EO

Robothand reageert sneller dan het brein (video)

12 september 2019 om 10:55 uur

Wetenschappers aan de EPFL in Lausanne hebben een robot-prothesehand ontwikkeld die objecten alweer vastgrijpt voor de bezitter in de gaten heeft dat ze weg glipten. De hand combineert technieken uit de neuro-engineering met robotica.


De wetenschappers werken al langer aan nieuwe benaderingen voor verbeterde controle van robothanden - met name voor mensen met amputaties - die individuele vingercontrole en automatisering combineren voor beter grijpen en manipuleren. De technologie die ze nu hebben ontwikkeld, combineert neuro-engineering met robotica op een manier die nog niet eerder is vertoond voor robothandbediening en die bijdraagt aan het opkomende gebied van neuroprothetiek.


Uit de neuro-engineering komt de mogelijkheid om aan de hand van spierbewegingen in de stomp te ontcijferen welke vingerbeweging de geamputeerde wil maken en om dit signaal om te zetten naar individuele vingercontrole van de prothesehand. Robotica stelt de hand in staat om objecten niet alleen vast te pakken, maar ook en contact te houden zodat de grip robuuste blijft.


"Als een object in je hand begint weg te glippen, heb je slechts een paar milliseconden om te reageren", legt Aude Billard uit, die leiding geeft aan EPFL's Learning Algorithms and Systems Laboratory. "De robothand kan binnen 400 milliseconden reageren. Doordat hij is uitgerust met druksensoren langs de vingers, kan hij al reageren en het object stabiliseren voordat de hersenen daadwerkelijk kunnen waarnemen dat het wegglijdt."

 

Hoe het werkt

Een algoritme leert eerst hoe het de gebruikersintentie moet decoderen en vertalen in vingerbewegingen. Het leert dit met machine learning terwijl de geamputeerde een reeks bewegingen uitvoert. Sensoren op de stomp van de geamputeerde detecteren de spieractiviteit, en het algoritme leert welke handbewegingen overeenkomen met welke patronen van spieractiviteit. Zodra het algoritme de beoogde vingerbewegingen van de gebruiker heeft begrepen, kan deze informatie worden gebruikt om afzonderlijke vingers van de prothetische hand te besturen.


Het algoritme is voorts zo ingericht dat de hand automatisch dicht knijpt wanneer de gebruiker een object probeert te pakken: het algoritme laat de vingers sluiten wanneer een object contact maakt met de sensoren op het oppervlak van de hand.


Volgens de onderzoekers zijn er zijn nog wel veel uitdagingen voor het algoritme kan worden geïmplementeerd in een commercieel beschikbare prothetische hand. Voorlopig wordt het getest op een robot van een externe partij.

 

Gerelateerd nieuws

Robotvis vliegt op carbid (video)

Robotvis vliegt op carbid (video)

Kijk, als je een bal of melkbusdop tientallen meters kan laten vliegen op calciumcarbid, waarom dan geen robot? Dat moeten de wetenschappers van het Londense Imperial College gedacht hebben terwijl ze aan de tekentafel…

Nationale agenda voor quantumtechnologie: Nederlandse voortrekkersrol uitbouwen

Nationale agenda voor kwantumtechnologie: Nederlandse voortrekkersrol uitbouwen

Robbert Dijkgraaf heeft staatssecretaris Mona Keijzer maandag de Nationale Agenda Quantum Technologie overhandigd. “Nederland heeft nú een unieke kans wereldleider te worden en ik adviseer de regering hier met…

Maakt kunstmatig blad medicijnfabrieken overbodig? (video)

Medicijnfabrieken overbodig door kunstmatig blad? (video)

Medicijnen goedkoop en overal kunnen produceren, met zonlicht als energiebron. Die realiteit is dichterbij dan ooit nu chemici van de TU Eindhoven een ‘mini-reactor’ presenteren die, vergelijkbaar met bladeren in de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
In-cylinder potentiometer voor hydraulische cilinders

Althen Sensors & Controls introduceert nieuwe lineaire positiesensoren: magnetorestrictieve sensoren en in-cylinder...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 september 2019, München

Int. Conference on Gears 2019

Early bird registration now open!

19 september 2019, Utrecht

Cobotica

Een seminar over cobots.

Meer agendapunten »