Limburgse bodem lijkt geschikt voor Einstein Telescope

Volgens het eerste onderzoek lijkt de Limburgse grond ‘stil genoeg’ om de Europese Einstein Telescope te kunnen huisvesten. Dit blijkt uit metingen met een sensor aan de oppervlakte en één op 250 meter diepte. Er zijn wel 2 ‘mitsen’: de gemeten seismische ruis in Terziet moet representatief zijn voor de regio en de active gravitational gradient noise (GGN) cancellation moet toegepast kunnen worden.

Om deze voorbehouden te elimineren, is thans een uitgebreid geologisch en seismisch onderzoek van de regio in voorbereiding (E-TEST, looptijd 2020-2022) en doet Nikhef bij het observatorium Virgo in Italië uitgebreid onderzoek naar de active GGN cancellation (afronding eind 2021). Daarmee zal tegen het eind van 2022 de geschiktheid van de site voor de Einstein Telescope definitiever vastgesteld kunnen worden.

De grensregio van Zuid-Limburg is in de running als locatie voor de Europese Einstein Telescope vanwege de bijzondere bodemsamenstelling en de aanwezigheid van een aantal top onderzoeksinstituten en hightech industrie. Gedeputeerde Joost van den Akker (Economie, Onderwijs en Sport): "De Einstein Telescope vestigen in de grensregio van Zuid-Limburg is een grote impuls voor Zuid-Nederland en aangrenzend België en Duitsland. Einstein Telescope zal als een magneet fungeren voor topwetenschappers en studenten. Ik ben dan ook zeer verheugd over deze eerste onderzoeksresultaten, waarbij ik mij realiseer dat nog vervolgstudies nodig zijn."

Nikhef werkt met instituten uit 6 andere landen aan het realiseren van een Europese Einstein Telescope. De ambitie van Nikhef is om samen met België en Duitsland te komen tot de kandidatuur van Nederland, in Zuid-Limburg. Universiteit Maastricht neemt hierin een leidende rol met de inrichting van een wetenschappelijke groep en de ETpathfinder in Maastricht.