EO

Microben beschermen ijzeren damwanden tegen afbraak

02 september 2019 om 10:59 uur

Van ijzeren damwanden wordt verondersteld dat ze 50 tot 100 jaar meegaan. Maar op sommige plekken in Nederland zijn damwanden al veel eerder zo ver aangetast door corrosie dat ze nog maar één millimeter dik zijn. Tegelijk zijn er ook plekken waar even oude damwanden in uitstekende staat verkeren. Daar blijkt een natuurlijke beschermlaag op de damwand te zijn ontstaan, een biofilm bestaande uit mineralen en anaerobe micro-organismen.


Dat schrijven onderzoekers van de Radboud Universiteit, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Deltares in Applied and Environmental Microbiology.


De microbiologen namen de biofilm op damwanden in Gouderak, Zuid-Holland, onder de loep. Met DNA sequencing-methoden achterhaalden zij welke micro-organismen er precies in de biofilm voorkomen. Er bleken vier soorten zuurstofloze of anaerobe micro-organismen in de biofilm te zitten, waaronder methaanproducerende microben.


Om er achter te komen wat de micro-organismen precies doen, dook eerste auteur Michiel in 't Zandt in de literatuur. "We weten dat wanneer ijzer met water in contact komt, er lichte corrosie optreedt. Bij dat proces wordt waterstof gevormd. We denken nu dat de methaanproducerende micro-organismen ijzer en waterstof gebruiken om koolstofdioxide CO2 om te zetten in methaan. En CO2 bepaalt voor een belangrijk deel de zuurgraad van het sediment dat neerslaat op de wanden. Bij minder CO2 wordt het sediment basischer. Daardoor slaan mineralen neer en ontstaat de beschermende laag", legt In 't Zandt uit.

 

De biofilm beschermt, maar hoe?

Toch blijft voor een groot deel onduidelijk hoe de biofilm nu voor bescherming zorgt. "Omdat sommige micro-organismen ijzer opeten, zoals je nu bijvoorbeeld ziet bij het scheepswrak van de Titanic, zou je verwachten dat er gaten in damwanden ontstaan. We tasten in het duister waarom deze biofilm juist voor bescherming van de damwanden zorgt. Verder onderzoek moet daarom uitwijzen of de biofilm geproduceerd kan worden om ook op andere plekken ijzeren damwanden te beschermen tegen corrosie."


Normaal komt methaan negatief in het nieuws, omdat het bijdraagt aan de opwarming van de aarde. "Dit onderzoek laat juist een positieve kant van methaanproducerende micro-organismen zien. Ze kunnen ons helpen bij het beschermen van onze kanalen."

 

Gerelateerd nieuws

MIT ‘tunet’ isolatiewaardes met elektriciteit

MIT ‘tunet’ isolatiewaardes met elektriciteit

Onderzoekers aan het MIT hebben een 'elektrische warmteklep' ontworpen, een apparaat dat de thermische geleidbaarheid van materialen naar behoefte kan variëren. Ze slaagden erin om het vermogen van het…

20.000 zeemijlen aan ontwikkelingswerk optimaliseert brandstofcelsysteem voor varend waterstof laboratorium

20.000 zeemijlen aan ontwikkelingswerk optimaliseert brandstofcelsysteem voor varend waterstoflaboratorium

De Energy Observer startte in 2017 aan een zes jaar durende ‘energie-autonome’ wereldreis. Het elektrisch aangedreven schip maakt gebruik van diverse vormen van hernieuwbare energie en een systeem dat CO2-vrij…

Van aardolie naar hout in de chemische industrie: niet duurder, wel duurzamer

Plastics en schoonmaakmiddelen van hout: niet duurder, wel duurzamer

Een interdisciplinair onderzoeksteam heeft in kaart gebracht hoe hout aardolie kan vervangen in de chemische industrie. Ze keken daarbij niet enkel naar de technologische uitwerking, maar ook of dat scenario economisch…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

10 maart 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

Meer agendapunten »