28 miljoen subsidie voor klimaatinvesteringen industrie

De uitstoot van broeikasgassen in Nederland moet op korte termijn omlaag. Daarom opent op 1 augustus de subsidie Versnelde klimaatinvesteringen in de industrie. De regeling stimuleert hiermee grootschalige projecten rond energie-efficiency. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt 28 miljoen euro beschikbaar.

Investeringen in CO2-reducerende maatregelen in de industrie zijn vaak niet bedrijfseconomisch rendabel. De subsidie moet zorgen dat deze investeringen een interessante terugverdientijd krijgen.

Bewezen technieken

Bij de subsidie gaat het bijvoorbeeld om systemen die helpen bij energie-efficiency. Zoals elektrificatie van warmteopwekking, elektrische ovens of efficiënte droog- en scheidingstechnieken. Onder de subsidie vallen ook maatregelen voor recycling of hergebruik van afval. De systemen moeten zich al bewezen hebben: de werking ervan is al minimaal 3 keer eerder in Nederland gedemonstreerd.

Looptijd en aanvullende voorwaarden

Aanvragen kan van 1 augustus 2019 tot en met 30 juni 2020. De investeringen moeten uiterlijk 31 december 2020 zijn uitgevoerd. Belangrijk is dat het om omvangrijke projecten gaat van per aanvraag minimaal 125.000 en maximaal 3 miljoen euro. De terugverdientijd moet langer zijn dan 5 jaar.

Meer informatie