Captain AI ontvangt UNIIQ-investering voor ontwikkeling autonoom varen

Captain AI, ontwikkelaar van software om veilig autonoom te kunnen varen, ontvangt een investering van € 300.000 van investeringsfonds UNIIQ voor de verdere ontwikkeling van de eerste volledig autonome schepen.

De toenemende drukte binnen havens en de moeite bij het vinden van voldoende gekwalificeerd scheepvaartpersoneel, vormen een belangrijke uitdaging voor veel havens en schipeigenaren. Captain AI speelt hierop in door het ontwikkelen van software om veilig autonoom te kunnen varen. Door gebruik te maken van simulatiesoftware en Artificial Intelligence (AI), kan Captain AI aan miljoenen gecompliceerde situaties worden onderworpen. Hierdoor leert de software zichzelf om de juiste beslissing te nemen.

Eerste testen met volledig autonoom schip

Captain AI is opgericht in 2018 door Vincent Wegener, Gerard Simons, Gerard Kruisheer en Niels Stamhuis en heeft al investeringen ontvangen van Vstep en Post & Co, twee Rotterdamse bedrijven actief in respectievelijk maritieme simulatoren software en maritieme verzekeringen. De eerste testen worden momenteel uitgevoerd op het Floating Lab van het Havenbedrijf Rotterdam.

Vincent Wegener, CEO Captain AI: "Door de investering van UNIIQ wordt het mogelijk om voor het eerst een schip volledig autonoom te laten varen in een testomgeving in de Rotterdamse Haven. Het is van belang om te kunnen laten zien dat onze algoritmes beslissingen net zo goed, zo niet beter, nemen dan een menselijke kapitein."