EO

Veiligheid op afstand bediende bruggen Nederland schiet nog altijd tekort

17 september 2019 om 09:33 uur

Er wordt nog steeds onvoldoende gedaan om ongelukken met op afstand bediende bruggen te voorkomen. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een september uitgebracht rapport. En dat terwijl er de laatste jaren de nodige ongevallen zijn gebeurd in Nederland met op afstand bediende bruggen.


Op 10 februari 2015 stond een fietsster voor de gesloten slagboom van de Den Uylbrug in Zaandam. Ze dacht dat ze veilig stond maar ze stond op het beweegbare deel van de brug (brugval). Toen deze werd geopend werd zij mee omhoog genomen, waarna zij naar beneden viel en overleed. Het slachtoffer was niet opgemerkt door de brugbediener die de brug op afstand bediende. Het was niet het eerste dodelijke slachtoffer in Nederland dat onopgemerkt was gebleven bij het op afstand bedienen van een brug.

Ongeval Prins Bernhardbrug

Bijna vier jaar na het ongeval op de Den Uylbrug vond er opnieuw een ongeval plaats op een brug over de Zaan. Op 28 november 2018 werd de Prins Bernhardbrug door de brugbediener op afstand geopend terwijl een bejaard echtpaar nog op de brugval aanwezig was. Opnieuw werden personen op de brugval niet door de brugbediener opgemerkt. Het echtpaar viel van de geopende brugval en raakte zwaargewond. Alle inspanningen van de gemeente na het eerdere ongeluk in 2015, zoals het opzetten van de aanbevolen integrale veiligheidsscan voor het in kaart brengen van de risico’s, personele maatregelen als selectie en training en het opstellen van procedures, hebben dit ongeval niet kunnen voorkomen.
De Onderzoeksraad onderzocht de oorzaak van het ongeval op de Prins Bernhardbrug en onderzocht ook hoe het kwam dat dit ongeval bijna drie jaar na de aanbevelingen na het eerdere brugongeluk toch kon plaatsvinden (rapport ‘Veiligheid van op afstand bediende bruggen – Lessen uit het ongeval Prins Bernhardbrug Zaandam’ september 2019).

72 tekortkomingen

De aanbevelingen die de Raad deed na het brugongeluk op de Den Uylbrug werden wel opgevolgd door de gemeente Zaanstad maar ze werden niet structureel toegepast op andere bruggen in de gemeente. Wel werden de veiligheidsrisico’s bij de bruggen in de gemeente in kaart gebracht. Hierbij werden 72 tekortkomingen gesignaleerd.
Na het signaleren van deze tekortkomingen, werden er wederom geen algemene maatregelen getroffen om alle bruggen van de gemeente aan te passen. In plaats daarvan werd ervoor gekozen om eerst bij elke specifieke brug de risico’s in kaart te brengen. De Prins Bernhardbrug zou in januari 2019 worden beoordeeld

Landelijke standaard

De minister heeft in de reactie op dit onderzoek aangeven bereid te zijn te verkennen of de Rijksoverheid toch de mogelijkheid heeft om de veiligheid van beweegbare bruggen in Nederland te verbeteren. De Onderzoeksraad beschouwt dit als een aankondiging om te komen tot een landelijke standaard voor de inrichting van op afstand bediende beweegbare bruggen, inclusief ondersteunende systemen.

Voor meer informatie kijk op de website van de Onderzoeksraad 
 

Gerelateerd nieuws

Ernstig arbeidsongeval: boete voor productiebedrijf

Ernstig arbeidsongeval: boete voor productiebedrijf

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een boete van 12.500 euro opgelegd aan een productiebedrijf van ronde en verticale ventilatiekanalen voor het overtreden van de veiligheidsvoorschriften uit de Arbowet en het…

Boete voor betonpompbedrijf na dodelijk ongeval

Boete voor betonpompbedrijf na dodelijk ongeval

Een betonpompbedrijf kreeg een geldboete opgelegd van 60.000 euro na een dodelijk bedrijfsongeval op een bouwplaats. Op 5 oktober 2016 overleed een medewerker nadat hij werd geraakt door de distributiemast en de…

Hoe toekomstige arbeidsrisico’s onder controle houden?

Hoe toekomstige arbeidsrisico’s onder controle houden?

Op 7 juli kwamen verschillende stakeholders bijeen om in gesprek te gaan over de huidige en toekomstige vraagstukken op het gebied van arbeidsrisico’s. Tijdens de discussie in de focusgroep stonden drie trends op het…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Encoder WDGR - de incrementele redundantie

Het hoeft niet altijd SIL te zijn ... de incrementele redundante encoder WDGR.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

29 september 2020, online

5G in de Industrie

Informatie over de praktische toepasbaarheid en mogelijkheden van 5G in de Industrie.

29 september 2020, Frankfurt

Battery Experts Forum

Conferentie en beurs over batterijtechnologie

29 september 2020, online

Kostenbeheersing van gegoten / gesmede technische componenten

Tijdens dit webinar zet Elcee mogelijkheden uiteen om de kosten van gesmede / gegoten componenten te...

Meer agendapunten »