EO

Zwaar weer in automotiveland

29 september 2019 om 08:03 uur

Nederlandse toeleveranciers aan de automobielindustrie hebben behoorlijk last van de malaise in deze sector in de Duitsland. Het kost banen. De FME anticipeert hier al op door het recente voorstel voor een nieuwe deeltijd WW-regeling.


Dat melden de collega's van Vraag en Aanbod.

 

Ook in Duitsland gaat het niet goed met toeleveranciers. Zo viel voor toeleverancier Avir Guss het doek. Hierbij zijn 1.500 arbeidsplaatsen verloren gegaan. Eerder gingen ZF, Weber Automotive, Eisenmann, Schaeffler, Mann+Hummel en Mahle failliet en dit betekende een verlies van meer dan duizend banen.

 

Nederland

In Nederland zijn er in korte tijd een hele reeks bedrijven getroffen. Deze week was er de aankondiging van Voestalpine Automotive Components in Bunschoten dat er een flinke reorganisatie aankomt. 116 van de bijna 1.000 arbeidsplaatsen lijken bij die reorganisatie te vervallen. Voestalpine, voorheen bekend als Polynorm maakt carrosseriedelen voor onder meer BMW, Volkswagen en Daimler-Benz.


Medio september was het TN Netherlands, fabrikant van onder andere lagers en tandwielen, die last had van tegenvallende resultaten waardoor zestig van de 285 medewerkers zonder baan komen te zitten. Van de zestig arbeidsplaatsen die verdwijnen gaat het om 44 gedwongen ontslagen en 16 arbeidsplaatsen die via beëindiging van tijdelijke contracten of via natuurlijk verloop ophouden te bestaan. De onderhandelingen over dat sociaal plan starten op 1 oktober.


Afgelopen juli kwam Inalfa Roof Systems met de mededeling afscheid te moeten nemen van 85 (van de 700) medewerkers. Tevens werden 150 uitzendkrachten naar huis gestuurd.


Autobouwer Nedcar besloot al in het najaar van 2018 de flexibele schil van medewerkers af te bouwen, waarbij het bedrijf van zeven- naar zesduizend medewerkers ging. En de kans is groot dat het aantal medewerkers nog verder moet inkrimpen.


FME vindt dat het kabinet nu al crisismaatregelen moet optuigen en geld vrij moet maken om de klappen op te vangen op het moment dat het economisch minder gaat. Een van de opties is mensen via een Deeltijd WW de kans te geven om met behoud van uitkering zich te laten om- en bijscholen. Ook houden bedrijven via de Deeltijd WW hun kennis in huis.

 

Gerelateerd nieuws

FME: ‘Zeer zware klappen technologische industrie op komst’

FME: ‘Zeer zware klappen technologische industrie op komst’

Ondernemers in de technologische industrie gaan een zeer zware tijd tegemoet als gevolg van de coronacrisis. Dat concludeert FME uit een enquête onder zijn lidbedrijven, waaraan bijna 600 ondernemers meededen. Bijna de…

Coronacrisis hoe nu verder: maatregelen voor de technologische industrie

Coronacrisis hoe nu verder: maatregelen voor de technologische industrie

Aan de hand van een aantal thema’s – zoals innovatie, onderwijs, arbeidsmarkt, internationaal ondernemen – doet FME suggesties voor hoe we op korte termijn de ergste Corona-klappen kunnen opvangen, vervolgens weer…

FME en GMV vragen aandacht Tweede Kamer voor gevolgen Coronavirus

FME en GMV vragen aandacht Tweede Kamer voor gevolgen Coronavirus

Op donderdag 26 maart is er weer een Kamerdebat over het Coronavirus en de te treffen maatregelen. Zowel FME als GMV, de organisatie voor machinebouwers voor de voedselproducerende sector, hebben brieven ingediend waarin…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

23 juni 2020, online

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

Meer agendapunten »