EO

Robotdraad glibbert door de hersenen (video)

04 september 2019 om 15:17 uur

De kern van de robotdraad is gemaakt van nikkel-titaniumlegering (nitinol), een materiaal dat zowel buigzaam als veerkrachtig is. De kern is bekleed met een rubberachtige pasta met magnetische deeltjes die vervolgens is gecoat met de hydrogel.

MIT-ingenieurs hebben een magnetisch bestuurbare, draadachtige robot ontwikkeld die door nauwe, kronkelende paden kan glijden, zoals het vaatstelsel van de hersenen.


In de toekomst kan deze robotdraad worden gecombineerd met bestaande endovasculaire technologieën, waardoor artsen de robot op afstand door de hersenvaten van een patiënt kunnen leiden om snel blokkades en laesies te behandelen, zoals die optreden bij aneurysma's en beroertes.


Om bloedstolsels in de hersenen te verwijderen, voeren artsen vaak een minimaal invasieve operatie waarbij een chirurg een dunne draad door de hoofdader van een patiënt steekt, meestal in het been of de lies. Geleid door een fluoroscoop die tegelijkertijd de bloedvaten in beeld brengt met behulp van röntgenstralen, draait de chirurg de draad vervolgens handmatig in het beschadigde bloedvat. Een katheter kan dan langs de draad worden gevoerd om medicijnen of apparaten voor het verwijderen van de stolsels aan te leveren. Dit is een lastige procedure die niet elke chirurg beheerst. Bovendien is het risico vrij groot om andere bloedvaten te beschadigen.


In de afgelopen paar jaar heeft het team expertise opgebouwd in biocompatibele hydrogels (voornamelijk gemaakt van water) en 3D-geprinte magnetisch aangedreven materialen die kunnen worden ontworpen om te kruipen, springen en zelfs een bal te vangen, eenvoudigweg door een magneet te volgen. In dit onderzoek combineren de MIT-ers dit werk in een magnetisch bestuurbare, hydrogel-gecoate robotdraad, dun genoeg om magnetisch door een levensgrote siliconenreplica van de bloedvaten van de hersenen te leiden.

 

De kern van de robotdraad is gemaakt van nikkel-titaniumlegering (nitinol), een materiaal dat zowel buigzaam als veerkrachtig is. Deze kern is bekleed met een rubberachtige pasta met magnetische deeltjes die vervolgens is gecoat met de hydrogel.


De robotdraad wordt aangestuurd door een grote magneet boven het lichaam te bewegen. Dit is getest in een levensgrote siliconenreplica van de belangrijkste bloedvaten van de hersenen, inclusief stolsels en aneurysma's, gemodelleerd naar de CT-scans van de hersenen van een echte patiënt. Het team vulde de siliconenvaten met een vloeistof met de viscositeit van bloed, en manipuleerde vervolgens handmatig een grote magneet rond het model om de robot door de bochtige, smalle paden van de vaten te leiden.


Het systeem is nog niet getest op een echt mens of dier.

 

Gerelateerd nieuws

Groot lek in chips niet aangepakt door Intel

Groot lek in chips niet aangepakt door Intel

Ondanks de ontdekking van een lek in chips van Intel die afgelopen mei bekend werd gemaakt door de VU in Amsterdam, blijkt dat de chips kwetsbaar blijven door onvolledige en gebrekkige aanpassingen door de chipsfabrikant…

Brug nodig? AI ontwerpt hem wel

Brug nodig? AI ontwerpt hem wel

Grote ontwerpuitdagingen vereisen een creatieve en onderzoekende manier van beslissingen nemen: een vaardigheid waarin mensen uitblinken. Tot nog toe kon AI dit niet. Als ingenieurs AI gebruiken, passen ze het toe op een…

3D-printer Camozzi in het Guinness Book of World Records (video)

3D-printer Camozzi in het Guinness Book of World Records (video)

De Camozzi Groep heeft een vermelding in het Guinness Book of World Records voor zijn MasterPrint. De 3D-printer is blijkbaar 's werelds grootste printer die print met plastic.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Compacte vergrendelmagneten bestand tegen hoge dwarskrachten

Onlangs heeft Magnet Schultz een doorontwikkeling van de serie G SC X geïntroduceerd onder de naam G SC X … B01.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 november 2019, Arnhem - Doorwerth

TRAINING ATEX 114

20 november 2019, Tiel

Nationale Cobot Dag

Op de Nationale Cobot Dag demonstreren zeker 9 cobotmerken wat ze kunnen.

Meer agendapunten »