EO

Vliegend schaalmodel Flying-V nu te bewonderen en nog dit jaar de lucht in (video)

09 oktober 2019 om 15:40 uur

Het model bevat alle systemen bevatten die het vliegen en besturen mogelijk maken en ook alle sensoren die het gedrag van het vliegtuig kunnen meten en doorgeven.

Aan de TU Delft is afgelopen zomer een 3 meter breed vliegend schaalmodel gebouwd van de Flying-V. Dit v-vormige vliegtuigontwerp verbruikt naar verwachting 20% minder energie door de verbeterde aerodynamische vorm en een lichter gewicht. Het schaalmodel gaat later dit jaar de lucht in voor tests. Eerst is het nog te bezoeken op de KLM Experience Dagen en de Dutch Design Week (DDW).


Bezoekers van de KLM Experience Dagen (3 t/m 13 oktober) en DDW (19 t/m 27 okt) kunnen ook een stuk Flying-V-cabine op ware grootte bezoeken en onder meer de stoelen proberen. De cabine heeft een experimentele inrichting met vier soorten zitplaatsen, waaronder groepszitjes en opklapbare bedden in de economyklasse. Op het ontwerp van de bedden is inmiddels patent aangevraagd.

 

Languit slapen in economy class

Hoogleraar Peter Vink en industrieel ontwerper Thomas Rotte maakten de ontwerpen voor de ovaalvormige cabine waarbij ze de kennis van lichtgewicht ontwerptechnieken en van passagierscomfort combineren. Vink: "De Flying-V kan worden ingericht zoals de klant dat wil, traditioneel zoals in de huidige Airbus A350, of radicaal anders. Het doel van ons interieurconcept van de Flying-V is om de passagiersbeleving te verbeteren bij een lager gewicht en met passagiersaantallen vergelijkbaar met de huidige Airbus A350. In het concept, tot stand gekomen met 80 studenten Industrieel Ontwerpen, zijn 4 typen zitplaatsen meegenomen: bedden, loungeplekken, groepszitjes en individuele zitplaatsen. We benutten de ovale vorm door bedden te maken en positioneren de stoelen in de vliegrichting, zodat passagiers niet schouder aan schouder zitten."

 

Vliegend schaalmodel

Het ontwerp voor de Flying-V is in juni gepresenteerd tijdens het IATA congres in Seoul. In de zomermaanden heeft een team van ingenieurs, technici, studenten en onderzoekers een vliegend schaalmodel gebouwd van 3,06 m breed en 2,76 m lang. Dit model is bedoeld voor ‘scaled flight testing'. Tijdens de testvlucht wordt bijvoorbeeld gemeten hoe stabiel het vliegtuig is en onder welke hoek het vliegtuig het beste kan opstijgen en landen. Projectleider Roelof Vos hoopt nog dit jaar de eerste vliegtests te kunnen uitvoeren. "Dat is spannend. Je weet pas hoe het vliegtuig zich gedraagt als je ermee vliegt."

vHet bouwen van een schaalmodel is geen sinecure: het model moet alle systemen bevatten die het vliegen en besturen mogelijk maken, maar ook alle sensoren die het gedrag van het vliegtuig kunnen meten en doorgeven. Vos: "Voor de ingenieurs en studenten die het model in ons lab hebben gebouwd is dit een ontzettend leerzame ervaring."

 

G-krachten

Een veel gestelde vraag over de Flying-V is of het voor passagiers niet oncomfortabel wordt door extra g-krachten die ontstaan. Vos: "Uit onderzoek van Airbus is inmiddels gebleken dat passagiers daar geen last van hebben, omdat ze voorin de vleugel zitten. Maar dit geeft wel aan dat je bij zo'n radicaal ander vliegtuigontwerp werkelijk alles opnieuw moet testen en meten."

 

Vliegen op duurzame energie

De Flying-V is een van de onderzoekslijnen van de TU Delft naar het verduurzamen van de luchtvaart. Decaan Henri Werij: "Uiteindelijk moeten we volledig op duurzame energie gaan vliegen. CO2-neutraal. Als er dan nog CO2 vrijkomt tijdens de vlucht, bijvoorbeeld omdat we dan op synthetische kerosine vliegen, wordt diezelfde hoeveelheid CO2 ingezet om die brandstoffen te maken. Aan de TU Delft onderzoeken we hoe we dit gaan realiseren. We onderzoeken bijvoorbeeld nieuwe manieren van voortstuwing, zoals elektrisch en elektrisch-hybride, de klimaatimpact van de luchtvaart en de operaties rondom luchtverkeer, zoals de luchthavens."

 

Gerelateerd nieuws

Beter begrip van het gedrag van elektronen in plasma's

Beter begrip van het gedrag van elektronen in plasma's

Promovendus Bart Platier van de TU/e heeft een nieuwe op plasma gebaseerde productietechniek ontwikkeld voor belichtingsdiffusors, met behulp van plasma’s op lage temperatuur en onder atmosferische druk.…

Zonnig Coronanieuws: grotere opbrengst zonnepanelen door schone lucht

Zonnig Coronanieuws: grotere opbrengst zonnepanelen door schone lucht

Een onverwachte uitkomst van de Covid-19-pandemie is een vermindering van de luchtverontreiniging. In sommige steden in China lagen de sterftecijfers gedurende de lock-down zelfs lager dan ervoor: wetenschappers…

Veel energie te besparen bij CO2-afvang

Veel energie te besparen bij CO2-afvang

Een onderzoeksgroep aan de Nagoya University heeft een technologie ontwikkeld die de energie die wordt gebruikt om koolstofdioxide (CO2) op te vangen uit faciliteiten zoals thermische centrales drastisch kan besparen.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 juni 2020, online

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

29 juni 2020, online

Hydrogen Next

Green Team Twente toont de ontwikkelingen en de mogelijkheden van waterstof

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

Meer agendapunten »