EO

Bacteriën beschermen apparatuur tegen laser

09 september 2019 om 12:39 uur

Het niet niet-lineaire optisch materiaal van tellurium-nanostaafjes - geproduceerd door bacteriën - kan volgens de onderzoekers elektronische apparaten beschermen tegen zeer sterke lichtpulsen, inclusief die van goedkope huishoudlasers.

Een internationaal onderzoeksteam heeft een nieuwe manier gemeld om drones, bewakingscamera's en andere apparatuur te beschermen tegen laseraanvallen. Ze noemen de techniek ‘optische beperking’.


De publicatie in Nature beschrijft ook een manier om telecom te schakelen zonder het gebruik van elektronica; in plaats daarvan gebruiken de onderzoekers een volledig optische methode die de snelheid en capaciteit van internetcommunicatie zou kunnen verbeteren. Dat kan een obstakel uit de weg ruimen bij de overgang naar 5G-netwerken.

 

Het team claimt een effectief niet-lineair optisch materiaal te hebben gemaakt van tellurium-nanostaafjes - geproduceerd door bacteriën - dat elektronische apparaten kan beschermen tegen zeer sterke lichtpulsen, inclusief die van goedkope huishoudlasers. Ze spreken zelfs van een voorkeursmateriaal voor de volgende generatie opto-elektronische en fotonische apparaten.


Mede-auteur Seamus Curran: "Terwijl de meeste optische materialen chemisch worden gesynthetiseerd, blijkt het gebruik van een biologisch nanomateriaal goedkoper en minder giftig. We hebben een goedkopere, gemakkelijkere en eenvoudigere manier gevonden om het materiaal te produceren", zei hij. "We laten moeder natuur het doen."
 

Het werk zal worden voortgezet om het potentieel van het materiaal voor gebruik in volledig optische telecomschakelaars uit te breiden, wat volgens Curran van cruciaal belang is bij het uitbreiden van breedbandcapaciteit. "We hebben een enorme investering in optische vezels nodig", zei hij. "We hebben een grotere bandbreedte en schakelsnelheden nodig. En dat kan alleen met volledig optische schakelaars."

 

Gerelateerd nieuws

En kwantumtransistoren maken we van... germanium!

En kwantumtransistoren maken we van... germanium!

Transistoren op basis van germanium kunnen berekeningen uitvoeren voor de toekomstige kwantumcomputer. Met deze ontdekking van het team van Menno Veldhorst (QuTech) staat de transistor, die sinds zijn uitvinding in de…

Het kruipen van zout beter begrepen

Het kruipen van zout beter begrepen

Als zout water verdampt kan het zout kristalliseren en over grote afstanden ‘kruipen’. Dit effect, dat grote problemen veroorzaakt in bijvoorbeeld elektronica buitenshuis, werd in detail onderzocht door een team van…

Een auto als een vleermuis: op weg naar sonarteflectie in het verkeer

Een auto als een vleermuis: op weg naar sonarreflectie in het verkeer

Sonarsensoren zijn een essentieel onderdeel van robots en zelfrijdende auto’s, maar ze hebben hun beperkingen. Zo zijn de metingen niet altijd even betrouwbaar. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

30 januari 2020, Maarssen

Jaarcongres Industriële Veiligheid

Het Jaarcongres Industriële Veiligheid toont ontwikkelingen op het gebied van machine-, proces- en...

Meer agendapunten »