Belgische auto-toeleveranciers zien omzet dalen met 15%

De toeleveranciers in de Belgische autosector hebben hun omzet in de eerste jaarhelft met liefst 15% zien teruglopen. De Belgische auto- en vrachtwagenfabrikanten hielden juist stand.

Dat zegt Ben van Roose, manager manufactoring bij technologiefederatie Agoria. België telt 130 van die toeleveranciers met meer dan vijftig werknemers. Samen stellen ze 13.000 mensen te werk. Maar een impact op de vaste tewerkstelling ziet Van Roose nog niet.

De onheilsberichten uit de automobielsector stapelen zich de laatste weken op. In het eerste halfjaar is de autoproductie in Europa met meer dan 6% gezakt, wereldwijd met bijna 7%. Dat heeft een serieuze impact op de omzet van de toeleveranciers, ook de Belgische.

Automobielbranche

"We noteren een vrij forse daling van 15% bij de Belgische toeleveranciers die op de internationale markt actief zijn. 8 op de 10 bedrijven zijn betrokken", zegt Van Roose. "De automobielsector kampt met een opeenstapeling van problemen. De nieuwe emissienormen hebben voor een vertraging gezorgd op het gebied van homologatie bij de moederbedrijven, mensen die twijfelen of ze een benzine- of dieselwagen zouden kopen, de impact van een mogelijke Brexit, de Amerikaans-Chinese tweestrijd.

In ons land houden de producenten van voertuigen evenwel goed stand. In de eerste jaarhelft zag 6 op de 10 zelfs een toename van de omzet, zowel bij Audi Brussel als bij Volvo in Gent bouwen ze vandaag dan ook nieuwe modellen. Het management was vooruitziend en wist dat ze hun plant moesten ombouwen in de toekomst. Zij hebben zich voorbereid op de modellen van de toekomst. Zij hebben hun fabriek binnen hun moederfabrieken kunnen verkopen als de fabrieken die investeringen verdienen", aldus Van Roose.

En dat zijn niet de enige spelers die vrij goed boeren. "We hebben Van Hool dat prachtige contracten binnenhaalt. VDL Bus haalt expertiseopdrachten binnen voor heel Europa, is een expertisecentrum voor elektronische bussen en bouwt in Roeselare nu een volledige nieuwe plant. Eigenlijk doet onze sector het wel goed."