EO

Akkoord Cao Metaal & Techniek, 7,93% erbij

05 september 2019 om 14:05 uur

Akkoord Cao Metaal & Techniek, 7,93% erbij

De druk is van de metaalketel: vakbonden en werkgevers hebben 5 september 2019 een cao-akkoord bereikt. De nieuwe cao ‘kleinmetaal', heeft een looptijd van 28 maanden. In die periode krijgen de 310.00 werknemers in 27.500 bedrijven er 7,93% bij. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over scholing en een generatiepact.


De cao wordt de komende weken voorgelegd aan de leden. De aangekondigde landelijke staking voor 13 september wordt opgeschort.

 

Werkgevers maken stappen

Een van de grootste branches van Nederland (voor ongeveer 27.500 bedrijven met in totaal zo'n 310.000 werknemers) is daarmee ontsnapt aan een nieuwe periode van onrust en acties. ‘Eindelijk bleken de werkgevers dan toch bereid om stappen te zetten', zegt onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen. "Het resultaat is een goed akkoord, waarin de ontwikkeling van werknemers een belangrijke rol speelt."

 

Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal: "Dankzij alle stakers in de metaal & techniek ligt er nu een fatsoenlijke cao met een prima loonsverhoging van bijna 8%. Alleen door de druk van de acties zagen de metaalwerkgevers in dat ze betere afspraken moesten maken. Het recht op een generatiepact is heel belangrijk om het werk tot aan het pensioen vol te kunnen houden. Ook ben ik heel blij met de toezegging van 5.000 flexwerkers een vast contract krijgen. De sector is door dit pakket aantrekkelijker geworden voor personeel, en dat is hard nodig in deze tijden van grote tekorten aan technische mensen."

 

De onderhandelingen liepen op 5 juni vast. Een handreiking van CNV Vakmensen om acties te voorkomen, mocht niet baten. Na een succesvolle actie op 28 juni en dreigende nieuwe acties deze week, is dan toch gelukt wat eerder niet mogelijk: een cao-akkoord. De aangekondigde acties worden nu opgeschort, in afwachting van de ledenraadplegingen over het akkoord.

 

Ontwikkeling van vakmensen

Tijdens de onderhandelingen hebben de bonden gehamerd op het belang van scholing. "Daar maken we opnieuw geld voor vrij", zegt Hietkamp. "Er komen opnieuw zo'n duizend vouchers beschikbaar van maximaal 1.500 euro. Ook een deel van de uitzendkrachten kan hier een beroep op doen."

Verder is onder meer afgesproken dat er een aparte loonschaal voor BBL-leerlingen komt. "Zo laten we zien dat leren en ontwikkelen loont", zegt Hietkamp. De scholingsdag voor mbo-leerlingen (niveau 3 en 4) wordt doorbetaald.

 

Lonen omhoog

De lonen gaan in totaal met bijna 8 procent omhoog:

  • 3,5 procent per 1 december 2019
  • 3,5 procent per 1 juli 2020
  • 0,93 procent per 1 maart 2021

Daarnaast krijgen de werknemers begin 2021 nog een eenmalige uitkering van 306 euro (bruto). Met ingang van 1 juli 2019 heeft de cao een nieuwe salaristabel voor jonge werknemers (16-20 jaar) en voor werknemers met functiejaren. Er komt ook een nieuwe tabel voor bbl-leerlingen.

 

Generatiepact

Er komt een generatiepact, per 1 januari 2020. Werknemers van 60 jaar en ouder kunnen daar (vrijwillig) gebruik van maken. Het gaat om de zogenaamde 80-90-100-regeling, waarbij werknemers minder gaan werken (80%), met behoud van 90 procent van het salaris en 100% pensioenopbouw.

 

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

10 maart 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

Meer agendapunten »