EO

Industrie 4.0 à la Ford, met cobots en robots (video)

07 oktober 2019 om 17:00 uur

Van het maken van een kop koffie, positioneren van zwaar gereedschap of het verplaatsen van onderdelen op de werkvloer. De mens wordt steeds vaker bijgestaan door robots in de assemblagefabriek van Ford in Keulen. De proef maakt deel uit van het onderzoek van Ford naar Industrie 4.0.


Ford vroeg meer dan 1000 productiemedewerkers om terugkoppeling bij het inventariseren van taken waarvoor de nieuwe robots het meest geschikt zouden zijn. Binnen twee jaar is er in nauwe samenwerking met het Duitse Kuka Roboter een robotprogramma ontwikkeld.


Ford heeft nu voor het eerst een team samenwerkende robots (cobots) ingezet die met de technici in Keulen zorgen voor een perfecte afwerking van elke Ford Fiesta die van de band rolt. De zes cobots werken een gechoreografeerd proces af om de hele carrosserie in 35 seconden glad te schuren. Het initiatief vervangt geen werknemers, maar stelt operators in staat zich te concentreren op complexere taken en de belasting te vermijden die gepaard gaat met het uitvoeren van herhalende taken.


De robots zijn 1 meter hoog en ze werken nauw samen met productiemedewerkers op twee werkstations. Medewerkers hoeven geen zware schokdemper en montagegereedschap meer te hanteren, maar kunnen in plaats daarvan de robot gebruiken om de schokdemper op te tillen en deze automatisch in de wielkast te plaatsen voordat ze op een knop drukken om de montage te voltooien. De cobots zijn uitgerust met hightech sensoren en als er een arm of zelfs maar een vinger in de weg zit, worden ze meteen stopgezet om de veiligheid van medewerkers te garanderen.


Elke cobot is een UR10 van Universal Robots, de meest verkochte cobot ter wereld. Op de spuiterij van Ford zijn deze cobots uitgerust met een in 3D-geprinte, zachte, flexibele laag tussen de robotarm en het schuurpapier. Dankzij deze laag kan de cobot met dezelfde precisie en gevoel werken als een menselijke hand, wat Ford aantoont in onderstaande video:

 

Zelfrijdende robots

Met de komst van zelfrijdende auto's is het geen vreemd idee dat er ook zelfrijdende robots getest worden bij Ford. Deze zelfrijdende robot heeft als bijnaam Survival, vanwege zijn vermogen om zich aan te passen aan de omgeving. De robot bevordert daarnaast de veiligheid op de werkvloer. Survival brengt onderdelen rond in een van de fabrieken van Ford en ontwijkt daarbij onvoorziene objecten. Hij ziet en past zijn route aan als er iets in de weg staat en stopt, als nodig.


De robot is volledig ontwikkelt door Ford-technici en het is de eerste van dit type die wordt gebruikt in een Europese fabriek van het bedrijf. De zelfrijdende robot maakt gebruik van LiDAR-technologie (Light Detection and Ranging) om zijn omgeving in beeld te brengen. Die technologie wordt ook toegepast in prototypen van automatische voertuigen van Ford.


Ford onderzoekt verdere toepassing van de cobots voor de fabrieken in Valencia en Craiova.

 

Gerelateerd nieuws

‘Robotisering levert banen op’

Meer robots > meer banen

In 2018 gebruikte 7% van de bedrijven robots. Vooral bedrijven in de industrie en researchinstellingen maakten gebruik van bijvoorbeeld lasrobots of zelfsturende voertuigen in magazijnen. Ook andere relatief nieuwe ICT…

Intelligent, vormveranderend, zelfherstellend materiaal voor zachte robotica

Materiaal zonder hardware reageert op prikkels van buitenaf

Onderzoekers van Carnegie Mellon University hebben een zacht materiaal ontwikkeld dat zichzelf vervormt in reactie op invloeden van buitenaf. En dit zonder externe hardware. Dit biedt kansen op het gebied van zachte…

Trillen in één richting

Nieuw metamateriaal trilt in één richting (video)

Transistoren en andere elektronische componenten laten elektrische stroom maar in één richting door. Voor allerlei toepassingen zou het enorm nuttig zijn als we ook materialen hadden die mechanische trillingen in één…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 oktober 2019, Eindhoven

Dutch Design Week

Ontwerpers presenteren hun werk op 100 locaties in Eindhoven

23 oktober 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »