EO

Veiligheid op afstand bediende bruggen Nederland schiet nog altijd tekort

17 september 2019 om 09:33 uur

Er wordt nog steeds onvoldoende gedaan om ongelukken met op afstand bediende bruggen te voorkomen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een september uitgebracht rapport. En dat terwijl er de laatste jaren de nodige ongevallen zijn gebeurd in Nederland met op afstand bediende bruggen.


Op 10 februari 2015 stond een fietsster voor de gesloten slagboom van de Den Uylbrug in Zaandam. Ze dacht dat ze veilig stond maar ze stond op het beweegbare deel van de brug (brugval). Toen deze werd geopend werd zij mee omhoog genomen, waarna zij naar beneden viel en overleed. Het slachtoffer was niet opgemerkt door de brugbediener die de brug op afstand bediende. Het was niet het eerste dodelijke slachtoffer in Nederland dat onopgemerkt was gebleven bij het op afstand bedienen van een brug.

Ongeval Prins Bernhardbrug

Bijna vier jaar na het ongeval op de Den Uylbrug vond er opnieuw een ongeval plaats op een brug over de Zaan. Op 28 november 2018 werd de Prins Bernhardbrug door de brugbediener op afstand geopend terwijl een bejaard echtpaar nog op de brugval aanwezig was. Opnieuw werden personen op de brugval niet door de brugbediener opgemerkt. Het echtpaar viel van de geopende brugval en raakte zwaargewond. Alle inspanningen van de gemeente na het eerdere ongeluk in 2015, zoals het opzetten van de aanbevolen integrale veiligheidsscan voor het in kaart brengen van de risico’s, personele maatregelen als selectie en training en het opstellen van procedures, hebben dit ongeval niet kunnen voorkomen.
De Onderzoeksraad onderzocht de oorzaak van het ongeval op de Prins Bernhardbrug en onderzocht ook hoe het kwam dat dit ongeval bijna drie jaar na de aanbevelingen na het eerdere brugongeluk toch kon plaatsvinden (rapport ‘Veiligheid van op afstand bediende bruggen – Lessen uit het ongeval Prins Bernhardbrug Zaandam’ september 2019).

72 tekortkomingen

De aanbevelingen die de Raad deed na het brugongeluk op de Den Uylbrug werden wel opgevolgd door de gemeente Zaanstad maar ze werden niet structureel toegepast op andere bruggen in de gemeente. Wel werden de veiligheidsrisico’s bij de bruggen in de gemeente in kaart gebracht. Hierbij werden 72 tekortkomingen gesignaleerd.
Na het signaleren van deze tekortkomingen, werden er wederom geen algemene maatregelen getroffen om alle bruggen van de gemeente aan te passen. In plaats daarvan werd ervoor gekozen om eerst bij elke specifieke brug de risico’s in kaart te brengen. De Prins Bernhardbrug zou in januari 2019 worden beoordeeld

Landelijke standaard

De minister heeft in de reactie op dit onderzoek aangeven bereid te zijn te verkennen of de Rijksoverheid toch de mogelijkheid heeft om de veiligheid van beweegbare bruggen in Nederland te verbeteren. De Onderzoeksraad beschouwt dit als een aankondiging om te komen tot een landelijke standaard voor de inrichting van op afstand bediende beweegbare bruggen, inclusief ondersteunende systemen.

Voor meer informatie kijk op de website van de Onderzoeksraad 
 

Gerelateerd nieuws

Hoe zorg je dat veiligheid en beveiliging elkaar niet belemmeren?

Hoe zorg je dat veiligheid en beveiliging elkaar niet belemmeren?

Veiligheid en beveiliging: op het eerste oog lijken ze onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar er zitten soms juist tegenstrijdigheden in de aanpak ervan. “Het nemen van veiligheidsmaatregelen kan leiden tot…

Kunststof leert kunstjes (video)

Kunststof leert kunstjes (video)

Een groep Finse onderzoekers heeft een aantal kunststoffen ontwikkeld die zich laten conditioneren à la Pavlov. Ze gebruiken licht en warmte om de materialen nieuwe kunstjes te leren en kunnen hen het geleerde ook weer…

Productie recyclebaar plastic stap dichterbij

Productie recyclebaar plastic stap dichterbij

Een onlangs ontdekte groep recyclebare plastics lijkt een veelbelovend alternatief voor het moeilijk recyclebare harde plastic. Toch zien we deze zogeheten vitrimeren nog niet in producten toegepast omdat ze lastig te…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe Safety Field Box van Schmersal

Eenvoudige installatie-oplossing voor complexe machines: veiligheidsveldbus met PROFINET/PROFIsafe-veldbusinterface

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

12 december 2019, Eindhoven

Toepassingen van big data in de industrie

The House of Technology organiseert een praktijkgericht en interactief congres over de concrete...

12 december 2019, Vianen

Bruggenevent

Meer agendapunten »