EO

's Werelds langste zipline is gemaakt van staal (video)

26 augustus 2019 om 15:14 uur

De grootste uitdaging van het project was volgens Lizano om de kabel, even lang als 28 voetbalvelden, van de ene naar de andere kant te brengen en te bevestigen. Ook het ophangen van het platform leverde moeilijkheden op. (Foto: Toroverde)

Hij is door Guinness World Records uitgeroepen tot de langste zipline ter wereld: de zipline van Jebel Jais Flight van maar liefst 2.831,88 meter lang. Voor de zipline werd gebruik gemaakt van staal vanwege de duurzame en flexibele eigenschappen van het materiaal.


Dat meldt de World Steel Association. De zipline is geplaatst op Jebel Jais, de hoogste berg van de Verenigde Arabische Emiraten en begint 1.680 meter boven de grond. Op het laagste punt scheren durfals zo'n vierhonderd meter boven zeeniveau. De snelheid tijdens een 'vlucht' kan oplopen tot 150 kilometer per uur.

 

Uitdagend

De locatie van de zipline zorgde voor een flinke uitdaging voor de ingenieurs en installateurs. "Vrijwel de hele bouw was een uitdaging', zegt Ricardo Lizano, COO van Toroverde, het bedrijf dat de zipline vluchten aanbiedt. 'We hebben het over de langste zipline ter wereld, die eindigt in een hangend platform van tachtig meter hoog in de lucht, omgeven door een zeer ingewikkelde topografie tussen enorme, rotsachtige bergen."

 

Het team van Toroverde gebruikte een op maat gemaakte, verdichte staalkabels. Ook pasten ze staal toe bij zowel het lanceer- als het eindplatform. Lizano licht de keuze voor staal toe: "Staal is een zeer gebruiksvriendelijk materiaal dat het beste van twee werelden biedt. Met staal kun je mooie architectonische dingen doen en tegelijkertijd voldoen aan de hoge structurele eisen die aan de constructie worden gesteld."

 

Kabel zo lang als 28 voetbalvelden

De grootste uitdaging van het project was volgens Lizano om de kabel, even lang als 28 voetbalvelden, van de ene naar de andere kant te brengen en te bevestigen. Ook het ophangen van het platform leverde moeilijkheden op.

 

Lizano: "Het is een constructie van negen ton die in de lucht hangt, en er was geen ruimte voor een kraan, dus moesten we het op de ouderwetse manier doen met werkende kabels en trekliften."

 

Gerelateerd nieuws

Robotvis vliegt op carbid (video)

Robotvis vliegt op carbid (video)

Kijk, als je een bal of melkbusdop tientallen meters kan laten vliegen op calciumcarbid, waarom dan geen robot? Dat moeten de wetenschappers van het Londense Imperial College gedacht hebben terwijl ze aan de tekentafel…

Human Power Team verbreekt wereldsnelheidsrecord fietsen met 122,12 km/uur

Human Power Team verbreekt wereldsnelheidsrecord fietsen met 122,12 km/uur

Het Human Power Team, een studententeam van de TU Delft en VU Amsterdam, heeft dinsdagochtend het vrouwelijke wereldsnelheidsrecord fietsen verbroken. Door een snelheid van 122,12 km/uur te trappen, verbrak atlete Rosa…

VPRO Tegenlicht: Waterlanders

VPRO Tegenlicht: Waterlanders

Nederlandse ingenieurs moeten steeds extremere en inventieve maatregelen bedenken tegen het stijgen van de zeespiegel en het gelijktijdig zakken van de bodem. Het is moeilijk in te schatten of de dijken en waterschappen…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
In-cylinder potentiometer voor hydraulische cilinders

Althen Sensors & Controls introduceert nieuwe lineaire positiesensoren: magnetorestrictieve sensoren en in-cylinder...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 september 2019, D&F kantoor Breda

Richtlijn Arbeidsmiddelen

24 september 2019, Vianen

Masterclass Machineveiligheid (4-dagen)

24, 25 september en 1, 2 oktober 2019

Meer agendapunten »