EO

Duurzamer alternatief voor Chroom 6

06 oktober 2019 om 15:05 uur

De resultaten van de Föhlan coating in een zoutsproeitest vergeleken met galvanische coatings. Ook na vele honderden uren blijft de laag goed. Rechts het Ford-onderdeel met Föhlan na 700 uur zoutsproeitest, links hetzelfde onderdeel maar dan voorzien van een galvanische beschermlaag. (Foto: FCP)

Het Duitse Adolf Föhl heeft een coatingtechnologie ontwikkeld om drukgietdelen van zink te beschermen tegen corrosie zonder gebruik te maken van Chroom 6. Nanocoating Föhlan is duurzamer dan Chroom 6, kan galvanische coatings vervangen, en is volgens Föhl ook nog eens eenvoudiger aan te brengen.


Door Franc Coenen, voor Vraag en Aanbod

 

 Op gieterijbeurs Gifa presenteerde hoofd engineering Thomas Herper de resultaten van uitgebreide zoutsproeitesten. Een onderdeel voor de automobielindustrie komt goed uit een zoutsproeitest van tot wel 640 uur, zelfs als er veel holle ruimten in het stuk zitten. De coating voldoet aan de DIN EN ISO 9227-NSS norm. Herper: "Föhlan biedt een betere corrosiebescherming dan galvanische technieken." Ook de tribologische eigenschappen zijn getest. "Onze nieuwe coating heeft de helft van de wrijving die andere coatings opleveren."

 

Zinklegeringen

Föhlan is ontwikkeld als beschermlaag voor Z410 en Z400 zinklegeringen. Op dit moment werkt Adolf Föhl aan een aanpassing van het proces zodat ook Z430 kan worden behandeld, een legering waarin 3% koper zit. De oppervlaktelaag is 1 tot 2 micronmeter dik, aanzienlijk dunner dan de gemiddelde galvanisch aangebrachte laag die 10 tot 14 micron dik is. "Net als een chemische laag, is de verdeling heel gelijkmatig. Er is geen sprake van opbouw aan de kanten, zodat ook holle ruimten goed beschermd kunnen worden." Daarnaast is de laag zo dun, dan deze geen invloed heeft op de maatnauwkeurigheid van de onderdelen. "Bij kleine toleranties hoeven we geen rekening te houden met de laagdikte."

 

Duitsland en China

Tot nog toe bestaan er twee installaties waar Föhlan wordt toegepast, één staat in de fabriek van Adolf Föhl in Duitsland en de andere in de Chinese vestiging. Hier coat het bedrijf in opdracht van derden en zijn al miljoenen auto-onderdelen voorzien van de Nano coating. Herper: "Tot nog toe zijn we vooral bezig geweest met de coating en het proces. De volgende stap zal zijn dat we licenties gaan verkopen."

 

Gerelateerd nieuws

Fotovoltaïsche verf?

Fotovoltaïsche verf?

Hoe handig zou het niet zijn als je je auto, je huis, of je boot kon voorzien van een likje fotovoltaïsche verf. Pogingen om dit te realiseren, bleven tot nu toe steken op laboratoriumschaal. Maar nu is er een doorbraak…

3D-prints met een geleidend laagje

3D-prints met een geleidend laagje

Wetenschappers van het US Army Research Laboratory hebben een driedimensionale (3D) printmethode uitgevonden die in één printgang zowel een polymeermateriaal als een geleidend, metaalachtig materiaal selectief kan…

Nieuw model beschrijft fouten in kwantumcomputers

Nieuw model beschrijft fouten in kwantumcomputers

In Bilbao is een universeel model ontwikkeld dat kan voorspellen hoe de aantallen topologische defecten zich verdelen in een uit-evenwicht systeem. De resultaten zijn te gebruiken in kwantumcomputers en bij onderzoek…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

29 september 2020, online

5G in de Industrie

Informatie over de praktische toepasbaarheid en mogelijkheden van 5G in de Industrie.

29 september 2020, Frankfurt

Battery Experts Forum

Conferentie en beurs over batterijtechnologie

29 september 2020, online

Kostenbeheersing van gegoten / gesmede technische componenten

Tijdens dit webinar zet Elcee mogelijkheden uiteen om de kosten van gesmede / gegoten componenten te...

Meer agendapunten »