EO

's Werelds langste zipline is gemaakt van staal (video)

26 augustus 2019 om 15:14 uur

De grootste uitdaging van het project was volgens Lizano om de kabel, even lang als 28 voetbalvelden, van de ene naar de andere kant te brengen en te bevestigen. Ook het ophangen van het platform leverde moeilijkheden op. (Foto: Toroverde)

Hij is door Guinness World Records uitgeroepen tot de langste zipline ter wereld: de zipline van Jebel Jais Flight van maar liefst 2.831,88 meter lang. Voor de zipline werd gebruik gemaakt van staal vanwege de duurzame en flexibele eigenschappen van het materiaal.


Dat meldt de World Steel Association. De zipline is geplaatst op Jebel Jais, de hoogste berg van de Verenigde Arabische Emiraten en begint 1.680 meter boven de grond. Op het laagste punt scheren durfals zo'n vierhonderd meter boven zeeniveau. De snelheid tijdens een 'vlucht' kan oplopen tot 150 kilometer per uur.

 

Uitdagend

De locatie van de zipline zorgde voor een flinke uitdaging voor de ingenieurs en installateurs. "Vrijwel de hele bouw was een uitdaging', zegt Ricardo Lizano, COO van Toroverde, het bedrijf dat de zipline vluchten aanbiedt. 'We hebben het over de langste zipline ter wereld, die eindigt in een hangend platform van tachtig meter hoog in de lucht, omgeven door een zeer ingewikkelde topografie tussen enorme, rotsachtige bergen."

 

Het team van Toroverde gebruikte een op maat gemaakte, verdichte staalkabels. Ook pasten ze staal toe bij zowel het lanceer- als het eindplatform. Lizano licht de keuze voor staal toe: "Staal is een zeer gebruiksvriendelijk materiaal dat het beste van twee werelden biedt. Met staal kun je mooie architectonische dingen doen en tegelijkertijd voldoen aan de hoge structurele eisen die aan de constructie worden gesteld."

 

Kabel zo lang als 28 voetbalvelden

De grootste uitdaging van het project was volgens Lizano om de kabel, even lang als 28 voetbalvelden, van de ene naar de andere kant te brengen en te bevestigen. Ook het ophangen van het platform leverde moeilijkheden op.

 

Lizano: "Het is een constructie van negen ton die in de lucht hangt, en er was geen ruimte voor een kraan, dus moesten we het op de ouderwetse manier doen met werkende kabels en trekliften."

 

Gerelateerd nieuws

VDL Borne legt productie plat – net als rest autobouwend Europa

VDL Nedcar legt productie plat – net als de rest van autobouwend Europa

VDL Nedcar heeft zojuist besloten om de productie in Born gecontroleerd af te bouwen. De fabriek, waar BMW’s en Mini’s worden gemaakt, is waarschijnlijk vanaf maandag dicht. “En hopelijk over 4 weken weer open”,…

Brug klapt uit als een paraplu (video)

Brug klapt uit als een paraplu (video)

De Weense TU-professor Johann Kollegger heeft een brug ontwikkeld die uitklapt als een paraplu. De eerste twee exemplaren zijn onlangs geplaatst bij de aanleg van snelweg Fürstenfeld S7.

Blusrobot maakt werk brandweer Haaglanden veiliger (video)

Blusrobot verspuit meer, verder en veiliger (video)

De brandweer in de regio Haaglanden beschikt sinds kort over een indrukwekkend nieuw staaltje techniek in de vorm van een blusrobot. De robot wordt ingezet als het voor brandweermannen te gevaarlijk wordt, bijvoorbeeld…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 april 2020, online: additiveworld.com

Additive World Conference

Industrieel 3D-printconferentie

9 april 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

9 en 16 april 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30 uur incl....

22 april 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

22, 23, 29, 30 april 2020

Meer agendapunten »