EO

Digital twins… bent u er klaar voor?

25 september 2019 om 09:10 uur

Tijdens de bijeenkomst ’Digital Twins for the semiconductor equipment industry’ (19 september) hebben Unit040/Prespective, Philips, Siemens en ASM Pacific Technology hun inzichten gedeeld met de community van de roadmap semiconductor equipment. Met 70 experts uit de industrie is besproken waar kansen liggen, zowel op de korte als lange termijn, en hoe bedrijven digital twins effectief in kunnen zetten.


Holland High Tech was erbij en presenteert dit verslag:


Guido van Gageldonk van Unit040/Prespective ziet dat er in de industrie steeds meer vraag komt naar ‘agile digital methods', omdat systemen steeds complexer worden, er druk staat op de middelen die beschikbaar zijn, en vanwege forse concurrentie. "Een digital twin is een volledig werkende digitale versie van een systeem. Deze digital ‘kopie' gedraagt zich hetzelfde als het fysieke systeem. Je kunt virtueel testen, nog voordat je een echt systeem hebt. Een digital twin voorspelt hoe een systeem werkt. Dat is prettig, want virtuele ‘schade' is lang niet zo kostbaar als een ‘real system failure'."

 

Van Gageldonk geeft aan dat je digital twins over de hele levenscyclus van een systeem kunt inzetten, en dat het ook helpt om communicatie met de gebruiker en tussen verschillende disciplines te verbeteren. "Ontwikkelkosten kunnen door het toepassen van digital twin technologie omlaag, en doorlooptijd kan significant korter worden. Het maken van een digital twin hoeft niet heel ingewikkeld te zijn."

 

Dit zijn Van Gageldonks 5 stappen voor het maken van een digital twin met Prespective:

  1. upload CAD,
  2. define components,
  3. define behavior,
  4. connect to data,
  5. test & validate.

Louis Stroucken van Philips: "Ons streven is ‘zero unplanned downtime. Daarom zet Philips model based system engineering en digital twins in voor predictive maintenance." Hij adviseert mensen die willen beginnen met het inzetten van digital twin technologie om eerst na te denken over waarom je dat wil. Waar zit het probleem? Ook al is het nog vaag, het is een startpunt van waaruit je samen met kleine teams van domeinexperts kunt gaan kijken. Louis geeft ook aan dat het verstandig is om met kleine modellen te starten. Een goede data-infrastructuur opzetten is ook een advies (ook als je nog niet precies weet wat je ermee gaat doen). Stroucken geeft verder aan dat in zijn optiek een digital twin altijd een live connectie moet hebben met het fysieke systeem.

 

Christophe Vandevelde van Siemens zet digital twins in to ‘Engineer Innovation'. Hij refereert naar een quote van Charles Darwin: "It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is Most Adaptable to Change." Vandevelde trekt de vergelijking door naar bedrijven: "Companies must evolve their product engineering practices to meet new challenges, or they risk becoming obsolete". Vandevelde adviseert mensen om losse modellen en data te koppelen zodat een performance Digital Twin ontstaat en daarmee ‘predictive engineering analytics'. Zo wordt continue ontwikkeling mogelijk en creëert digitalisering echte meerwaarde voor bedrijven. Hij geeft verschillende concrete voorbeelden van hoe digital twins worden toegepast (o.a. bij NXP).

 

Ben van der Zon en Dragan Kostić van ASM Pacific Technology zien dat digital twins interessante tools zijn voor hun research & development. Prijzen staan onder druk, en de performance van de machines moet elke keer beter. Dan is het zaak om precies te voldoen aan de specificaties die gevraagd worden, en niet te over-enigineeren (want dat kost weer geld). Het competence centre van ASM in Nederland bestaat nu 2 jaar en is volop digital twins aan het ontwikkelen voor hun systemen.

 

Kostić geeft aan dat je ook goed off-the-shelf digital twin technologie kunt inzetten, zoals de toolboxen van MathWorks. Je moet vooral kijken wat er nodig is, verstand hebben van het onderwerp waar je mee bezig bent, en dan slim ‘tools' inzetten. Slimme mensen blijven dus zeker noodzakelijk. Maar omdat er niet oneindig veel ‘slimme mensen' zijn, en snelheid belangrijk is, moeten we zorgen dat we slimme tools inzetten.

 

Meer zien over Digital Twins?

Luister naar de presentatie van Paul Lambrechts, MathWorks: Industry 4.0 and Digital Twins

Luister naar de presentatie van Carl Wouters, Atlas Copco: Minimizing Cost of Ownership with Simulation and Digital Twins

 

Gerelateerd nieuws

Kansen voor bedrijven in de vermogenselektronica richting 2030

Kansen voor bedrijven in de vermogenselektronica richting 2030

“Ondanks de uitdagingen waar het Nederlandse bedrijfsleven op de korte termijn mee geconfronteerd wordt, zijn de kansen in het veld van vermogenselektronica groot en talrijk.” Deze kansen en mogelijkheden zal…

VS 3D-printen reactorkern

Amerika 3D-print reactorkern "(video)

Onderzoekers van het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse Department of Energy hebben een metalen reactorkern ge-3D-print. Over twee jaar willen ze de gehele reactorproductie hebben gemoderniseerd.

AI wordt concreet toepasbaar voor de industrie in publiek-private samenwerking

AI wordt concreet toepasbaar voor de industrie in publiek-private samenwerking

De Jheronimus Academy of Data Science (Jads) zal de komende vier jaar met een consortium van academische en industriële partners werken aan de ontwikkeling van een Artificial Intelligence (AI)-toolkit, bestaande uit…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

23 juni 2020, online

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

Meer agendapunten »