EO

Veiligheid op afstand bediende bruggen Nederland schiet nog altijd tekort

17 september 2019 om 09:33 uur

Er wordt nog steeds onvoldoende gedaan om ongelukken met op afstand bediende bruggen te voorkomen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een september uitgebracht rapport. En dat terwijl er de laatste jaren de nodige ongevallen zijn gebeurd in Nederland met op afstand bediende bruggen.


Op 10 februari 2015 stond een fietsster voor de gesloten slagboom van de Den Uylbrug in Zaandam. Ze dacht dat ze veilig stond maar ze stond op het beweegbare deel van de brug (brugval). Toen deze werd geopend werd zij mee omhoog genomen, waarna zij naar beneden viel en overleed. Het slachtoffer was niet opgemerkt door de brugbediener die de brug op afstand bediende. Het was niet het eerste dodelijke slachtoffer in Nederland dat onopgemerkt was gebleven bij het op afstand bedienen van een brug.

Ongeval Prins Bernhardbrug

Bijna vier jaar na het ongeval op de Den Uylbrug vond er opnieuw een ongeval plaats op een brug over de Zaan. Op 28 november 2018 werd de Prins Bernhardbrug door de brugbediener op afstand geopend terwijl een bejaard echtpaar nog op de brugval aanwezig was. Opnieuw werden personen op de brugval niet door de brugbediener opgemerkt. Het echtpaar viel van de geopende brugval en raakte zwaargewond. Alle inspanningen van de gemeente na het eerdere ongeluk in 2015, zoals het opzetten van de aanbevolen integrale veiligheidsscan voor het in kaart brengen van de risico’s, personele maatregelen als selectie en training en het opstellen van procedures, hebben dit ongeval niet kunnen voorkomen.
De Onderzoeksraad onderzocht de oorzaak van het ongeval op de Prins Bernhardbrug en onderzocht ook hoe het kwam dat dit ongeval bijna drie jaar na de aanbevelingen na het eerdere brugongeluk toch kon plaatsvinden (rapport ‘Veiligheid van op afstand bediende bruggen – Lessen uit het ongeval Prins Bernhardbrug Zaandam’ september 2019).

72 tekortkomingen

De aanbevelingen die de Raad deed na het brugongeluk op de Den Uylbrug werden wel opgevolgd door de gemeente Zaanstad maar ze werden niet structureel toegepast op andere bruggen in de gemeente. Wel werden de veiligheidsrisico’s bij de bruggen in de gemeente in kaart gebracht. Hierbij werden 72 tekortkomingen gesignaleerd.
Na het signaleren van deze tekortkomingen, werden er wederom geen algemene maatregelen getroffen om alle bruggen van de gemeente aan te passen. In plaats daarvan werd ervoor gekozen om eerst bij elke specifieke brug de risico’s in kaart te brengen. De Prins Bernhardbrug zou in januari 2019 worden beoordeeld

Landelijke standaard

De minister heeft in de reactie op dit onderzoek aangeven bereid te zijn te verkennen of de Rijksoverheid toch de mogelijkheid heeft om de veiligheid van beweegbare bruggen in Nederland te verbeteren. De Onderzoeksraad beschouwt dit als een aankondiging om te komen tot een landelijke standaard voor de inrichting van op afstand bediende beweegbare bruggen, inclusief ondersteunende systemen.

Voor meer informatie kijk op de website van de Onderzoeksraad 
 

Gerelateerd nieuws

800 km met een elektrische auto?

800 km met een elektrische auto?

De Mobi-onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel bouwt momenteel een hightech pilotlijn voor de ontwikkeling en productie van nieuwe batterijtechnologieën voor elektrische voertuigen. Het doel is om de…

Industrie 4.0 à la Ford, met cobots en robots (video)

Industrie 4.0 à la Ford, met cobots en robots (video)

Van het maken van een kop koffie, positioneren van zwaar gereedschap of het verplaatsen van onderdelen op de werkvloer. De mens wordt steeds vaker bijgestaan door robots in de assemblagefabriek van Ford in Keulen. De…

Handreiking arbomaatregelen Uitzendwerk

Handreiking arbomaatregelen Uitzendwerk

De SER heeft een document gepubliceerd specifiek gericht op de arbeidsomstandigheden van uitzendkrachten. Het document 'Handreiking arbomaatregelen Uitzendwerk' beschrijft hoe sectoren en bedrijven ervoor…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

8 oktober 2019, Vianen - 8,9,16,17 oktober 2019

Certified Machinery Safety Expert (CMSE) met TUV certificaat

In samenwerking met TUV Nord heeft Pilz de Certified Machinery Safety Expert (CMSE) training ontwikkeld....

17 oktober 2019, Amsterdam

CES Unveiled Amsterdam

CES Unveiled returns to the Netherlands for a third edition to showcase the latest technology from around...

17 oktober 2019, Delft

Kosteloze herfstklas: Oogsten van bedrijfsafval

De TU Delft geeft de gratis les ‘Meer waarde uit afgedankte goederen, materialen en afval halen in uw...

Meer agendapunten »