EO

Limburgse bodem lijkt geschikt voor Einstein Telescope

10 oktober 2019 om 09:16 uur

Volgens het eerste onderzoek lijkt de Limburgse grond ‘stil genoeg’ om de Europese Einstein Telescope te kunnen huisvesten. Dit blijkt uit metingen met een sensor aan de oppervlakte en één op 250 meter diepte. Er zijn wel 2 ‘mitsen’: de gemeten seismische ruis in Terziet moet representatief zijn voor de regio en de active gravitational gradient noise (GGN) cancellation moet toegepast kunnen worden.


Om deze voorbehouden te elimineren, is thans een uitgebreid geologisch en seismisch onderzoek van de regio in voorbereiding (E-TEST, looptijd 2020-2022) en doet Nikhef bij het observatorium Virgo in Italië uitgebreid onderzoek naar de active GGN cancellation (afronding eind 2021). Daarmee zal tegen het eind van 2022 de geschiktheid van de site voor de Einstein Telescope definitiever vastgesteld kunnen worden.


De grensregio van Zuid-Limburg is in de running als locatie voor de Europese Einstein Telescope vanwege de bijzondere bodemsamenstelling en de aanwezigheid van een aantal top onderzoeksinstituten en hightech industrie. Gedeputeerde Joost van den Akker (Economie, Onderwijs en Sport): "De Einstein Telescope vestigen in de grensregio van Zuid-Limburg is een grote impuls voor Zuid-Nederland en aangrenzend België en Duitsland. Einstein Telescope zal als een magneet fungeren voor topwetenschappers en studenten. Ik ben dan ook zeer verheugd over deze eerste onderzoeksresultaten, waarbij ik mij realiseer dat nog vervolgstudies nodig zijn."


Nikhef werkt met instituten uit 6 andere landen aan het realiseren van een Europese Einstein Telescope. De ambitie van Nikhef is om samen met België en Duitsland te komen tot de kandidatuur van Nederland, in Zuid-Limburg. Universiteit Maastricht neemt hierin een leidende rol met de inrichting van een wetenschappelijke groep en de ETpathfinder in Maastricht.

 

Gerelateerd nieuws

Een sensor als een zeehond. Of een vis (video)

Een sensor als een zeehond. Of een vis. (video)

Onderzoeker Ajay Kottapalli maakt aan de RUG nieuwe sensoren van zachte polymeren. Zijn inspiratie haalt hij uit de natuur.

VDL Borne legt productie plat – net als rest autobouwend Europa

VDL Nedcar legt productie plat – net als de rest van autobouwend Europa

VDL Nedcar heeft zojuist besloten om de productie in Born gecontroleerd af te bouwen. De fabriek, waar BMW’s en Mini’s worden gemaakt, is waarschijnlijk vanaf maandag dicht. “En hopelijk over 4 weken weer open”,…

Brug klapt uit als een paraplu (video)

Brug klapt uit als een paraplu (video)

De Weense TU-professor Johann Kollegger heeft een brug ontwikkeld die uitklapt als een paraplu. De eerste twee exemplaren zijn onlangs geplaatst bij de aanleg van snelweg Fürstenfeld S7.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 april 2020, online: additiveworld.com

Additive World Conference

Industrieel 3D-printconferentie

9 april 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

9 en 16 april 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30 uur incl....

22 april 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 april 2020

Meer agendapunten »