EO

Microben beschermen ijzeren damwanden tegen afbraak

02 september 2019 om 10:59 uur

Van ijzeren damwanden wordt verondersteld dat ze 50 tot 100 jaar meegaan. Maar op sommige plekken in Nederland zijn damwanden al veel eerder zo ver aangetast door corrosie dat ze nog maar één millimeter dik zijn. Tegelijk zijn er ook plekken waar even oude damwanden in uitstekende staat verkeren. Daar blijkt een natuurlijke beschermlaag op de damwand te zijn ontstaan, een biofilm bestaande uit mineralen en anaerobe micro-organismen.


Dat schrijven onderzoekers van de Radboud Universiteit, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Deltares in Applied and Environmental Microbiology.


De microbiologen namen de biofilm op damwanden in Gouderak, Zuid-Holland, onder de loep. Met DNA sequencing-methoden achterhaalden zij welke micro-organismen er precies in de biofilm voorkomen. Er bleken vier soorten zuurstofloze of anaerobe micro-organismen in de biofilm te zitten, waaronder methaanproducerende microben.


Om er achter te komen wat de micro-organismen precies doen, dook eerste auteur Michiel in 't Zandt in de literatuur. "We weten dat wanneer ijzer met water in contact komt, er lichte corrosie optreedt. Bij dat proces wordt waterstof gevormd. We denken nu dat de methaanproducerende micro-organismen ijzer en waterstof gebruiken om koolstofdioxide CO2 om te zetten in methaan. En CO2 bepaalt voor een belangrijk deel de zuurgraad van het sediment dat neerslaat op de wanden. Bij minder CO2 wordt het sediment basischer. Daardoor slaan mineralen neer en ontstaat de beschermende laag", legt In 't Zandt uit.

 

De biofilm beschermt, maar hoe?

Toch blijft voor een groot deel onduidelijk hoe de biofilm nu voor bescherming zorgt. "Omdat sommige micro-organismen ijzer opeten, zoals je nu bijvoorbeeld ziet bij het scheepswrak van de Titanic, zou je verwachten dat er gaten in damwanden ontstaan. We tasten in het duister waarom deze biofilm juist voor bescherming van de damwanden zorgt. Verder onderzoek moet daarom uitwijzen of de biofilm geproduceerd kan worden om ook op andere plekken ijzeren damwanden te beschermen tegen corrosie."


Normaal komt methaan negatief in het nieuws, omdat het bijdraagt aan de opwarming van de aarde. "Dit onderzoek laat juist een positieve kant van methaanproducerende micro-organismen zien. Ze kunnen ons helpen bij het beschermen van onze kanalen."

 

Gerelateerd nieuws

Plasma-elektrolyser wrotk zuinig en snel

Plasma-elektrolyser werkt zuinig en snel

Differ-onderzoekers hebben een plasma elektrolyse-apparaat geconstrueerd dat stikstofgas ‘breekt' en water splitst in waterstof en stikstofmonoxide. Het proces werkt op basis van plasma en volbrengt de chemische…

Slim toilet geeft Lowlandsgangers voedingsadvies

Slim toilet geeft Lowlandsgangers voedingsadvies

Onder de noemer slimme toiletten worden snufjes als föhns, muziek en warme sproeiers ingezet om toiletbezoek comfortabeler te maken. De écht slimme toiletten van de toekomst gaan volgens imec echter helpen om inzicht…

28 miljoen subsidie voor klimaatinvesteringen industrie

28 miljoen subsidie voor klimaatinvesteringen industrie

De uitstoot van broeikasgassen in Nederland moet op korte termijn omlaag. Daarom opent op 1 augustus de subsidie Versnelde klimaatinvesteringen in de industrie. De regeling stimuleert hiermee grootschalige projecten rond…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
In-cylinder potentiometer voor hydraulische cilinders

Althen Sensors & Controls introduceert nieuwe lineaire positiesensoren: magnetorestrictieve sensoren en in-cylinder...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 september 2019, D&F kantoor Breda

Richtlijn Arbeidsmiddelen

24 september 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid (4-dagen)

24, 25 september en 1, 2 oktober 2019

Meer agendapunten »