EO

Terminator-achtig metaal vloeit en stretcht in 3D (video)

27 augustus 2019 om 15:03 uur

In de film Terminator verandert een kwaadaardige robot in verschillende menselijke vormen en objecten en sijpelt hij door nauwe openingen, dankzij zijn samenstelling uit vloeibaar metaal. Hoewel de huidige robots deze mogelijkheden niet hebben, komt de technologie steeds dichterbij met de ontwikkeling van nieuwe vloeibare metalen die met magneten 3D kunnen worden gemanipuleerd.


Metalen die vloeibaar zijn bij kamertemperatuur, zoals gallium en bepaalde legeringen, hebben unieke eigenschappen, waaronder een hoge geleidbaarheid, een laag smeltpunt en een hoge vervormbaarheid. Deze eigenschappen maken ze aantrekkelijk voor gebruik in zachte robots en flexibele elektronica. Door magnetische deeltjes toe te voegen, zoals nikkel of ijzer, kunnen onderzoekers vloeibare metalen produceren die ze met magneten kunnen manipuleren. Vanwege de hoge oppervlaktespanning kunnen de meeste magnetische vloeibare metalen echter alleen horizontaal bewegen en moeten ze volledig in vloeistof worden ondergedompeld om te voorkomen dat ze een pasta vormen. Liang Hu, Jing Liu en collega's uit Beijing wilden een magnetisch vloeibaar metaal maken dat ze zowel horizontaal als verticaal konden bewegen en strekken, zonder het materiaal volledig in een vloeistof te hoeven plaatsen.


Hiertoe werkten de onderzoekers eerst met het materiaal dat ondergedompeld was in vloeistof. Ze voegden ijzerdeeltjes toe aan een druppel gallium, indium en tinlegering ondergedompeld in zoutzuur. Op het druppeloppervlak vormde zich een galliumoxidelaag die de oppervlaktespanning van het vloeibare metaal verlaagde. Toen het team twee magneten in tegenovergestelde richtingen aanbracht, konden ze de druppel tot bijna vier keer de rustlengte uitrekken. Ze konden ook twee ondergedompelde elektroden met elkaar te verbinden en een Led-lamp laten branden. Het vloeibare metaal kan zelfs verticaal uitrekken en vervolgens horizontaal bewegen om twee elektroden te verbinden, waarvan de bovenste in de lucht zit en de onderste in zoutzuur. Dit toont aan dat het materiaal niet volledig in vloeistof hoefde te worden ondergedompeld.


Het onderzoek is gepubliceerd in ACS Applied Materials & Interfaces

 

 

Gerelateerd nieuws

3D-printer Camozzi in het Guinness Book of World Records (video)

3D-printer Camozzi in het Guinness Book of World Records (video)

De Camozzi Groep heeft een vermelding in het Guinness Book of World Records voor zijn MasterPrint. De 3D-printer is blijkbaar 's werelds grootste printer die print met plastic.

9 jaar bouwen aan 1300 tons staalconstructie voor megatelescoop

9 jaar bouwen aan 1300 tons staalconstructie voor megatelescoop (video's)

De bouw van de Giant Magellan Telescoop (GMT) gaat van start. Deze telescoop en krijgt een scheidend vermogen dat 10 keer zo groot is dan de grootste telescopen tot nu toe, waaronder de Hubble. Alleen al de bouw van de…

Printed electronics: Jaguar verwerkt elektronica direct in interieur-onderdelen

Printed electronics: Jaguar verwerkt elektronica direct in interieur-onderdelen

Jaguar gaat elektronische printplaten direct in de interieuronderdelen van zijn auto’s verwerken. Daardoor worden traditionele ECU-besturingscomputers overbodig en is tot wel 60% gewicht te besparen. Het traditionele…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Compacte vergrendelmagneten bestand tegen hoge dwarskrachten

Onlangs heeft Magnet Schultz een doorontwikkeling van de serie G SC X geïntroduceerd onder de naam G SC X … B01.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 november 2019, Arnhem - Doorwerth

TRAINING ATEX 114

20 november 2019, Tiel

Nationale Cobot Dag

Op de Nationale Cobot Dag demonstreren zeker 9 cobotmerken wat ze kunnen.

Meer agendapunten »