EO

Terminator-achtig metaal vloeit en stretcht in 3D (video)

27 augustus 2019 om 15:03 uur

In de film Terminator verandert een kwaadaardige robot in verschillende menselijke vormen en objecten en sijpelt hij door nauwe openingen, dankzij zijn samenstelling uit vloeibaar metaal. Hoewel de huidige robots deze mogelijkheden niet hebben, komt de technologie steeds dichterbij met de ontwikkeling van nieuwe vloeibare metalen die met magneten 3D kunnen worden gemanipuleerd.


Metalen die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur, zoals gallium en bepaalde legeringen, hebben unieke eigenschappen, waaronder een hoge geleidbaarheid, een laag smeltpunt en een hoge vervormbaarheid. Deze eigenschappen maken ze aantrekkelijk voor gebruik in zachte robots en flexibele elektronica. Door magnetische deeltjes toe te voegen, zoals nikkel of ijzer, kunnen onderzoekers vloeibare metalen produceren die ze met magneten kunnen manipuleren. Vanwege de hoge oppervlaktespanning kunnen de meeste magnetische vloeibare metalen echter alleen horizontaal bewegen en moeten ze volledig in vloeistof worden ondergedompeld om te voorkomen dat ze een pasta vormen. Liang Hu, Jing Liu en collega's uit Beijing wilden een magnetisch vloeibaar metaal maken dat ze zowel horizontaal als verticaal konden bewegen en strekken, zonder het materiaal volledig in een vloeistof te hoeven plaatsen.


Hiertoe werkten de onderzoekers eerst met het materiaal dat ondergedompeld was in vloeistof. Ze voegden ijzerdeeltjes toe aan een druppel gallium, indium en tinlegering ondergedompeld in zoutzuur. Op het druppeloppervlak vormde zich een galliumoxidelaag die de oppervlaktespanning van het vloeibare metaal verlaagde. Toen het team twee magneten in tegenovergestelde richtingen aanbracht, konden ze de druppel tot bijna vier keer de rustlengte uitrekken. Ze konden ook twee ondergedompelde elektroden met elkaar te verbinden en een Led-lamp laten branden. Het vloeibare metaal kan zelfs verticaal uitrekken en vervolgens horizontaal bewegen om twee elektroden te verbinden, waarvan de bovenste in de lucht zit en de onderste in zoutzuur. Dit toont aan dat het materiaal niet volledig in vloeistof hoefde te worden ondergedompeld.


Het onderzoek is gepubliceerd in ACS Applied Materials & Interfaces

 

 

Gerelateerd nieuws

Maakt kunstmatig blad medicijnfabrieken overbodig? (video)

Medicijnfabrieken overbodig door kunstmatig blad? (video)

Medicijnen goedkoop en overal kunnen produceren, met zonlicht als energiebron. Die realiteit is dichterbij dan ooit nu chemici van de TU Eindhoven een ‘mini-reactor’ presenteren die, vergelijkbaar met bladeren in de…

Van metamaterialen tot de gevolgen van het winnen van lithium

Van metamaterialen tot de gevolgen van het winnen van lithium

Van metamaterialen tot de gevolgen van het winnen van lithium: de Europese Commissie heeft de ERC Starting Grants weer toegekend en 6 gingen er naar Nederlands engineering-gerelateerd onderzoek.

Gerobotiseerd exoskelet verlicht werk boven het hoofd

Gerobotiseerd exoskelet verlicht werk boven het hoofd (video)

De Vex (Vest EXoskeleton) is een robot in de vorm van een exoskelet, dat kan worden gedragen als een vest. Het exoskelet vermindert vermoeidheid en vergroot de fysieke kracht van de gebruiker door de bewegingen van de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
In-cylinder potentiometer voor hydraulische cilinders

Althen Sensors & Controls introduceert nieuwe lineaire positiesensoren: magnetorestrictieve sensoren en in-cylinder...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 september 2019, D&F kantoor Breda

Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

4-daagse training: 16 sep, 30 sep, 7 okt en 28 okt 2019 Examen: 14 november 2019

16 september 2019, D&F kantoor Breda

Machine Safety Specialist (CE) met TÜV persoonscertificaat

16 sep, 30 sep, 7 okt en 28 okt 2019 Examen: 14 november 2019

Meer agendapunten »