Robot vormt zichzelf om (video)

Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvania (VS) hebben robots ontwikkeld die zichzelf in verschillende vormen kunnen configureren. Ze kunnen nuttig zijn voor ruimtemissies en rampscenario’s of als protheses voor lichamelijk gehandicapten.

De robots, die Smores-EP zijn gedoopt, hebben wielen om zich ten opzichte van elkaar te kunnen verplaatsen. Ze communiceren met elkaar door magneten aan hun uiteinden die ze omzetten in korteafstandsradio’s. Elke module is uitgerust met vier connectoren, waardoor de robots zichzelf op 17 manieren kunnen herconfigureren. Daarna verbinden ze zich met de andere modules om een grotere, complexere robot te maken.

De grootste uitdaging was om de robots te leren zich te herconfigureren. Om van de ene vorm naar de andere over te schakelen, hebben ze een actieplan nodig. Om bijvoorbeeld van een lopende robot een robot met een arm te maken, moeten de modules op een bepaalde manier worden gekoppeld en losgekoppeld.

De onderzoekers berekenden de meest efficiënte manier voor de robots om te herconfigureren van hun initiële status naar de doelstatus. Sommige configuraties vereisen modules om elkaar te helpen, waarbij een module fungeert als een ‘helper’ die een andere module op zijn plaats brengt zodat deze in zijn nieuwe positie kan dokken. Andere configuraties omvatten modules die een voor een in een nieuwe vorm worden geplaatst.

Dit heeft ertoe geleid dat ze nóg flexibeler werden, waardoor ze zichzelf kunnen repareren en omgaan met onbekende omgevingen.