EO

CSP-kosten verlagen? 'Voeg gewoon zout toe!' (video)

12 september 2019 om 11:44 uur

Ingenieurs van de nationale laboratoria Argonne en Oak Ridge van het Amerikaanse ministerie van Energie gebruiken nucleair onderzoek naar zouten om de concentratietechnologie van zonne-thermische energie (CSP) te bevorderen.


CSP maakt gebruik van zonnestralen om thermische energie te produceren waarvan elektriciteit wordt gemaakt die vervolgens wordt opgeslagen om te gebruik wanneer dat nodig is. CSP werkt wanneer spiegels het zonlicht reflecteren en concentreren op een ontvanger, die het licht absorbeert en omzet in warmte die wordt opgeslagen in een hete vloeistof. De warmte drijft turbines aan, die daarmee elektriciteit genereren.


Wetenschappers denken nu dat chloorzouten, die tot 750 ° C kunnen worden verwarmd, een goed onderdeel kunnen zijn van het proces. Bij hogere temperaturen kan CSP rendementen opleveren die hoog genoeg zijn om een kostenbereik van 5 tot 10 cent per kilowattuur te kunnen halen, tegen tot 10,3 tot 18,4 cent per kilowattuur nu.


De meest efficiënte CSP-systemen profiteren van een groot temperatuurverschil tussen de ‘warme poot' (de pijpsectie met de vloeistoffen met de hoogste temperatuur) en de ‘koude poot' (de pijpsectie die zout van de turbines vervoert nadat de warmte is overgedragen).

 

 

Reacties meten

Sensoren meten elektrochemische reacties in het zout, die de kwaliteit verraadt, en signaleren mogelijke problemen. Wanneer zout bijvoorbeeld wordt blootgesteld aan water, vormt zich zoutzuur, dat de metalen buizen van het CSP-systeem kan aantasten. Deze corrosie leidt tot de aanwezigheid van chroom, ijzer en andere structurele metaalionen in het zout, wat de levensduur van het systeem kan verkorten. Zodra de sensoren onzuiverheden detecteren, schakelt het systeem een afzonderlijk elektrolyse-systeem in, dat magnesium aan het zout toevoegt om de corrosieve elementen te verwijderen.


Het werk maakt deel uit van een groter, vijfjarig programma genaamd Gen3 CSP om de beste aanpak te vinden voor de volgende generatie hoge temperatuur CSP-systemen. De volgende stappen voor wetenschappers van Argonne en Oak Ridge zijn het installeren van de belangrijkste componenten van het prototype, het succesvol bedienen en het voltooien van de eerste testen.

 

Gerelateerd nieuws

Loodzware windturbines in balans houden

Loodzware windturbines balanceren dankzij veren

Seaqualize heeft een veersysteem ontwikkeld dat zelfs de zwaarste turbineonderdelen stil laat hangen aan een bewegend schip. De Seaqualize Delta compenseert de verticale bewegingen van de deining met een minimale…

Human Power Team verbreekt wereldsnelheidsrecord fietsen met 122,12 km/uur

Human Power Team verbreekt wereldsnelheidsrecord fietsen met 122,12 km/uur

Het Human Power Team, een studententeam van de TU Delft en VU Amsterdam, heeft dinsdagochtend het vrouwelijke wereldsnelheidsrecord fietsen verbroken. Door een snelheid van 122,12 km/uur te trappen, verbrak atlete Rosa…

Maakt kunstmatig blad medicijnfabrieken overbodig? (video)

Medicijnfabrieken overbodig door kunstmatig blad? (video)

Medicijnen goedkoop en overal kunnen produceren, met zonlicht als energiebron. Die realiteit is dichterbij dan ooit nu chemici van de TU Eindhoven een ‘mini-reactor’ presenteren die, vergelijkbaar met bladeren in de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
In-cylinder potentiometer voor hydraulische cilinders

Althen Sensors & Controls introduceert nieuwe lineaire positiesensoren: magnetorestrictieve sensoren en in-cylinder...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 september 2019, D&F kantoor Breda

Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

4-daagse training: 16 sep, 30 sep, 7 okt en 28 okt 2019 Examen: 14 november 2019

16 september 2019, D&F kantoor Breda

Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

16 sep, 30 sep, 7 okt en 28 okt 2019 Examen: 14 november 2019

Meer agendapunten »