EO

Robothand reageert sneller dan het brein (video)

12 september 2019 om 10:55 uur

Wetenschappers aan de EPFL in Lausanne hebben een robot-prothesehand ontwikkeld die objecten alweer vastgrijpt voor de bezitter in de gaten heeft dat ze weg glipten. De hand combineert technieken uit de neuro-engineering met robotica.


De wetenschappers werken al langer aan nieuwe benaderingen voor verbeterde controle van robothanden - met name voor mensen met amputaties - die individuele vingercontrole en automatisering combineren voor beter grijpen en manipuleren. De technologie die ze nu hebben ontwikkeld, combineert neuro-engineering met robotica op een manier die nog niet eerder is vertoond voor robothandbediening en die bijdraagt aan het opkomende gebied van neuroprothetiek.


Uit de neuro-engineering komt de mogelijkheid om aan de hand van spierbewegingen in de stomp te ontcijferen welke vingerbeweging de geamputeerde wil maken en om dit signaal om te zetten naar individuele vingercontrole van de prothesehand. Robotica stelt de hand in staat om objecten niet alleen vast te pakken, maar ook en contact te houden zodat de grip robuuste blijft.


"Als een object in je hand begint weg te glippen, heb je slechts een paar milliseconden om te reageren", legt Aude Billard uit, die leiding geeft aan EPFL's Learning Algorithms and Systems Laboratory. "De robothand kan binnen 400 milliseconden reageren. Doordat hij is uitgerust met druksensoren langs de vingers, kan hij al reageren en het object stabiliseren voordat de hersenen daadwerkelijk kunnen waarnemen dat het wegglijdt."

 

Hoe het werkt

Een algoritme leert eerst hoe het de gebruikersintentie moet decoderen en vertalen in vingerbewegingen. Het leert dit met machine learning terwijl de geamputeerde een reeks bewegingen uitvoert. Sensoren op de stomp van de geamputeerde detecteren de spieractiviteit, en het algoritme leert welke handbewegingen overeenkomen met welke patronen van spieractiviteit. Zodra het algoritme de beoogde vingerbewegingen van de gebruiker heeft begrepen, kan deze informatie worden gebruikt om afzonderlijke vingers van de prothetische hand te besturen.


Het algoritme is voorts zo ingericht dat de hand automatisch dicht knijpt wanneer de gebruiker een object probeert te pakken: het algoritme laat de vingers sluiten wanneer een object contact maakt met de sensoren op het oppervlak van de hand.


Volgens de onderzoekers zijn er zijn nog wel veel uitdagingen voor het algoritme kan worden geïmplementeerd in een commercieel beschikbare prothetische hand. Voorlopig wordt het getest op een robot van een externe partij.

 

Gerelateerd nieuws

Hoe je een gebroken hart heelt

Hoe heel je een gebroken hart?

Als de hartspier beschadigd is, is het repareren van het constant actieve orgaan een uitdaging. Empa-onderzoekers werken echter aan een op de natuur geïnspireerde weefsellijm die laesies in spierweefsel kan herstellen.…

MIT ‘tunet’ isolatiewaardes met elektriciteit

MIT ‘tunet’ isolatiewaardes met elektriciteit

Onderzoekers aan het MIT hebben een 'elektrische warmteklep' ontworpen, een apparaat dat de thermische geleidbaarheid van materialen naar behoefte kan variëren. Ze slaagden erin om het vermogen van het…

Help zwarte gaten ontdekken in het Lofar Radio Galaxy Zoo-project

Zwarte gaten ontdekken in het Lofar Radio Galaxy Zoo-project

Wetenschappers van Astromn en de universiteit Leiden zoeken hulp om de oorsprong te vinden van honderdduizenden sterrenstelsels die zijn ontdekt door radiotelescoop Lofar.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 februari 2020, Neurenberg (DE)

Embedded World

Internationale vakbeurs voor embedded systemen

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

Meer agendapunten »