EO

Nieuwe membranen voor CO2-opslag

30 juli 2019 om 13:25 uur

CO2-selectieve polymeerketens geankerd op grafeen trekken CO2 daadwerkelijk uirt de gasmix. (illustratie: KV Agrawal - EPFL)

Chemisch ingenieurs van het Zwitserse EPFL hebben een nieuwe klasse van high-performance membranen ontwikkeld die kunnen worden ingezet voor de opslag van koolstofdioxide.


Koolstofdioxide kan worden opgeslagen met zogenoemde high-performance membrane. Dit zijn in feite polymeerfilters die CO2 uit een gasmix kunnen selecteren, bijvoorbeeld bij fabrieksschoorstenen . Deze membranen zijn milieuvriendelijk, ze leveren geen afval op, ze kunnen chemische processen intensiveren en ze kunnen decentraal worden gebruikt. Feitelijk worden ze nu gezien als een van de meest energie-efficiënte routes naar het verlagen van de CO2-uitstoot.


Een groep wetenschappers onder leiding van Kumar Varoon Agrawal bij EPFL Valais Wallis (een start-up van de Technische Universiteit van Lausanne) heeft nu een nieuwe klasse van deze  high performance membranen ontwikkeld die de afvangdoelstellingen in belangrijke mate overtreft. De membranen zijn gebaseerd op enkellaags-grafeen met een selectieve laag dunner dan 20 nanometer. Ze kunnen chemisch de weg effenen voor de volgende generatie high-performance membranen voor verschillende kritische scheidingen.  

GPU

De huidige membranen moeten 1000 GPU´s (gas permeation unit) overtreffen en hebben een CO2/N2 separatiefactor, een meting van hun koolstofvangende specialiteit, van boven de 20. Het nu ontwikkelde membraan komt aan ruim 6.180 GPU's met een separatiefactor 22,5. De GPU's schoten omhoog tot 11.790 toen de wetenschappers geoptimaliseerde grafeen poreusheid combineerden met porieformaat en functionele groepen (de chemische groepen die daadwerkelijk reageren met CO2) terwijl andere membranen die ze maakten separatiefactoren lieten zien tot 57,2. "Dit maakt het voor ons mogelijk te fabriceren nanometerdikke CO2-selectieve membranen", aldus Agrawal.

 


 


 

 

Gerelateerd nieuws

Betere energieconversie door nieuwe stromingsfysica in het superkritische gebied

Betere energieconversie door nieuwe stromingsfysica in het superkritische gebied

Rene Pecnik van de TU Delft krijgt een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro voor systematisch onderzoek op het snijpunt van thermodynamica, vloeistofmechanica en stralingswetenschappen. Pecnik wil geavanceerde…

Tot 30% meer capaciteit voor lithium-ionbatterijen

Tot 30% meer capaciteit voor lithium-ionbatterijen

Door structurele veranderingen te bestuderen tijdens de synthese van kathodematerialen voor toekomstige high-energy lithium-ionbatterijen, hebben onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) en…

Metamaterialen met meer dan 100 vormen

Sommige metamaterialen kunnen in wel 100 vormen springen (video)

Onderzoekers van Amolf bestuderen 3D structuren die verschillende vormen kunnen aannemen, met het doel om metamaterialen te maken die meerdere eigenschappen hebben. De onderzoekers hebben een nieuwe manier bedacht om de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe Safety Field Box van Schmersal

Eenvoudige installatie-oplossing voor complexe machines: veiligheidsveldbus met PROFINET/PROFIsafe-veldbusinterface

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

12 december 2019, Eindhoven

Toepassingen van big data in de industrie

The House of Technology organiseert een praktijkgericht en interactief congres over de concrete...

12 december 2019, Vianen

Bruggenevent

Meer agendapunten »