EO

'Gefrustreerde ionen' geven enorm geleidingsvermogen aan 'nieuwe klasse vast elektrolyt'

06 augustus 2019 om 17:50 uur

Er is een potentiële doorbraak gevonden voor batterijen met vast elektrolyt. Het gaat om een kristallijn materiaal met opmerkelijk hoog ionengeleidingsvermogen.


De vondst is gepubliceerd in het tijdschrift Chem.


Vast elektrolyt is minder brandgevaarlijk dan vloeibaar elektrolyt, compacter, ongevoelig voor temperatuurschommelingen, en het heeft een hogere energiedichtheid. Het ionengeleidingsvermogen blijft echter achter. Maar daar lijkt nu verandering in gekomen met de vondst van een nieuw materiaal door onderzoekers van de universiteiten in Graz, Leuven en München.

 

De nieuwe geleider met de moleculaire formule LiTi2 (PS4) 3 is een lithiumtitaniumthiofosfaat, vandaar de afkorting LTPS. LTPS heeft een ongebruikelijke kristalstructuur, die wordt gekenmerkt door zogenaamde ‘geometrische frustratie'. In tegenstelling tot andere ionische geleiders biedt de kristalstructuur van LTPS geen energetisch voordelige plekken voor de ionen. Ze zijn daarom nooit tevreden met hun plaats en zijn daardoor onderhevig aan frustratie. Berekeningen van de groep onder leiding van Geoffroy Hautier van de KU Leuven tonen aan dat deze frustratie van de ionen leidt tot een zeer hoge lithiummobiliteit.

 

"De lithiumionen zijn min of meer wanhopig op zoek naar een geschikte plek en bewegen zich zeer snel door de kristallografische structuur van LTPS. Het is precies deze bewegelijkheid die we nodig hebben in elektrolytlichamen voor solid-state batterijen", verklaart Martin Wilkening van de TU in Graz en het Christian Doppler-laboratorium voor lithiumbatterijen, dat Hautiers berekeningen experimenteel heeft bevestigd met kernresonantiemethoden. "We hebben duidelijke aanwijzingen gevonden voor twee sprongprocessen die de resultaten van de berekeningen volledig ondersteunen. In de structuur van LTPS kunnen de lithiumionen heen en weer springen op cirkelvormige paden en van de ene ring naar de volgende. De laatste stap, het interring-proces, maakt ionentransport op lange afstand mogelijk. "

 

Tempo zelfs bij lage temperaturen

De intra-ring hopping processen van lithiumionen bleven zelfs bij extreem lage temperaturen in werking. De lithiumionen zijn bij 20 graden Kelvin (min 253 graden Celsius) nog steeds op zoek naar de juiste plek in het zeer vlakke energielandschap van LTPS. Dergelijk gedrag is volgens Wilkening uiterst zeldzaam: "Wanneer de temperatuur daalt, hebben de ionen geen thermische energie en neemt hun mobiliteit aanzienlijk af. Het is opmerkelijk dat we in LTPS ionenmobiliteit zelfs bij zulke lage temperaturen vinden. Dit laat zien hoe sterk de drang is om de ionen in LTPS te verplaatsen."

 

 Een nieuwe materiaalklasse

LTPS is met dit supersnelle diffusieproces, waarvan de oorzaak energieke frustratie is, een vertegenwoordiger van een nieuwe klasse vaste elektrolyten. Hoewel ze kristallijn zijn, lijken hun bewegingseigenschappen meer op die van vloeibare elektrolyten. De ontdekking en het experimentele onderzoek van LTPS is nu het startpunt voor het zoeken naar verdere verbindingen waarin een soortgelijk gedragsmechanisme overheerst.


Het onderzoek is tot stand gekomen in samenwerking met Toyota. De KU Leuven heeft een patent aangevraagd voor de ontdekking van LTPS.

 

Gerelateerd nieuws

Hyundai introduceert zijn eerste hybride-model op zonne-energie

Hyundai introduceert zijn eerste hybride-model op zonne-energie

Hyundai Motor heeft zijn eerste hybride auto met zonnedak gepresenteerd. De silicium panelen kunnen de accu met 30 tot 60% per dag opladen, ook tijdens het rijden. In zes uur per dag kan het rijbereik op jaarbasis zo…

Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk

Uitklapbare energietoren voor festivals klaar voor de praktijk

Vrijwel alle festivals in Europa krijgen hun stroom van dieselgeneratoren. Als duurzaam alternatief ontwikkelden TU/e-onderzoekers samen met 9 bedrijven een 21 meter hoge, uitklapbare toren met zonnecollectoren en een…

Perovskiet zonnepanelen voor het eerst stabiel

Perovskiet zonnepanelen voor het eerst stabiel

Een studie onder leiding van de KU Leuven legt voor het eerst uit hoe perovskieten gestabiliseerd kan worden. De stabilisatie maakt de kristallen zwart, waardoor ze zonlicht kunnen absorberen. Deze bevinding kan leiden…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

22 augustus 2019, vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

23 augustus 2019

Praat mee over een toekomstbestendige machinerichtlijn

Nederland levert een bijdrage aan een impact-assessment betreffende de nieuwe Europese Machinerichtlijn...

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

Meer agendapunten »