EO

Zelfreinigende autoruiten en zonnepanelen komen eraan

12 augustus 2019 om 11:06 uur

“De meeste materialen zijn nu nog statisch, maar de materialen van de toekomst zijn dynamisch, zegt WÜR-onderzoeker Hanne van der Kooij. Ze levert een bijdrage aan TU/e onderzoek naar bewegende laklaagjes die zonnepanelen en autoruiten in de toekomst schoon zullen houden.


Nu nog bevatten zonnepanelen een statische coating, waardoor ze vies worden en de glazenwasser ze van tijd tot tijd moet reinigen om de energieopwekking te garanderen. De Eindhovense onderzoekers Dirk Broer en Danqing Liu ontwikkelen echter flinterdunne coatings die bijvoorbeeld ramen schoon houden. Van der Kooij werkte mee aan LCD coatings (liquid crystal displays) waarmee je de laklaagjes van tijd tot tijd kunt laten trillen, zodat vuil en zanddeeltjes van de zonnepanelen afgaan. Ze verwacht dat de vloeibare kristallen die dit mogelijk maken in de nabije toekomst in veel meer coatings worden verwerkt. "In ons onderzoek zitten de vloeibare kristallen vast in een dun hard laagje, maar als je er stroom doorheen leidt, gaan de kristallen trillen en draaien en wordt het laklaagje zacht en beweeglijk." Hier is wel een hoogfrequente wisselstroom voor nodig.

 

Laser

De Eindhovense techniek om dynamische coatings te maken, is nog erg duur en kost veel energie. Omdat de onderzoekers de precieze wisselwerking tussen stroom en materiaalvervorming nog niet volledig snapten, klopten ze aan bij Wageningen, dat laserapparatuur heeft die deze wisselwerking heel nauwkeurig kan meten. Van der Kooij: "Wij hebben een methode ontwikkeld die met zeer hoge gevoeligheid meet hoe het materiaal vervormt onder invloed van elektriciteit. We hebben dingen ontdekt die nog nooit eerder gezien zijn."  Dat leidde vorige week tot een artikel in het tijdschrift Nature Communications.

 

Drie stadia

Van der Kooij ontdekte met behulp van laserlicht dat er drie stadia zijn tussen de stroomtoevoer en de vervorming van het materiaal. In de eerste fase gaan de vloeibare kristallen onder invloed van de elektriciteit heel snel trillen, onafhankelijk van elkaar. In de tweede fase gaan de kristallen synchroon trillen; ze gaan als het ware samenwerken als collectief. Daarmee maken ze het laklaagje zacht. En in de derde fase kan de coating hierdoor vervormen. De eerste processen gebeuren op nanoschaal in een split second.

 

Proeffabrieken in China

Met deze basiskennis kunnen de onderzoekers in Eindhoven de wisselwerking tussen stroom en vloeibare kristallen nu finetunen, zodat er meer elektriciteit wordt omgezet in bewegingsenergie. Toepassing van de techniek zit volgens Van der Kooij al in de pijplijn: "De TU Eindhoven werkt samen met proeffabrieken in China waar deze dynamische coatings al op grotere schaal worden gemaakt."

 

Bron: Resource

 

Gerelateerd nieuws

Papegaai helpt bot op tak te landen

Papegaai helpt bot op tak te landen

Wel eens een robot op een tak zien landen? Waarschijnlijk niet – of het was toeval. Tot nu toe hebben machines vlakke oppervlaktes nodig om te kunnen landen, of in elk geval om vervolgens te blijven staan. Maar daar…

Hyundai introduceert zijn eerste hybride-model op zonne-energie

Hyundai introduceert zijn eerste hybride-model op zonne-energie

Hyundai Motor heeft zijn eerste hybride auto met zonnedak gepresenteerd. De silicium panelen kunnen de accu met 30 tot 60% per dag opladen, ook tijdens het rijden. In zes uur per dag kan het rijbereik op jaarbasis zo…

Gefrustreerde ionen geven vast elektrolyt enorm geleidingsvermogen

'Gefrustreerde ionen' geven enorm geleidingsvermogen aan 'nieuwe klasse vast elektrolyt'

Er is een potentiële doorbraak gevonden voor batterijen met vast elektrolyt. Het gaat om een kristallijn materiaal met opmerkelijk hoog ionengeleidingsvermogen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 augustus 2019, vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

23 augustus 2019

Praat mee over een toekomstbestendige machinerichtlijn

Nederland levert een bijdrage aan een impact-assessment betreffende de nieuwe Europese Machinerichtlijn...

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

Meer agendapunten »