Jaguar 3D-print veiligheidshandschoen

Technici van Jaguar hebben een lichtgewicht 3D-geprinte veiligheidshandschoen ontwikkeld die gewrichtsslijtage moet voorkomen. Een derde van de verzuimkosten die Jaguar Land Rover uitkeert, is te wijten aan deze kwaal.

Gewrichtsslijtage – die op meer dan honderd manieren kan optreden – is goed voor 30% van de arbeidsuitval bij productiemedewerkers. Deze medische complicatie treft naar schatting 10% van de wereldwijde populatie. In sommige sectoren loopt dat op tot zelfs 40%.

Rasterstructuur ondersteunt gewrichten

Technici van de Jaguar Land Rover fabriek in Gaydon – dat één van de grootste 3D-printers in het Verenigd Koninkrijk huisvest – gebruikten de printer om een handschoen te ontwikkelen die de gewrichten ondersteunt en tegelijkertijd flexibel en comfortabel genoeg is om een volledige werkdag te dragen. Met CAD-designsoftware ontwikkelde het team verschillende geschikte rasterstructuren.

De 3D-handschoen is ontworpen voor mensen die aan de productielijn werken. Vooral medewerkers die bevestigingspunten in het chassis monteren hebben profijt van deze innovatie. Na een proefperiode wordt nu gewerkt aan een volgend prototype van de handschoenen met impact-absorberend schuim. Deze handschoen is toegespitst op medewerkers die bijvoorbeeld met de palm van hun hand sierlijsten op modellen bevestigen.

Op korte termijn moet de handschoen medewerkers in alle productiefaciliteiten van Jaguar Land Rover bij hun werk helpen. In de nabije toekomst wil Jaguar Land Rover meer technologieën ontwikkelen die medewerkers met lichamelijke complicaties en zelfs neurologische aandoeningen kunnen bijstaan bij de uitoefening van hun werk en die ook een terugkeer op de werkvloer bevorderen.