EO

Wanneer mag de politie sensoren gebruiken?

18 september 2019 om 08:40 uur

Invloed van de mate van veiligheid en type leefomgeving op de acceptatie van sensoren voor leefbaarheid en veiligheid door burgers.

Hoe veiliger Nederlanders een situatie inschatten, en hoe minder openbaar een ruimte is, des te meer ze het gebruik van sensoren, zoals bodycams, door de politie afkeuren. Andersom vinden ze het gebruik van sensoren door de politie acceptabel naarmate een situatie in de publieke ruimte druk of onveilig is. Wel moet dan de samenleving betrokken zijn bij de manier waarop dat gebeurt, en het moet transparant gebeuren.


Dit blijkt uit een onderzoek door het Rathenau Instituut naar het perspectief van burgers op de inzet van sensoren voor veiligheid en leefbaarheid. Het onderzoek is gedaan op verzoek van de politie en is gebaseerd op interviews, onderzoek onder focusgroepen en literatuuronderzoek.

 

Sensoren verzamelen een enorme hoeveelheid data

Nederland telt steeds meer sensoren die de leefbaarheid en veiligheid moeten bevorderen. Deze sensoren worden steeds kleiner en kunnen steeds meer meten. Zo gebruikt de politie soms bodycams en kunnen wifitrackers drukte nauwkeurig in kaart brengen.


Burgers en bedrijven gebruiken de meeste sensoren: circa 1,5 miljoen, los van de smartphones die vrijwel iedereen op zak heeft. Gemeenten hebben 3000 camera's opgehangen en de politie gebruikt er 500 tot 1000.


Bij elkaar verzamelen sensoren een enorme hoeveelheid data. Nederlanders zijn daar niet uitgesproken vóór of tegen. Het ligt vooral aan de situatie. Zo wordt sensorinzet meer geaccepteerd om bijvoorbeeld zware criminelen te volgen en veel minder wanneer de technologie dichtbij komt, zoals camera's die vastleggen wie een huis in- en uitlopen.

 

Burgers verwachten dat de politie de balans zoekt

Het gaat hen Nederlanders er dus om dat er niet alleen aandacht is voor veiligheid en privacy, maar ook voor andere waarden, zoals democratische rechten, transparantie, efficiëntie en menselijk contact. Burgers verwachten dat de politie, in overleg met de samenleving, een goede balans vindt tussen verschillende waarden.

 

Maatschappelijke acceptatie sensorinzet

Op basis van het onderzoek heeft het Rathenau Instituut acht spelregels opgesteld die gebruikt kunnen worden door zowel de politie als andere overheidsdiensten en bedrijven en burgers.

 

Ga naar het Rathenau Instituut en download het rapport

 

Gerelateerd nieuws

Intelligent, vormveranderend, zelfherstellend materiaal voor zachte robotica

Materiaal zonder hardware reageert op prikkels van buitenaf

Onderzoekers van Carnegie Mellon University hebben een zacht materiaal ontwikkeld dat zichzelf vervormt in reactie op invloeden van buitenaf. En dit zonder externe hardware. Dit biedt kansen op het gebied van zachte…

800 km met een elektrische auto?

800 km met een elektrische auto?

De Mobi-onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel bouwt momenteel een hightech pilotlijn voor de ontwikkeling en productie van nieuwe batterijtechnologieën voor elektrische voertuigen. Het doel is om de…

Vliegend schaalmodel Flying-V nu te bewonderen en nog dit jaar de lucht in

Vliegend schaalmodel Flying-V nu te bewonderen en nog dit jaar de lucht in (video)

Aan de TU Delft is afgelopen zomer een 3 meter breed vliegend schaalmodel gebouwd van de Flying-V. Dit v-vormige vliegtuigontwerp verbruikt naar verwachting 20% minder energie door de verbeterde aerodynamische vorm en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 oktober 2019, Eindhoven

Dutch Design Week

Ontwerpers presenteren hun werk op 100 locaties in Eindhoven

21 oktober 2019, D&F kantoor Breda

Software volgens SIL en PL

Meer agendapunten »