EO

Zwaar weer in automotiveland

29 september 2019 om 08:03 uur

Nederlandse toeleveranciers aan de automobielindustrie hebben behoorlijk last van de malaise in deze sector in de Duitsland. Het kost banen. De FME anticipeert hier al op door het recente voorstel voor een nieuwe deeltijd WW-regeling.


Dat melden de collega's van Vraag en Aanbod.

 

Ook in Duitsland gaat het niet goed met toeleveranciers. Zo viel voor toeleverancier Avir Guss het doek. Hierbij zijn 1.500 arbeidsplaatsen verloren gegaan. Eerder gingen ZF, Weber Automotive, Eisenmann, Schaeffler, Mann+Hummel en Mahle failliet en dit betekende een verlies van meer dan duizend banen.

 

Nederland

In Nederland zijn er in korte tijd een hele reeks bedrijven getroffen. Deze week was er de aankondiging van Voestalpine Automotive Components in Bunschoten dat er een flinke reorganisatie aankomt. 116 van de bijna 1.000 arbeidsplaatsen lijken bij die reorganisatie te vervallen. Voestalpine, voorheen bekend als Polynorm maakt carrosseriedelen voor onder meer BMW, Volkswagen en Daimler-Benz.


Medio september was het TN Netherlands, fabrikant van onder andere lagers en tandwielen, die last had van tegenvallende resultaten waardoor zestig van de 285 medewerkers zonder baan komen te zitten. Van de zestig arbeidsplaatsen die verdwijnen gaat het om 44 gedwongen ontslagen en 16 arbeidsplaatsen die via beëindiging van tijdelijke contracten of via natuurlijk verloop ophouden te bestaan. De onderhandelingen over dat sociaal plan starten op 1 oktober.


Afgelopen juli kwam Inalfa Roof Systems met de mededeling afscheid te moeten nemen van 85 (van de 700) medewerkers. Tevens werden 150 uitzendkrachten naar huis gestuurd.


Autobouwer Nedcar besloot al in het najaar van 2018 de flexibele schil van medewerkers af te bouwen, waarbij het bedrijf van zeven- naar zesduizend medewerkers ging. En de kans is groot dat het aantal medewerkers nog verder moet inkrimpen.


FME vindt dat het kabinet nu al crisismaatregelen moet optuigen en geld vrij moet maken om de klappen op te vangen op het moment dat het economisch minder gaat. Een van de opties is mensen via een Deeltijd WW de kans te geven om met behoud van uitkering zich te laten om- en bijscholen. Ook houden bedrijven via de Deeltijd WW hun kennis in huis.

 

Gerelateerd nieuws

De slag om waterstof: Nederland waterstof-hub

Kleurt waterstof straks oranje?

Waterstoftechnologie heeft de potentie om een zeer belangrijk exportproduct van Nederland te worden. Dat stelt FME naar aanleiding van zijn Waterstofrapport. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en…

‘Zelfrijdende auto kansloos in de stad’

‘Zelfrijdende auto kansloos in de stad’

Zelfs met de meest geavanceerde technieken gaat het niet lukken om de zelfrijdende auto veilig door de stad te lozen. De technieken kunnen namelijk niet in split-second te voorspellen wat fietsers in het drukke…

Europese doorbraak in CE-markering

'Europese doorbraak in CE-markering'

De problematiek rondom CE-markering is hardnekkig. Het toezicht daarop is onvoldoende en de bevoegdheden van de Europese Unie op producten buiten de EU zijn marginaal. Wat dit laatste punt betreft is er sinds 25 juni in…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 oktober 2019, Eindhoven

Dutch Design Week

Ontwerpers presenteren hun werk op 100 locaties in Eindhoven

23 oktober 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »