EO

Zij-instromers minder last van onderwijsstress

11 september 2019 om 08:33 uur

Door hun ervaring in het bedrijfsleven kunnen zij-instromers efficiënter vergaderen en beter organiseren, denkt onderzoeker Lesley de Putter (TU Delft)

"Docenten zijn vaak overbelast, maar zij-instromers geven aan dat ze die stress niet ervaren." Een opvallende uitspraak van lerarenopleider Lesley de Putter van de TU Delft. De Putter heeft onderzoek gedaan naar zij-instromers in de bètavakken: hoe ervaren zij de overstap, wat kunnen we daarvan leren, en hoe zinvol is het om te werven in de industrie en academie voor meer leraren?


De behoefte aan leraren in de vakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde en informatica is groot. Gelukkig kiezen steeds meer professionals later in hun loopbaan voor het leraarschap: de zij-instromers. Zij-instromers zijn volgens onderzoeker en lerarenopleider Lesley de Putter (TU Delft) voornamelijk mensen uit de industrie, het bedrijfsleven, die iets anders wilden doen. Maar ook academici, zzp'ers, mensen met een eigen bedrijf, of herintreders worden leraar. "Je hebt zij-instromers die zeggen: ik ging voor mijn vak, ik wil de passie voor mijn vak overdragen. En je hebt er bij die zeggen: ik wil als mens andere jonge mensen coachen in het leven. Die willen leraar worden voor het sociale, pedagogische."

 

Minder onderwijsstress

Het meest opvallende profijt dat de zij-instromers zien van het feit dat ze een andere carrière hebben gehad, zijn hun professionele vaardigheden. De Putter: "Ze zeggen: ‘we weten dat een docent altijd overbelast is, het is een drukke baan, burn-out dreigt altijd'. En wat zij eigenlijk zeggen is: wij ervaren die stress niet. Wij kunnen professioneel vergaderen. Wij structureren ons werk goed, bakenen onze taken af. Ze zeggen dat het bedrijfsleven wat dat betreft een goede leerschool is."

 

Andere uitdagingen

De uitdagingen die de zij-instromers aan De Putter vertelden gingen over het lesgeven zelf: orde houden, leerlingen motiveren en bij de lessen betrekken. "Iemand zei me: ik was de enige eerstegrader, ik had dit nog nooit gedaan, en ik had ineens een examenklas." Ook is het imago van lesgeven ook voor zijinstromers een probleem. De Putter: "Aan je vrienden moeten vertellen dat je ‘maar' leraar wordt. Ik heb een jongen gesproken die letterlijk zei: de prof waarbij ik wegging die leek mij nu een minderwaardig mens te vinden, omdat ik ophield met mijn carrière in het onderzoek. Iedereen sprak meewarig over wat hij ging doen, terwijl hij zo enthousiast was, dat viel hem heel erg tegen." Daarnaast brengt de overstap naar het onderwijs voor sommigen een financiële uidaging met zich mee en moeten anderen weer erg wennen aan de ‘onderwijscultuur'.

 

"Ik neem de wereld mee de school in"

Zij-instromers zien het als hun meerwaarde voor het onderwijs om in die schoolcultuur ‘de echte wereld' binnen te brengen. De Putter: "Ze zeggen dingen als: als ik iets zie dat ik kan toepassen in de praktijk dan doe ik dat meteen erbij. Ik heb nog gewoon contacten, ik ga naar de bedrijven, dus ik kan leerlingen laten zien waar het voor is, ik kan ze ook uitdagen om daar iets mee te doen. Ik neem de tijd om die kinderen voor te lichten over waar ze heen gaan. Ik weet al wat er te koop is in de wereld." Aan de andere kant bleek er voor een aantal zijinstromers ook weer een wereld te ontdekken in het onderwijs. "Veel mensen hebben het beeld van onderwijs van toen zij zelf naar school gingen, en het onderwijs van nu is anders."

 

Schoolleiders enthousiast

De Putter sprak ook een aantal leidinggevenden van middelbare scholen, en die waren heel enthousiast over de leraren die de overstap hadden gemaakt. "Leidinggevenden zien dat ze andere vaardigheden hebben en zijn daar blij mee. Ze herkennen ook de blik naar buiten en de professionaliteit van de zij-instromers. ‘Als ik ze iets vraag, dan heb ik het niet voor de kerst, maar na twee weken een rapport op mijn bureau'.

 

Bron: Han.nl

 

Gerelateerd nieuws

Publieksstemming Prins Friso Ingenieursprijs gestart

Nu stemmen voor Prins Friso Ingenieursprijs (video's)

De publieksstemming voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2020 is gestart. De drie kanshebbers zijn: Bas Reedijk, Afdelingshoofd Water bij BAM Infraconsult, Erik Duisterwinkel, Innovator, data scientist & sensor expert…

Airconditioning van termietenheuvels wint EZK Energy Award

Airconditioning als in een termietenheuvel wint EZK Energy Award (video)

Een gebouw dat gebruik maakt van de natuurlijke airconditioning van termietenheuvels heeft de EZK Energy Award 2019 gewonnen. Hotel Breeze is voorzien van het Earth, Wind & Fire concept, dat de werking van…

10 miljoen EU-geld voor doorontwikkeling 3D-metaalprinten

3D-metaalprinten op industriële schaal

De Europese Unie heeft 10 miljoen beschikbaar gesteld voor het project Grade2XL, waarin de Waam-technologie (3D-metaalprinten met lastechnologie) wordt doorontwikkeld en de toepassing gestimuleerd. Het project maakt het…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 februari 2020, Neurenberg (DE)

Embedded World

Internationale vakbeurs voor embedded systemen

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

Meer agendapunten »