EO

Humanoïde robot leert gebarentaal

15 juli 2019 om 17:15 uur

Om een robot in staat te stellen gebarentaal te "leren", is het noodzakelijk om verschillende gebieden van engineering te combineren, zoals kunstmatige intelligentie, neurale netwerken en kunstmatig zicht, evenals ondergeactiveerde robothanden. Foto: UC3M

Onderzoekers van het Robotica Lab van de afdeling Systems Engineering and Automation van de UC3M hebben een humanoïde robot geprogrammeerd om in gebarentaal te communiceren.


Dat meldt EurekaAlert!. Om een robot in staat te stellen gebarentaal te "leren", is het noodzakelijk om verschillende gebieden van engineering te combineren, zoals kunstmatige intelligentie, neurale netwerken en kunstmatig zicht, evenals ondergeactiveerde robothanden. "Een van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen van dit onderzoek is dat we twee belangrijke gebieden van robotica hebben verenigd: complexe systemen (zoals gerobotiseerde handen) en sociale interactie en communicatie", verklaart Juan Víctores, een van de onderzoekers.

De wetenschappers begonnen met het aangeven van de specifieke positie van elk vingerkootje door middel van simulatie, om bepaalde tekens uit de Spaanse gebarentaal weer te geven. Hierna probeerden ze deze positie na te bootsen met de robotische hand, waarbij ze probeerden te bewegingen gelijk te maken aan die van een menselijke hand. "Het doel hierbij is dat de gebaren gelijk en, het belangrijkste, natuurlijk zijn. Verschillende soorten neurale netwerken werden getest om deze aanpassing te modelleren, en dit stelde ons in staat om het netwerk te kiezen die de gebaren kon uitvoeren op een manier die begrijpelijk is voor mensen die communiceren met gebarentaal," leggen de onderzoekers uit.

80% tevredenheid

Tot slot hebben de wetenschappers geverifieerd dat het systeem werkt door interactie met potentiële eindgebruikers. "De dove mensen die in contact zijn geweest met de robot gaven een tevredenheid van 80% aan, dus de respons is zeer positief", zegt een andere onderzoeker van het Robotica Lab, Jennifer J. Gago. De experimenten werden uitgevoerd met TEO (Task Environment Operator), een humanoïde robot voor thuisgebruik, ontwikkeld in het Robotics Lab van de UC3M.

Tot op heden heeft TEO het vingertopspellende alfabet van gebarentaal onder de knie, evenals een basis woordenschat met betrekking tot huishoudelijke taken, legt deze onderzoeker uit. Een van de uitdagingen waar de wetenschappers nu voor staan om dit systeem verder te ontwikkelen is "het renderen van complexere gebaren, door gebruik te maken van volledige zinnen", zegt een ander lid van het Robotics Lab-team, Bartek Lukawski. De robot zou dan gebruikt kunnen worden door de ongeveer 13.300 mensen in Spanje die in gebarentaal communiceren.

Huishoudelijke taken

 

Het bredere doel is dat dit soort robots huishoudelijke assistenten worden die kunnen helpen bij het strijken (TEO doet dit ook), het opvouwen van kleding, eten opdienen en de interactie met gebruikers in een huishoudelijke omgeving. Bovendien "kunnen deze robothanden in andere humanoïden worden toegepast en kunnen ze in andere omgevingen en omstandigheden worden gebruikt", zegt Jennifer J. Gago. "Het belangrijkste is dat al deze technologieën, al deze ontwikkelingen waar wij aan bijdragen, gericht zijn op het betrekken van alle leden van de maatschappij. Het is een manier om technologie te zien als een hulpmiddel voor integratie, zowel van minderheden als van meerderheden, binnen een democratie", benadrukt Juan Víctores.

Interview met de onderzoekers (Engels/Spaans)

 

Gerelateerd nieuws

Slim toilet geeft Lowlandsgangers voedingsadvies

Slim toilet geeft Lowlandsgangers voedingsadvies

Onder de noemer slimme toiletten worden snufjes als föhns, muziek en warme sproeiers ingezet om toiletbezoek comfortabeler te maken. De écht slimme toiletten van de toekomst gaan volgens imec echter helpen om inzicht…

Papegaai helpt bot op tak te landen

Papegaai helpt bot op tak te landen

Wel eens een robot op een tak zien landen? Waarschijnlijk niet – of het was toeval. Tot nu toe hebben machines vlakke oppervlaktes nodig om te kunnen landen, of in elk geval om vervolgens te blijven staan. Maar daar…

Enschede houdt drones in de gaten met radar

Enschede houdt drones in de gaten met radar

Ruim een maand na de bijna-botsing tussen een drone met een traumahelikopter bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente is een droneradar geplaatst om het luchtruim boven de stad Enschede in kaart te brengen. Het drone…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

2 september 2019, D&F kantoor Breda

Performance Level en Sistema 2.0

3 september 2019, D&F kantoor Breda

Veiligheid van beweegbare bruggen volgens NEN 6787

De norm NEN 6787 stelt het veiligheidsniveau waaraan nieuwe en bestaande bruggen moeten voldoen en is...

4 september 2019, D&F kantoor Breda

HAZOP

De HAZOP studie is een veelgebruikte methode voor het identificeren van risico’s en ongewenste...

Meer agendapunten »