EO

Hout buigt zichzelf in vorm (video)

19 september 2019 om 12:51 uur

Onderzoekers van ETH Zürich, Empa en de Universiteit van Stuttgart hebben een nieuwe techniek ontwikkeld met een gecontroleerd droogproces waarbij houten panelen in een vooraf ingestelde vorm buigen zonder enige mechanische kracht te gebruiken.


Het vormingsproces is gebaseerd op de natuurlijke trek en krimp in hout onder invloed van vocht. Wanneer vochtig hout droogt, trekt het sterker samen loodrecht op de draad dan in de draadrichting. De onderzoekers gebruiken deze eigenschap door twee lagen hout met tegengestelde draadrichtingen te verlijmen. Dit dubbellagige paneel vormt de basis van de nieuwe methode.


"Naarmate het vochtgehalte in het paneel afneemt, krimpt de ene laag meer dan de andere. De lagen zijn stevig aan elkaar gelijmd, dus het hout buigt ", legt Markus Rüggeberg uit, die de studie leidde. Afhankelijk van de laagdiktes, de draadrichting en het vochtgehalte van het hout, kunnen de onderzoekers de exacte kromtrekking van het bouwelement tijdens berekenen met een computermodel. Ze hebben dit proces ‘houtprogrammering' genoemd.


Zodra een paneel zijn doelvorm heeft bereikt, kan het worden gelamineerd met andere gebogen panelen. Zo worden de vereiste materiaaldiktes verkregen voor gebruik als kruislaags hout. Gelamineerd hout blijft dimensioneel stabiel, zelfs bij wisselende vochtigheid.


urDe methode is al toegepast in de 14 meter hoge Urbach-toren, die in mei dit jaar werd gebouwd bij de tuinbouwtentoonstelling in Remstal (in de buurt van Stuttgart, De). Het is een gezamenlijk project van architecten en ingenieurs van de Universiteit van Stuttgart en het Zwitserse houtconstructiebedrijf Blumer-Lehmann.


 
 
 
 

Gerelateerd nieuws

Vliegend schaalmodel Flying-V nu te bewonderen en nog dit jaar de lucht in

Vliegend schaalmodel Flying-V nu te bewonderen en nog dit jaar de lucht in (video)

Aan de TU Delft is afgelopen zomer een 3 meter breed vliegend schaalmodel gebouwd van de Flying-V. Dit v-vormige vliegtuigontwerp verbruikt naar verwachting 20% minder energie door de verbeterde aerodynamische vorm en…

Industrie 4.0 à la Ford, met cobots en robots (video)

Industrie 4.0 à la Ford, met cobots en robots (video)

Van het maken van een kop koffie, positioneren van zwaar gereedschap of het verplaatsen van onderdelen op de werkvloer. De mens wordt steeds vaker bijgestaan door robots in de assemblagefabriek van Ford in Keulen. De…

FutureTec streeft naar innovatie techniekonderwijs

FutureTec streeft naar innovatie techniekonderwijs

In de regio Eindhoven is een samenwerkingsverband gestart om techniekonderwijs te innoveren en te zorgen voor duurzame inzetbaarheid van technische vakmensen. Brainport Industries College (BIC), Brainport Industries,…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 oktober 2019, Eindhoven

Dutch Design Week

Ontwerpers presenteren hun werk op 100 locaties in Eindhoven

21 oktober 2019, D&F kantoor Breda

Software volgens SIL en PL

Meer agendapunten »