EO

Robotdraad glibbert door de hersenen (video)

04 september 2019 om 15:17 uur

De kern van de robotdraad is gemaakt van nikkel-titaniumlegering (nitinol), een materiaal dat zowel buigzaam als veerkrachtig is. De kern is bekleed met een rubberachtige pasta met magnetische deeltjes die vervolgens is gecoat met de hydrogel.

MIT-ingenieurs hebben een magnetisch bestuurbare, draadachtige robot ontwikkeld die door nauwe, kronkelende paden kan glijden, zoals het vaatstelsel van de hersenen.


In de toekomst kan deze robotdraad worden gecombineerd met bestaande endovasculaire technologieën, waardoor artsen de robot op afstand door de hersenvaten van een patiënt kunnen leiden om snel blokkades en laesies te behandelen, zoals die optreden bij aneurysma's en beroertes.


Om bloedstolsels in de hersenen te verwijderen, voeren artsen vaak een minimaal invasieve operatie waarbij een chirurg een dunne draad door de hoofdader van een patiënt steekt, meestal in het been of de lies. Geleid door een fluoroscoop die tegelijkertijd de bloedvaten in beeld brengt met behulp van röntgenstralen, draait de chirurg de draad vervolgens handmatig in het beschadigde bloedvat. Een katheter kan dan langs de draad worden gevoerd om medicijnen of apparaten voor het verwijderen van de stolsels aan te leveren. Dit is een lastige procedure die niet elke chirurg beheerst. Bovendien is het risico vrij groot om andere bloedvaten te beschadigen.


In de afgelopen paar jaar heeft het team expertise opgebouwd in biocompatibele hydrogels (voornamelijk gemaakt van water) en 3D-geprinte magnetisch aangedreven materialen die kunnen worden ontworpen om te kruipen, springen en zelfs een bal te vangen, eenvoudigweg door een magneet te volgen. In dit onderzoek combineren de MIT-ers dit werk in een magnetisch bestuurbare, hydrogel-gecoate robotdraad, dun genoeg om magnetisch door een levensgrote siliconenreplica van de bloedvaten van de hersenen te leiden.

 

De kern van de robotdraad is gemaakt van nikkel-titaniumlegering (nitinol), een materiaal dat zowel buigzaam als veerkrachtig is. Deze kern is bekleed met een rubberachtige pasta met magnetische deeltjes die vervolgens is gecoat met de hydrogel.


De robotdraad wordt aangestuurd door een grote magneet boven het lichaam te bewegen. Dit is getest in een levensgrote siliconenreplica van de belangrijkste bloedvaten van de hersenen, inclusief stolsels en aneurysma's, gemodelleerd naar de CT-scans van de hersenen van een echte patiënt. Het team vulde de siliconenvaten met een vloeistof met de viscositeit van bloed, en manipuleerde vervolgens handmatig een grote magneet rond het model om de robot door de bochtige, smalle paden van de vaten te leiden.


Het systeem is nog niet getest op een echt mens of dier.

 

Gerelateerd nieuws

Loodzware windturbines in balans houden

Loodzware windturbines balanceren dankzij veren

Seaqualize heeft een veersysteem ontwikkeld dat zelfs de zwaarste turbineonderdelen stil laat hangen aan een bewegend schip. De Seaqualize Delta compenseert de verticale bewegingen van de deining met een minimale…

Maakt kunstmatig blad medicijnfabrieken overbodig? (video)

Medicijnfabrieken overbodig door kunstmatig blad? (video)

Medicijnen goedkoop en overal kunnen produceren, met zonlicht als energiebron. Die realiteit is dichterbij dan ooit nu chemici van de TU Eindhoven een ‘mini-reactor’ presenteren die, vergelijkbaar met bladeren in de…

Van metamaterialen tot de gevolgen van het winnen van lithium

Van metamaterialen tot de gevolgen van het winnen van lithium

Van metamaterialen tot de gevolgen van het winnen van lithium: de Europese Commissie heeft de ERC Starting Grants weer toegekend en 6 gingen er naar Nederlands engineering-gerelateerd onderzoek.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
In-cylinder potentiometer voor hydraulische cilinders

Althen Sensors & Controls introduceert nieuwe lineaire positiesensoren: magnetorestrictieve sensoren en in-cylinder...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 september 2019, D&F kantoor Breda

Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

4-daagse training: 16 sep, 30 sep, 7 okt en 28 okt 2019 Examen: 14 november 2019

16 september 2019, D&F kantoor Breda

Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

16 sep, 30 sep, 7 okt en 28 okt 2019 Examen: 14 november 2019

Meer agendapunten »