Mottenmeppende drone schoont tuinbouwkas zelfstandig op

Insecten vormen een ware plaag in de glastuinbouw. De bestrijding van plaaginsecten kost de tuinder veel geld, zorgen en energie. Er zijn momenteel voornamelijk chemische en biologische bestrijdingsmiddelen beschikbaar. Maar inmiddels kan het ook zonder chemische middelen en die oplossing komt uit de ruimtevaart.

Het Delftse bedrijf Pats , spin-off van de TU/D, ontwikkelt een methode waardoor vliegende plaaginsecten met behulp van drones worden uitgeschakeld. De methode wordt onder meer ingezet in de snijbloementeelt van gerbera en chrysant.

Vleermuisdrones versus de motten

Pats richt zich in eerste instantie op de mot, wiens rupsen flinke schade kunnen aanrichten. Verspreid door de kas worden basisstations geplaatst die voorzien zijn van camera’s die de ruimte observeren. Zodra er een vliegende mot is gedetecteerd, wordt een drone geactiveerd die razendsnel tegen het insect aan vliegt, dat daarbij door de propellers wordt uitgeschakeld. Een vliegensvlugge vleermuisachtige actie, die slechts enkele seconden in beslag neemt. Nadat het insect is geëlimineerd, vliegt de drone terug naar het basisstation, waar het oplaadt voor een volgende missie. In tegenstelling tot huidige beschikbare middelen jaagt dit systeem dus actief op de plaaginsecten, om zo verdere verspreiding door de kas te voorkomen.

Voor verdere productontwikkeling en om de drones geschikt te maken voor de toepassing in andere gewassen investeert Uniiq 250.000 euro. Pats gebruikt dit geld om het R&D-team uit te breiden voor een versnelde productontwikkeling en het uitbouwen van de kennisbasis. Zo kan de time-to-market verkort worden. Co-founders Bram Tijmons, Sjoerd Tijmons en Kevin van Hecke zijn blij met het vertrouwen van Uniiq in hun team en technologie. Tijmons: "De investering zal gebruikt worden voor de verdere productontwikkeling van de technologie en uitbreiding van de kennisbasis. Met onze innovatieve toepassing kunnen wij straks veel eindgebruikers ondersteunen bij het uitvoeren van dagelijkse gewasbeschermingsactiviteiten." De oprichters hebben een achtergrond binnen de onderzoeksgroep van Mavlab, het dronelab van de TU Delft.