Rijkswaterstaat opent Innovatieloket

Rijkswaterstaat heeft een Innovatieloket geopend. De Instantie hoop hier voorstellen van bedrijven te ontvangen op het gebied van een duurzame leefomgeving en circulaire economie, duurzame mobiliteit en het gebruik van data en ICT en innovaties die kunnen worden toegepast bij de vervanging en renovatie van bruggen, tunnels en sluizen.

Rijkswaterstaat staat de komende jaren voor grote maatschappelijke uitdagingen. Dat kan alleen maar succesvol worden aangegaan als er voldoende innovaties zijn. Zo maakt Rijkswaterstaat de transitie naar een duurzame leefomgeving en circulaire economie en gaat het meer gebruikmaken van data en ICT in bruggen, tunnels en viaducten. Ook worden slimme oplossingen voor de toenemende verkeersdrukte gezocht.

Een aantal van deze grote opgaven is al doorvertaald naar concrete innovatieopgaven. Zo zoekt Rijkswaterstaat op dit moment innovaties vanuit de markt op het gebied van duurzaam beton, duurzame inrichting hoofdwegennet, detectie bij beweegbare bruggen en duurzame geleiderail.

Beoordeling innovatievoorstellen

De innovatievoorstellen worden met name beoordeeld op techniek en haalbaarheid. Het Innovatieloket slaat de informatie op die succesvolle innovaties gemeenschappelijk hebben. Deze informatie wordt geanalyseerd en gedeeld binnen Rijkswaterstaat en met marktpartijen. Zo brengt Rijkswaterstaat innovatievoorstellen samen met marktpartijen steeds een stap verder.