Hout buigt zichzelf in vorm (video)

Onderzoekers van ETH Zürich, Empa en de Universiteit van Stuttgart hebben een nieuwe techniek ontwikkeld met een gecontroleerd droogproces waarbij houten panelen in een vooraf ingestelde vorm buigen zonder enige mechanische kracht te gebruiken.

Het vormingsproces is gebaseerd op de natuurlijke trek en krimp in hout onder invloed van vocht. Wanneer vochtig hout droogt, trekt het sterker samen loodrecht op de draad dan in de draadrichting. De onderzoekers gebruiken deze eigenschap door twee lagen hout met tegengestelde draadrichtingen te verlijmen. Dit dubbellagige paneel vormt de basis van de nieuwe methode.

"Naarmate het vochtgehalte in het paneel afneemt, krimpt de ene laag meer dan de andere. De lagen zijn stevig aan elkaar gelijmd, dus het hout buigt ", legt Markus Rüggeberg uit, die de studie leidde. Afhankelijk van de laagdiktes, de draadrichting en het vochtgehalte van het hout, kunnen de onderzoekers de exacte kromtrekking van het bouwelement tijdens berekenen met een computermodel. Ze hebben dit proces ‘houtprogrammering’ genoemd.

Zodra een paneel zijn doelvorm heeft bereikt, kan het worden gelamineerd met andere gebogen panelen. Zo worden de vereiste materiaaldiktes verkregen voor gebruik als kruislaags hout. Gelamineerd hout blijft dimensioneel stabiel, zelfs bij wisselende vochtigheid.

urDe methode is al toegepast in de 14 meter hoge Urbach-toren, die in mei dit jaar werd gebouwd bij de tuinbouwtentoonstelling in Remstal (in de buurt van Stuttgart, De). Het is een gezamenlijk project van architecten en ingenieurs van de Universiteit van Stuttgart en het Zwitserse houtconstructiebedrijf Blumer-Lehmann.