Enschede houdt drones in de gaten met radar

Ruim een maand na de bijna-botsing tussen een drone met een traumahelikopter bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente is een droneradar geplaatst om het luchtruim boven de stad Enschede in kaart te brengen. Het drone-incident onderstreept volgens de gemeente dat veilige integratie van bemande en onbemande luchtvaart niet vanzelfsprekend is.

Drone testcentrum Space53 plaatste de radar op het dak van de Alphatoren, met 101 meter het hoogste gebouw van Oost-Nederland. De radar brengt in een straal van 20 kilometer om Enschede het luchtruim in kaart. Dit is het grootste deel van Twente en een stukje Duitsland, waar de no-fly-zone van 3 kilometer rond het ziekenhuis ruimschoots in valt.

Marc Sandelowsky, directeur Space53: "Dronetechnologie biedt een groot potentieel voor maatschappelijke waarde en economische groei. Om hiervan te kunnen profiteren moeten deze drones op een veilige en verantwoorde manier ons luchtruim kunnen gebruiken. Deze radar geeft inzicht in het gebruik van het luchtruim boven de stad en de data die hiermee verzameld worden, kunnen helpen om incidenten zoals die van eind juni in de toekomst te voorkomen."

Beleidsvorming drones in steden

De data worden vooralsnog alleen gebruikt om het dronegebruik boven Enschede en omgeving zichtbaar maken en om beleid te formuleren voor het recreatief en commercieel gebruik van drones in steden. Wellicht kan de radar in de toekomst ook dienen om te handhaven. De installatie sluit aan op het Vutura project, een door de Europese Unie gefinancierd project om te onderzoeken hoe drones veilig in het luchtruim geïntegreerd kunnen worden. Het project wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit partijen uit binnen- en buitenland, waaronder het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum NLR, TU Delft en partners van Space53 zoals gemeente Enschede.