EO

Opnieuw record voor flexibele perovskiet/ Cigs tandem zonnecel

12 september 2019 om 15:22 uur

Slechts 9 maanden na het eerste record, vestigen MiaSolé Hi-Tech en Solliance Solar Research een nieuw record voor een volledig flexibele tandem zonnecel. In de tandem zonnecel zijn twee dunne-film solar technologieën gecombineerd: een semi-transparante perovskiet zonnecel boven op een koper-indium-gallium-selenide (Cigs) cel.


Een tandem zonnecel die een semi-transparante perovskietcel en een Cigs-cel combineert, heeft in potentie een hogere efficiency dan conventionele single junction (dunne-film) zonnecel door band-gaps dusdanig in te stellen dat de beide cellen complementair aan elkaar worden.


Om maximale conversie-efficiëntie te realiseren, moeten de absorptie-eigenschappen van de bovenste perovskietcel en van de onderste Cigs-cel worden afgestemd. De perovskiet zonnecel werd gemaakt op een transparant en flexibel substraat, gebruikte transparante geleidende elektroden en werd geoptimaliseerd voor maximale conversie-efficiëntie van zichtbaar licht en transparantie van infrarood licht om het grootste deel van infrarood licht de onderste Cigs-cel te laten bereiken.

 

Kostenefficiënt

Cigs-technologie heeft bewezen als een hoog rendement en stabiele dunne-film zonnetechnologie en wordt wereldwijd op multi-gigawatt schaal geproduceerd. Cigs-technologie wordt met succes gebruikt om zeer efficiënte flexibele en lichtgewicht cellen en modules te produceren.
Perovskiet zonnecellen hebben al een hoge efficiëntie. Omdat voor het productieproces geen hoge temperatuur of extreem lage druk nodig is, is perovskiettechnologie potentieel goedkoop en heeft het kleine ecologische foot print. De combinatie van beide technologieën in een lichte, flexibele en zeer efficiënte zonnecel, vergroot de toepassing en integratie in gebouwen en infrastructuur.


De Cigs-bodemcel is ontwikkeld door MiaSolé Hi-Tech Corp, een leverancier van turn key Cigs productielijnen en fabrikant van flexibele CIGS-zonnepanelen in Santa Clara, Californië. De CIGS-cel die in deze tandemarchitectuur wordt gebruikt, is gebaseerd op een commercieel beschikbare, zeer efficiënte en flexibele zonneceltechnologie die is vervaardigd op lichtgewicht roestvrijstalen folie met behulp van een gepatenteerd roll-to-cell sputterproces met hoge productiesnelheid. Onlangs rapporteerde MiaSolé een flexibele, gecertificeerde module-efficiëntie van 17,44% met een groot actief oppervlak van 1,08 vierkante meter.


Door de combinatie van expertise van MiaSolé Hi-Tech in Cigs-productie en ontwikkeling en het Solliance-team op het gebied van perovskiettechnologie, was het mogelijk deze flexibele recordcel te ontwikkelen. "Een zeer efficiënte flexibele hybride zonnecel laat zien hoe perovskiet zonneceltechnologie de gevestigde zonnetechnologie kan innoveren, wat kan leiden tot andere toepassingsgebieden, met verbeterde prestaties", aldus Sjoerd Veenstra, programmamanager van het Shared Research Programma Perovskite-based Solar Cells bij Solliance.


"Deze aanzienlijke prestatiewinst werd behaald door procesverbeteringen in de onderste Cigs-cel", voegt Technology Director van MiaSolé Hi-Tech Dmitry Poplavskyy toe, "Deze procesveranderingen maken zeer efficiënte Cigs-cellen met een betere spectrale respons mogelijk, gekoppeld aan de bovenste perovskietcel. Verwacht wordt dat verdere verbeteringen in spectrale matching, evenals de algehele hogere Cigs-celefficiëntie, de tandemarchitectuur ver boven 23% zullen brengen."

 

Gerelateerd nieuws

Human Power Team verbreekt wereldsnelheidsrecord fietsen met 122,12 km/uur

Human Power Team verbreekt wereldsnelheidsrecord fietsen met 122,12 km/uur

Het Human Power Team, een studententeam van de TU Delft en VU Amsterdam, heeft dinsdagochtend het vrouwelijke wereldsnelheidsrecord fietsen verbroken. Door een snelheid van 122,12 km/uur te trappen, verbrak atlete Rosa…

Maakt kunstmatig blad medicijnfabrieken overbodig? (video)

Medicijnfabrieken overbodig door kunstmatig blad? (video)

Medicijnen goedkoop en overal kunnen produceren, met zonlicht als energiebron. Die realiteit is dichterbij dan ooit nu chemici van de TU Eindhoven een ‘mini-reactor’ presenteren die, vergelijkbaar met bladeren in de…

VPRO Tegenlicht: Waterlanders

VPRO Tegenlicht: Waterlanders

Nederlandse ingenieurs moeten steeds extremere en inventieve maatregelen bedenken tegen het stijgen van de zeespiegel en het gelijktijdig zakken van de bodem. Het is moeilijk in te schatten of de dijken en waterschappen…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
In-cylinder potentiometer voor hydraulische cilinders

Althen Sensors & Controls introduceert nieuwe lineaire positiesensoren: magnetorestrictieve sensoren en in-cylinder...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 september 2019, D&F kantoor Breda

Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

4-daagse training: 16 sep, 30 sep, 7 okt en 28 okt 2019 Examen: 14 november 2019

16 september 2019, D&F kantoor Breda

Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

16 sep, 30 sep, 7 okt en 28 okt 2019 Examen: 14 november 2019

Meer agendapunten »