Model beoordeelt blootstelling aan schadelijke stoffen en versnelt risicobeoordeling

TNO en Defensie hebben een model ontwikkeld waarmee de mate van blootstelling aan gevaarlijke stoffen kan worden voorspeld. Het bijzondere is dat gegevens over werk- en milieugerelateerde emissiebronnen worden geïntegreerd. Bedoeling is om de huidige complexe en tijdrovende en risicobeoordelingen op termijn te vervangen.

Mensen worden vrijwel dagelijks blootgesteld aan een complexe mengeling van stoffen in de lucht door allerlei emissiebronnen in de (werk)omgeving. Het gaat hier bijvoorbeeld om inhalatie van schadelijke stoffen als gevolg van luchtvervuiling in steden (verkeer, industrie, etcetera), maar ook om blootstelling aan diezelfde gevaarlijke stoffen in de werksituatie. In Nederland worden de risico’s van werk- en milieugerelateerde blootstelling afzonderlijk beoordeeld. En om de mate van blootstelling vast te stellen en te bepalen wat de gezondheidsrisico’s hiervan zijn, wordt er momenteel gebruikgemaakt van allerlei verschillende instrumenten.

TNO en Defensie hebben nu een manier bedacht om modelschattingen en andere meetgegevens samen te brengen, om zo de totale (cumulatieve) persoonlijke blootstelling te kunnen voorspellen voor uitgezonden Defensiepersoneel dat zowel via de werk- als de leefomgeving aan stoffen wordt blootgesteld. Het conceptuele model heeft een werk- en milieumodule en biedt inzicht in de werk- en milieugerelateerde blootstellingsniveaus. In de verkennende fase van het model werd in de milieugerelateerde module het Lotos-Euros model toegepast. In de werkgerelateerde module werd de Advanced Reach Tool gebruikt. In de toekomst moet het model tijdrovende en complexe risicobeoordelingen vervangen. Daarnaast kan het een bijdrage leveren aan risicobeheersing.

Naar een algemeen inzetbaar instrument

Integratie van gegevens uit het werk- en milieudomein is niet alleen relevant in militaire toepassingen, maar kan ook worden toegepast in bijvoorbeeld een industriële, stedelijke of agrarische omgeving. TNO wil dan ook onderzoeken of het conceptinstrument kan worden aangepast voor gebruik in andere gebieden. Interessant is de mogelijkheid om verschillende blootstellingsbronnen te combineren en toekomstige blootstellingen te voorspellen. Dit kan weer worden gebruikt voor geïntegreerde evaluatie van blootstelling en risicobeheersing. Doordat gegevens afkomstig van verschillende blootstellingsbronnen en verschillende domeinen worden gecombineerd, past deze ontwikkeling binnen het onderzoeksgebied van het exposoom.