Ophef over cao-akkoord, bestuurslid Metaalunie stapt op

De nieuwe cao Metaal & Techniek heeft voor veel ophef gezorgd. Een aantal ondernemers, vaak directeur-eigenaren van kleinere tot middelgrootte bedrijven, vindt vooral de salarisverhoging van bijna acht procent en de eenmalige uitkering, fors en ongepast.

Hoofdredacteur Rolf Elling van vakblad Vraag en Aanbod sprak een aantal betrokkenen:

"In een periode dat we duidelijk merken dat de omzet wat terugvalt en er toch met enige argwaan en zelfs angst wordt gekeken naar de nabije toekomst in de maakindustrie, is het uiterst onverstandig om nu deze cao af te spreken. Ik vind het niet kunnen en ook de wijze waarop hier over is gecommuniceerd verdient geen schoonheidsprijs."

Elja Vels, directeur-eigenaar van Heel Metaal, Doetinchem, is verbolgen en teleurgesteld. Na de goedkeuring van de cao door de Raad van Bestuur van de Koninklijke Metaalunie heeft ze dan ook besloten om haar Metaalunie-bestuurslidmaatschap voor het district Gelre per direct te beëindigen. "Voor bedrijven als de onze is een dergelijke cao onverteerbaar en ondanks dat we wel kunnen voldoen aan alle financiële verplichtingen, kunnen we dit soort verhogingen niet verhalen op de klanten. De marges zijn al laag en geen enkele klant zit te wachten op een prijsverhoging. Ik ben ook van mening dat de onderhandelaars het niet goed voor ons hebben gedaan. Het wordt ons echt in de maag gesplitst."

Marktontwikkelingen

"Geert Horstra van Horstra Technology in Hardenberg, vindt de verhoging ook fors. ‘Het is in de markt toch allemaal wat minder dan vorig jaar en nu krijgen we deze verhoging op onze dak. We zullen dit dan ook moeten doorberekenen aan onze klanten. De markt gaat het dus wel merken. Bovendien is het lastig om te kijken naar de economie voor de komende jaren. Als het lekker doorloopt is het niet zo’n probleem, maar als het echt wat minder wordt, kan het wel eens lastig worden."

Paul Braakhuis, directeur-eigenaar van Braakhuis Borne Metaaltechniek vindt het ook een dure cao. "Het is een flinke verhoging waarbij de minder geschoolden er goed op vooruit gaan. Maar dit geldt ook voor de beter geschoolden en voor hen geldt dat ze al boven de cao worden betaald. Ook zij gaan er dus bijzonder goed op vooruit. We zullen dit in ieder geval door gaan berekenen naar de nieuwe contracten. Het wordt lastiger als je langdurige prijsafspraken hebt gemaakt, maar ook die lopen er op een bepaald moment uit. Dan moet je dus de prijzen gaan verhogen. Hierbij is het wel afwachten hoe de klanten er op reageren. Bovendien zie je dat er al weer wordt ‘gevochten’ om de grotere orders. En dat maakt een verhoging soms wel wat lastiger. Enerzijds dus een dure cao die moeilijk is te verkopen en door te berekenen, anderzijds maakt het de sector nog interessanter dan die al is."