Economische vooruitzichten en trends in de productie van gereedschapsmachines

Cecimo, de overkoepelende Europese organisatie voor productietechnologie, kondigde onlangs een omzet voor 2018 van 27,5 miljard euro aan, een stijging van negen procent ten opzichte van 2017. Verder hadden Europese producenten een marktaandeel van 35% in de mondiale productie van gereedschapsmachines in 2018. Toch is er reden tot zorgen, door onder andere de vertraging van de wereldhandel en politieke onzekerheden.

Dat meldt Agoria. De sectorale werkgeversorganisatie verwacht dat de industriële bedrijvigheid in 2019 zal vertragen, waarna een opleving volgt in 2020. Verder zal de Europese markt van gereedschapsmachines dit jaar minder snel groeien dan in de Verenigde Staten en Azië.

De mondiale productie nam in 2018 toe tot een volume van 79,7 miljard euro. China, Brazilië, Turkije en Canada lieten een negatieve groei met tweecijferpercentages optekenen, waardoor de groei van de productie is afgenomen. Klanten van Agoria zagen hun productie in 2018 groeien met 1,8% en verwachten een stabiele groei voor 2019. De mondiale productie van de bedrijfstakken die gereedschapsmachines aankopen liet in 2018 een groei van zo’n 5%optekenen. In 2019 zou dit cijfer terugvallen tot 2,3%.

Wereldhandel

"Een sterke wereldhandel is absoluut noodzakelijk om de industriële activiteit in Europa en de rest van de wereld te ondersteunen. Daarom moeten we ons ten volle inzetten voor solide handelsrelaties met de Verenigde Staten. Een bilateraal handelsakkoord met betrekking tot industriële goederen zou dan ook een goed begin zijn", aldus Marcus Burton, voorzitter van de Economische commissie van Cecimo.

Zowel de Europese als de wereldhandel in gereedschapsmachines is vertraagd. Daarnaast hebben geopolitieke risico’s en de verstoring van de toeleveringsketen ernstige gevolgen voor de Europese fabrikanten van gereedschapsmachines. Dit is volgens Agoria ook terug te zien in de cijfers van het eerste kwartaal van 2019 van Cecimo. Orders namen af met 14% ten opzichte van het jaar ervoor en ook de export daalde met 5%.