EO

CSP-kosten verlagen? 'Voeg gewoon zout toe!' (video)

12 september 2019 om 11:44 uur

Ingenieurs van de nationale laboratoria Argonne en Oak Ridge van het Amerikaanse ministerie van Energie gebruiken nucleair onderzoek naar zouten om de concentratietechnologie van zonne-thermische energie (CSP) te bevorderen.


CSP maakt gebruik van zonnestralen om thermische energie te produceren waarvan elektriciteit wordt gemaakt die vervolgens wordt opgeslagen om te gebruik wanneer dat nodig is. CSP werkt wanneer spiegels het zonlicht reflecteren en concentreren op een ontvanger, die het licht absorbeert en omzet in warmte die wordt opgeslagen in een hete vloeistof. De warmte drijft turbines aan, die daarmee elektriciteit genereren.


Wetenschappers denken nu dat chloorzouten, die tot 750 ° C kunnen worden verwarmd, een goed onderdeel kunnen zijn van het proces. Bij hogere temperaturen kan CSP rendementen opleveren die hoog genoeg zijn om een kostenbereik van 5 tot 10 cent per kilowattuur te kunnen halen, tegen tot 10,3 tot 18,4 cent per kilowattuur nu.


De meest efficiënte CSP-systemen profiteren van een groot temperatuurverschil tussen de ‘warme poot' (de pijpsectie met de vloeistoffen met de hoogste temperatuur) en de ‘koude poot' (de pijpsectie die zout van de turbines vervoert nadat de warmte is overgedragen).

 

 

Reacties meten

Sensoren meten elektrochemische reacties in het zout, die de kwaliteit verraadt, en signaleren mogelijke problemen. Wanneer zout bijvoorbeeld wordt blootgesteld aan water, vormt zich zoutzuur, dat de metalen buizen van het CSP-systeem kan aantasten. Deze corrosie leidt tot de aanwezigheid van chroom, ijzer en andere structurele metaalionen in het zout, wat de levensduur van het systeem kan verkorten. Zodra de sensoren onzuiverheden detecteren, schakelt het systeem een afzonderlijk elektrolyse-systeem in, dat magnesium aan het zout toevoegt om de corrosieve elementen te verwijderen.


Het werk maakt deel uit van een groter, vijfjarig programma genaamd Gen3 CSP om de beste aanpak te vinden voor de volgende generatie hoge temperatuur CSP-systemen. De volgende stappen voor wetenschappers van Argonne en Oak Ridge zijn het installeren van de belangrijkste componenten van het prototype, het succesvol bedienen en het voltooien van de eerste testen.

 

Gerelateerd nieuws

Hoe gebruik je exoskeletten gezond en veilig in de industrie?

Hoe gebruik je exoskeletten gezond en veilig in de industrie?

Nu prototypes van exoskeletten hun nut hebben bewezen, zal het gebruik ervan naar verwachting gaan toenemen. Tot nu toe worden ze vooral ingezet bij het aanpakken van werkgerelateerde aandoeningen aan het…

Het kruipen van zout beter begrepen

Het kruipen van zout beter begrepen

Als zout water verdampt kan het zout kristalliseren en over grote afstanden ‘kruipen’. Dit effect, dat grote problemen veroorzaakt in bijvoorbeeld elektronica buitenshuis, werd in detail onderzocht door een team van…

Een auto als een vleermuis: op weg naar sonarteflectie in het verkeer

Een auto als een vleermuis: op weg naar sonarreflectie in het verkeer

Sonarsensoren zijn een essentieel onderdeel van robots en zelfrijdende auto’s, maar ze hebben hun beperkingen. Zo zijn de metingen niet altijd even betrouwbaar. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

30 januari 2020, Amsterdam

The Things Conference

Join The Things Conference to speed up your LoRaWAN development process.

Meer agendapunten »