Organische halfgeleider brengt zelfklevende draagbare elektronica binnen bereik

Aan de universiteit van Tokyo is een organische halfgeleider ontwikkeld die kan worden gebruikt om zachte, zelfklevende draagbare apparaten te ontwikkelen.

De studie, geleid door Prof Makoto Tadokoro, is gepubliceerd in het tijdschrift Organic and Biomolecular Chemistry.

Organische halfgeleiders zijn zacht en geschikt voor het maken van zelfklevende, makkelijk draagbare apparaten. Er zijn echter maar weinig bekende stabiele moleculen die de fysische eigenschappen hebben van n-type halfgeleiders.

N-heteroheptaceenchinon is een bekende potentiële kandidaat voor n-type halfgeleidermaterialen. Het materiaal heeft echter enkele nadelen: het is onstabiel in lucht en UV-licht en het is onoplosbaar in organische oplosmiddelen. Deze nadelen belemmeren de praktische toepassingen van deze stof als halfgeleider.

Het team van Tadokoro wilde deze kloof overbruggen en identificeerde een nieuwe stof genaamd C6OAHCQ, afgeleid van N-heteroheptacenequinone, die de nadelen van N-heteroheptacenequinone overwint.

Om deze stof te verkrijgen, werd N-heteroheptacenequinon in vier stappen onderworpen aan chemische reacties met repetitieve reflux, verdamping, herkristallisatie en verwarming. Het bereikte eindproduct was C6OAHCQ, een rode vaste stof met een bijna vlakke kristalstructuur die volgens tests elektronen accepteert, stabiel is en een goed elektrostatisch potentieel heeft, ook in UV-licht. C6OAHCQ vertoonde verder elektrochrome eigenschappen, die de toepassing mogelijk maken bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld slimme vensters, of elektrochrome spiegels en displays. De stof is voorts uitstekend oplosbaar in gebruikelijke organische oplosmiddelen.