EO

Recordaantal industriële robots verkocht

10 oktober 2019 om 09:25 uur

Vorig jaar werden wereldwijd 442.000 robots aan het werk gezet in de industrie, wat volgens de International Federation of Robotics (IFR) een omzet met zich meebracht van 16,5 miljard dollar. Een nieuw record. Het IFR voorspelt dat de groei nu zal teruglopen. Voor de jaren 2020 - 2022 verwacht het een gemiddelde groei van 12% per jaar.


Voor het eerst doet ook de markt voor collaboratieve industriële robots (cobots) mee in de analyse. Ondanks de zeer grote media-aandacht voor cobots is het aantal geïnstalleerde eenheden nog steeds zeer laag met een aandeel van slechts 3,24%. In 2018 waren krap 14.000 van de 422.000 geïnstalleerde industriële robots cobots. Het jaar daarvoor werden er 11.100 cobots geïnstalleerd. Van 2017 tot 2018 steeg de jaarlijkse installatie van cobots met 23%.


Qua robotdichtheid is Singapore koploper met 831 robots per 10.000 werknemers. Nederland staat in de middenmoot met 183 robots per 10.000 werknemers. Dat is duidelijk meer dan het Europees gemiddelde van 114, Amerika 99 en Azië 91 robots per 10.000 werknemers.


74% van de wereldwijd opgestelde robots in 2018 staan in de vijf grote industriële robotmarkten, te weten China, Japan, de Republiek Korea, de Verenigde Staten en Duitsland. China blijft de grootste industriële robotmarkt ter wereld met een aandeel van 36% van de totale installaties. In 2018 werden ongeveer 154.000 eenheden geïnstalleerd. Duitsland is de vijfde grootste robotmarkt ter wereld en nummer één in Europa.

 

Belangrijkste klanten

Het leek erop dat de elektrische/elektronische industrie de auto-industrie zou overstijgen als belangrijkste klant voor industriële robots. In 2018 daalde echter de wereldwijde vraag naar elektronische apparaten en componenten aanzienlijk.


De metaal- en machinebouwindustrie is de op twee na grootste sector. Het aantal geleverde robots was goed voor tien procent van de totale vraag in 2018. Zowel producenten van metaalproducten (zonder auto-onderdelen) als producenten van industriële machines hebben de afgelopen jaren aanzienlijke hoeveelheden robots gekocht.

 

Groei blijft tot 2022

"We zagen in 2018 een nieuw verkooprecord, ondanks dat de belangrijkste klanten - de automobiel- en elektrische-elektronica-industrie - een moeilijk jaar hadden", zegt voorzitter Junji Tsuda, van de IIFR. "Het handelsconflict tussen de VS en China leidt tot onzekerheid voor de wereldeconomie - klanten hebben de neiging om investeringen uit te stellen. Maar het is spannend dat de kaap van 400.000 robotinstallaties per jaar is overschreden. De lange termijn vooruitzichten van de IFR laten zien dat de voortdurende automatiseringstrend en de voortdurende technische verbeteringen zullen resulteren in een groei met dubbele cijfers - met een schatting dat er in het jaar 2022 ongeveer 584.000 robots zullen worden verkocht."

 

Naar het rapport

 

Gerelateerd nieuws

Zelfhelende 'huid' voor robots (video)

Zelfhelende 'huid' voor robots (video)

Hoe handig zou het zijn als een scheur in onze broek zich net zo gemakkelijk zou herstellen als een snee in ons been? Het lijkt misschien een ver-van-mijn-bed-show, maar het is wellicht dichterbij dan we denken.…

Ultradunne cameralenzen van de toekomst uitgevonden

Metaoppervlak maakt ultradunne cameralenzen mogelijk

In de toekomst kunnen cameralenzen duizenden keren dunner en aanzienlijk minder arbeidsintensief zijn om te produceren. Onderzoekers van de Chalmers University of Technology, Zweden, presenteren nu een nieuwe technologie…

Wat Kickstarter voor je kan doen: 1 miljoen euro in 3 uur

Wat Kickstarter voor je kan doen: 1 miljoen euro in 3 uur

De Belgische startup The Toadi Order plaatste onlangs een grasrobot op Kickstarter. Het gevolg? In 14 minuten haalden ze hun funding-doel en in minder dan 3 uur haalden ze 1 miljoen euro aan grasrobots op.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

22 september 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 september 202

Meer agendapunten »