EO

Eerste ‘stopcontact’ op de Noordzee klaar voor gebruik (video)

06 september 2019 om 11:58 uur

Borssele Alpha, Tennets eerste aansluitsysteem voor windparken op de Nederlandse Noordzee, is klaar voor gebruik. Het park zal in 2020 de windenergie van de nog te realiseren offshore windparken Borssele I en II door het Deense energiebedrijf Ørsted ontsluiten.


De capaciteit van Borssele I en II is 700 Megawatt. Dit is de elektriciteitsproductie voor ongeveer 1 miljoen huishoudens die bij hoogspanningsstation Borssele op het net op land wordt aangesloten. Hiervoor is naast het bestaande 380kV hoogspanningsstation Borssele een nieuw transformatorstation gerealiseerd, is er een transformatorstation op zee gebouwd ('stopcontact') en zijn er stroomkabels gelegd tussen de het offshore transformatorstation en het hoogspanningsstation Borssele.

 

Het Energieakkoord

Volgens het Energieakkoord realiseert Tennet tot 2024 3500 MW aan offshore netverbindingen voor windparken op zee. De eerstvolgende, Borssele Beta (ook 700 MW), wordt in 2020 opgeleverd ten behoeve van de windparken Borssele III en Borssele IV, die door het Blauwwind-consortium worden ontwikkeld. Daarna zijn Hollandse Kust (zuid) Alpha en Beta aan de beurt, gevolgd door Hollandse Kust (noord).

 

Meetstation ecologie en scheepvaart op transformatorplatforms

Al deze windparken worden aangesloten met dezelfde 700 MW transformatorplatformen die dicht bij de windparken staan en krijgen dezelfde soort kabelverbinding naar de kust. De ‘stopcontacten' krijgen ook een meetstation met onder andere nautische radars, meteorologische systemen en monitoringssystemen voor vogels en vleermuizen. Hiermee zal langs het gehele kustgebied van Nederland informatie worden verzameld. Naast de Kustwacht maken ook havenbedrijven, universiteiten, het KNMI en exploitanten van windparken gebruik van deze data.

 

Net op Zee 2024-2030

Van 2024 tot en met 2030 zal er volgens de vervolg Routekaart Wind op Zee nog eens 6.100 MW aan windparken op zee bij komen. Het gaat dan om de windparken in de windenergiegebieden Hollandse Kust (west), Ten Noorden van de Waddeneilanden en IJmuiden Ver. Voor de eerste twee maakt TenneT opnieuw gebruik van drie gestandaardiseerde 700 MW platforms (2.100 MW).


Voor het efficiënt aansluiten van de windenergiegebieden verder weg op de Noordzee, zoals IJmuiden Ver (4.000 MW), zijn er deels andere technieken nodig op basis van gelijkstroom in plaats van wisselstroom. Voor IJmuiden Ver komen er twee offshore converterstations van elk 2.000 MW, een unicum in de offshore windindustrie.

 

Gerelateerd nieuws

Crossover-consortia moeten energietransitie versnellen

Crossover-consortia moeten energietransitie versnellen

Hoe zorgen we ervoor dat de transitie naar duurzame energie en mobiliteit voldoende tempo krijgt? En welke technieken hebben we nodig om de grootschalige energieopslag tot werkelijkheid te maken? De 2 grote…

Wereldrecord energiezuinige dataconversie voor IoT

Wereldrecord energiezuinige dataconversie voor IoT

Het succes van IoT, dat bestaat uit veel kleine en autonoom werkende sensoren, hangt in hoge mate af van het energieverbruik. De energie die nodig is om de fysieke signalen om te zetten in digitale data, kan nog flink…

Geeft VR marktpartijen gevaarlijk veel macht?

Geeft VR marktpartijen gevaarlijk veel macht?

Virtual reality (VR) staat op het punt van doorbreken bij het brede publiek. Wetenschappers, technologiejournalisten, maar ook de sector zelf, zijn bezorgd over het gebruik van VR door consumenten. Deze zorgen gaan over…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

30 januari 2020, Maarssen

Jaarcongres Industriële Veiligheid

Het Jaarcongres Industriële Veiligheid toont ontwikkelingen op het gebied van machine-, proces- en...

Meer agendapunten »