EO

Uitvinder van het één-na-zwartste zwart zoekt geld voor een fabriek

07 augustus 2019 om 15:18 uur

Vijf jaar experimenteren met polymeren, oplosmiddelen, matteringsmiddelen en pigment heeft kunstenaar Stuart Semple erop zitten. En eindelijk is het resultaat naar wens. Hij heeft een zwart gebrouwen dat bíjna even zwart is als Vantablack: een materiaal van koolstofnanobuisjes dat liefst 99,6% van het licht vasthoudt - en waar Anish Kapoor het alleenrecht op heeft in de kunst. Semple’s Black 3.0 absorbeert 99% van het invallende licht. Dat is weliswaar 0,6% minder dan de grote concurrent, maar nog altijd 9% meer dan ‘gewoon’ zwart. Momenteel zoekt de kunstenaar op Kickstarter naar investeerders in zijn zwart-fabriek.


Wie heeft recht op het zwartste zwart? Die vraag houdt de gemoederen in de kunstwereld al vijf jaar bezig. Toen bracht het Britse bedrijf Surrey Nanosystems Vantablack op de markt, bedoeld voor ruimtetelescopen, hoogwaardige sensoren, infrarood camera's en andere instrumenten.


Het ‘zwartste zwart ooit' sprak sterk tot de verbeelding van kunstenaars, maar het materiaal gaat snel kapot bij aanraking en is dus eigenlijk niet erg geschikt als verf. Surrey besloot Anish Kapoor het alleenrecht te geven op gebruik in de kunst, tot woede van Stuart Semple, die al 15 jaar onderzoek deed naar kleuren en pigmenten. Deze frustratie heeft tot vruchtbaar resultaat geleid: Semple kanaliseerde zijn woede in een spervuur van pigmenten die iedereen ter wereld mag gebruiken, behalve Anish Kapoor, met als klap op de vuurpijl het één-na-zwartste zwart. Dat wél geschikt is als verf.

roze De eerste anti-Kapoor-kleur die Semple maakte, was Pink: 'het meest roze roze'. Sindsdien kwam de artiest onder andere op de proppen met 'het glitterste glitter' en 'kleurflucuturerende eenhoornverf'.

 

Iedereen die de verf wil kopen, moet een vakje aankruisen dat hij niet Anish Kapoor is, of informatie over de verf met deze kunstenaar zal delen.

 

Kapoor kreeg toch een potje Pink in handen - en postte de foto hiernaast op Facebook.

 

 

frBlack 3.0 is een acrylverf gebaseerd op een polymeer met een extreem open structuur, waardoor het meer bindingsmogelijkheden heeft voor het pigment dan enig ander polymeer dat Semples lab heeft kunnen vinden. Het geheime pigment is bewust niet gebaseerd op koolstof, dat volgens het lab altijd een lichte glans over zich heeft. Het is mat van zichzelf, zodat er weinig matteringsmiddel nodig is - wat zwarte verf altijd een beetje vergrijst. Wel wordt een nanomatteringsmiddel toegevoegd, dat ‘de laatste beetjes zwerflicht' bindt. De verf is volgens Semple "helaas zo geavanceerd dat we het niet kunnen blijven maken in ons kleine lab in Dorset (UK)". Vandaar de wens voor een fabriek. De eerste 5 ton is binnen.

 

bAnish Kapoor gebruikte Vantablack in het kunstwerk Black Hole: een ondiep gat in de museumvloer dat eindeloos diep lijkt door de coating.

 

Vorige zomer is in Portugal een man in het gat gevallen.Hij raakte niet ernstig gewond.

Vantablack wordt intussen niet alleen meer gebruikt in hoogwaardige apparatuur, maar ook in sommige luxeproducten. Ook wordt onderzocht of het is toe te passen in zonnecollectoren en -panelen.

Amerikaanse tegenhanger

Overigens heeft Amerika een Vantablack-tegenhanger in de vorm van Singularity Black, dat wordt geproduceerd door het bedrijf Nano-Lab in Massachusetts. En opvallend genoeg werkt ook Nano-Lab samen met een kunstenaar, Jason Chase. Bekijk hieronder hun video:


 

Gerelateerd nieuws

Deep drone acrobatiek

Deep drone acrobatiek (video)

Een aan de Universiteit van Zürich ontwikkeld navigatiealgoritme stelt drones in staat uitdagende acrobatische manoeuvres te leren. Autonome quadcopters kunnen met simulaties worden getraind om hun snelheid,…

Onder-water-WiFi

Aqua-Fi brengt internet onder water

Communiceren onder water is altijd een gedoe geweest. Radiogolven komen niet ver voordat ze volledig door het water worden opgenomen. Akoestische transmissies (zoals sonar) hebben de voorkeur, maar hebben een zeer lage…

Europa test goedkope luchtkwaliteitssensoren

Europa test goedkope luchtkwaliteitssensoren

In Antwerpen, Oslo en Zagreb start binnenkort een proefproject met goedkope luchtkwaliteitssensoren. De metingen van dergelijke sensoren zijn nu nog te onbetrouwbaar en de datakwaliteit onvoldoende gekend, maar ze bieden…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »