun eigen personeel onder de aandacht brengen, maar deze ook Engelstalig beschikbaar maken zodat een streefaantal van 170.000 aanmeldingen in Nederland per eind 2020 gehaald wordt.

Technisch, ethisch en sociaal

De bedrijven bepleiten een cruciale uitbreiding van lokale kennis en lokaal talent om op ethische wijze AI te kunnen implementeren die niet alleen is gericht op wat technisch mogelijk is, maar ook voldoet aan de ethische en sociale normen die de Nederlandse samenleving mogelijk verwacht.